ZRCADLO

28.01.2022 17:40

ZRCADLO

 

+++++++++

 

Zrcadlo má pro lidi a jejich běžný život velký význam, kdyby nebylo zrcadla a lidé se nemohli podívat sobě do tváře, těžko by vznikla renesance nebo humanismus a lidstvo by bylo dodnes v temném středověku.

Zrcadlo a zrcadlení se bylo používáno v magii od pradávna.

Zrcadlo odráží pravdu, překlenuje ji- mění levou stranu na pravou a opačně a jak tvrdí okultisté – koutkem oka v něm vždy zahlédneme zjev

 

MYTOLOGIE

Zrcadlo je považováno za magický předmět, za nositele tzv. „zvedné magie“. Lidé se snažili v něm zahlédnout minulost i budoucnost.

Seneca, římský filozof byl toho názoru, že zrcadlo je dar, aby člověk mohl poznat sám sebe. V té době se začalo rodit i přesvědčení, že odraz člověka je jeho součástí.

Dnes už bychom ani nevěřili, že se věřilo, že zrcadlo není pravdomluvné a první zrcadla vyráběli kováři odléváním a leštěním kovu a teprve 4500let po vynálezu zrcadla, jeho výrobu převzali skláři a pokrývali sklo olovem.

Pověst praví, že muž jménem Narcis neměl nikoho, jen sebe, odmítl opětovat lásku nymfy Echó a raději celé dny pozoroval na vodní hladině svůj odraz jako v zrcadle. Bohyně Nemesis jej za to potrestala.

Mužům, kteří se rádi pozorují a přehnaně času věnují svému odrazu v zrcadle, se říká narcis, muž věnující si příliš mnoho sebelásky a pozornosti

Ženy, jež se stále zhlížejí v zrcadle, jsou připodobňovány k maceše Sněhurky, jejich potvrzování si své krásy v zrcadle je nazýváno marnivost

 

 

 

MAGIE

V magii má zrcadlo nezastupitelnou úlohu ve všech vyspělých magických kulturách.

Každá zkušená čarodějka bere zrcadlo za nepostradatelnou součást své magické výbavy. Zrcadlo je vnímáno jako portál mezi světy živých a mrtvých.

Šamani ze Sibiře hledají v měděných pánvích duše a duchy mrtvých, známý řecký filozof Platón razil názor, že zrcadla mají moc zachytit mimo jiné i duše.

Později ve věštění budoucnosti přišel nový pomocník vyrovnající se zrcadlu – KŘIŠTÁLOVÁ KOULE a MAGICKÉ ZRCADLO

Magické zrcadlo sestavili němečtí mágové ze sedmi dílů tří různých zrcadel – první zrcadlo mělo podávat zprávy, druhé poodkrývalo informace o zdraví a třetí objasnit skryté.

 

Staří Římané používali ruční zrcátka, která nejprve použili ve vodě a poté vytáhli a sledovali odraz

Normální odraz znamenal uzdravení, pokud odraz ztratil tvar, věštilo to smrt

Ve středověku se ze zrcadel věštilo více, než zdraví. Například se zrcadlo otáčelo ke slunci a četlo z obrazců, které tvořilo světlo a stín

Jiný způsob popisoval, že se nevinné dítě dívalo do zrcadla a mágové se jej vyptávali na to, co vidí

 

POVĚRY

     Neznámější pověrou je ta o rozbitém zrcadlu – když rozbijete zrcadlo, přivoláte si na sem let neštěstí…z čeho je takové tvrzení? Z názoru, že tím, že rozbijeme svůj obraz v zrcadle- tedy svůj odraz, ztrácíme část sama sebe a tím může část naší duše uvíznout navždy v jiném světě….ale řekněte, je někdo, kdo nerozbil aspoň malé zrcátko v kapse nebo kabelce?

…..další známý zvyk spojený se zrcadly je zakrývání zrcadel v domě, kde je vystaven mrtvý před pohřbem. Je to proto, aby duše nemohla z těla uniknout do zrcadla. Záchranou pak je rozbití nezakrytého zrcadla na padrť a zakopání střepů, aby pozůstalí byli ochráněni před neštěstím

.

STRACH ZE ZRCADEL

Když už víme, že je to magický předmět, už nás nepřekvapí, že jsou lidé trpící fobií ze zrcadel, mají strach se podívat do zrcadla.

Tato fobie se nazývá spektrofobie a dělí se na dvě části. Na katotrofobii – strach ze zrcadla vůbec a eisoptrofobie, kdy se dotyčný bojí odrazu v zrcadle- tedy se do něj i podívat na sebe.

Z hlediska magie lze říci, že mnozí viděli v zrcadle výjevy, které je poznamenaly na celý život, můžeme v nich vidět různé netvory a hrůzostrašné výjevy, které dohání až k sebevraždám….

Z vysvětlení lunárních dnů si jistě pamatujete, že jsou dny, kdy se nedoporučuje vůbec dívat do zrcadla.

KOUZLO PRO SILNÉ POVAHY

Je jeden takový magický rituál, který je pro opravdu silné povahy….temnu si dáte za sebe svíčku, pokud to jde i za zrcadlo a pozorujete sebe sama…..mohou se vám zjevovat různé podoby vašeho já, ale i další magické výpovědi

KOUZLO PRO – BÝT VIDĚN V DOBRÉM SVĚTLE

Potřebujete

Zrcadlo tak velké, abyste se v něm viděli

Oblíbený šperk nebo třpytivý krystal a taštičku či pytlíček na něj,

Svíčku

Doporučovaný čas- ráno

Provedení

Postavte se před zrcadlo, zapalte svíčku a postavte před sebe,

Vezměte do ruky krystal nebo šperk a začněte jej lehce vyhazovat do vzduchu

Přitom třikrát zopakujte text, stále rychleji jej opakujte

 

     „zrcadlo, v němž se oko mé vidí

       dá mi respekt u všech lidí

      zasluhuji si obdiv

      zasluhuji si ohledy

     a tak nyní zaujímám své místo na slunci.“

 

Poté, když dořeknete třetí opakování,

zhasněte svíčku /nezapomínejte, že sfouknutím plamene odháníte kouzlo, svíčka se zhasíná nasliněnými prsty/  

a vyhodte předmět vysoko do vzduchu, chytněte

a usmějte se na sebe v zrcadle

Uložte tento předmět do váčku a noste celý den u sebe.

Pokud vás během dne přepadnou nějaké pochybnosti nebo obavy, dotkněte se váčku a odříkejte si jednou kouzelný text a pak se usmějte a důvěřujte osudu.