SVATÝ PATRIK - 17. března

17.03.2015 10:40

Svátek svatého Patrika – 17. března


 

Patrik je jméno, vzniklé počeštěním jména Patricius, znamenající vznešeného muže, vlatence. Patria- vlast. Českým překladem jména je Vlastimil, který se slaví tento den. Není to tedy jiné jméno, pouze česká verze

 

Svatý Patrik byl irský missionář, mnich, opat a biskup, je uznávám nejen katolickou církví, ale také anglikánskou, pravoslavnou a dokonce i protestanty. Patrikovi bylo přisouzeno přizvisko Apoštol Irska, Věrozvěst Irska / Irů – za jeho zvěstování a pokřesťanštění Irska. Zemřel 17. března a proto se tento den slaví jako svátek svatého Partika

 

Svátek svatého Partika je státním svátkem nejen v Irské republice, ale i na ostrově Montserrat a v Kanadě v provincii Nexfoundland a Labrador. Slaví se však stále ve více zemích světa, nejoblíbenější je v USA, Kanadě a Austrálii.

 

Irové tento svátek považují za nejvýznamnější svátek. Atributy tohoto svátku jsou především zelená barva a trojlístky, oslavuje se hudbou, tancem a černým pivem. Trojlístky najdete namalované všude, i na obličejích lidí, všichni se oblékají do zelené barvy, vše se zdobí zelenou a trojlístky. Jako potrava se konzumuje vše zelené, včetně zmrzliny /pistáciová, limetková/. Extrémem je lití zelené barvy do řek a přidáváním zeleného barviva do potravin. Barvu do řek lijí například v Chicagu.

 

Věřící v tento den oslavují den duchovní obnovy a modlí se za misionáře, ale i jejich oslavy končí v hospodách, kde se podávají irské speciality a pije irské pivo a alkohol, hraje hudba a tančí se irské tance.

 

V Irsku

 se tento den zavírají všechny obchody, firmy a jediné, co je otevřené, jsou hospody a restaurace.

Původně se svátek svatého Patrika považoval za den rodiny a návštěvy kostel a meditace na téma práce patrona Patrika a kazatele Irska.

Je s podivem, že zákon zde nepovoloval až do 70. let tento den otevírat hospody a oslavy byly spíš sportovními utkáními v keltských sportech a poté se tančily irské tance, především ceili a nakonec se sedělo u krbu a vyprávěly se legendy a historky u krbu.

Někteří velmi věřící se vydávali bosí na horu Croagh Patrick.

 

V Americe

Jsou oslavy svatého Patrika oblíbené, první se konala roku 1737 v Bostonu, od roku 1962 se v Chicagu obarvuje řeka na zelenou barvu, ale původ v této podivnosti je jen nehoda ekologů – kontroly životního prostředí, kteří zjišťovali pomocí rostlinného zeleného barviva najít nelegální vpouštění odpadů do řeky – a jak jinak- obyvatele města napadlo, udělat z toho obarvení řeky patrikovskou tradici.

Chytlo se toho i více míst v Americe, barví se i sjezdovky, lidé chodí v průvodech za zvuků dud, prodává se zelené /ne černé tradiční irské pivo/, zelené housky a obličeje si lidé barví na zeleno a kupují trojlístky

 

Ve světě

Nejen v Austrálii tvrdí lidé, že mají irské předky, ale též na Novém Zélandě, Kanadě a Evropě a dokonce i šejkové v Abu Dabi slaví tento svátek, a to zeleným šampanským kokteilem, v Moskvě se lidé houfně scházejí na přehlídky mažoretek.

 

LETOŠNÍ SVÁTEK SVATÉHO PATRIKA V ČESKU / 2015

V Praze se bude podávat zelené pivo, al také se zeleně nasvítí Petřínská rozhledna, a to od 19.30 do zítřka, stejně jako egyptské pyramidy, věž z Pise, koloseum v Římě, Niagarské vodopády či Epmire State Building.

Na počest svatého Patrika se pořádá tzv. globální Greening- akce na podporu turismu pod záštitou irského velvyslanectví.

Oslavy se budou konat v mnohých českých restauracích, a to nejen irských, bude se točit zelené pivo, které je u nás zváno spíš pivem velikonočním a bude se opět podávat na zelený čtvrtek v naší zemi.

Dalšími nápoji jsou lihoviny irského původu- jako například Jameson svatý Patrik, Whisky svatý Patrik a další irské nápoje.


 

ŽIVOT SVATÉHO PATRIKA

O svatém Patrikovi mluví starověké legendy zhruba od 7. století. Historici se přiklánějí k tomu, že je to ve skutečnosti popis missionáře Palladia a že tyto dvě  postavy postupně splynuly v legendách do postavy sv. Patrika.

Jako rok narození Patrika se uvádí rok 387 a úmrtí 461.

Patrik pocházel z římské Británie, Narodil se roku 387 jako syn úředníka, městského radního a jáhena Calpornia a vnuk kněze Potituse ve velšské rodině / místo narození Banna Venta Berniae, ležící poblíž dnešního Carlisle/. Jeho civilní jméno bylo Maewyn Succati – polatinštěno Magonus Sucetus.  

V 16 letech bylo pobřežní sídlo rodiny přepadeno, Patrik unesen a prodán do otroctví do Irska, trvalo mu 6 let dostat se zpět domů.

V otroctví byl týrán hladem a vysilující prací, což způsobilo, že uvěřil v Boha a to, že toto se mu stalo jako trest za jeho bezbožný život. Naučil se zde nejen irskému jazyku, ale i zvykům a mentalitě místních lidí, obyčeje, legendy a vše, co Irsko dělá Irskem dodnes. Po šesti letech se dostal na lod vracející se do Francie, kde strávil v klášteře asi dva roky a odtud pak po vysilujícím putování domů k rodičům.

Legenda tvrdí, že se mu zdály sny, v nichž byl vyzýván k návratu do Irska jako missionář. Proto se stal mnichem a znovu opustil rodné sídlo a vydal se na Lárinské ostrovy u Azurového pobřeží, pak se přesunul do Galie do učení svatého Germána,, biskupa v Auxerre, kde přijal kněžství, vysvěcení  na kněze a posléze na biskupa. Další jeho cestou byla pouť do Říma, na které získal pověření od papeže, svatého Celestina, aby mohl hlásat víru svatou v Irsku.

Irsko je země velmi tvrdá, kamenitá a neúprosná, stejně jako lidé, kteří tam žijí – suroví a milující svou svobodu a ochotni za ni položit svůj život. V době, kdy v Irsku začal působit Partik, působili zde jako duchovní druidové, pozůstatek keltské kultury – lidé nadaní vyšší mocí a tzv. přírodní lidé- rozumějící přírodě a žijící v souladu s ní. Méně významnými byli bardové- národní pěvci.

Patrik hlásal slovo boží na svých poutích Irskem. První, koho obrátil k Bohu, byl jeho otrokář a pak se mu povedlo pokřtít i krále Laognaira o Bílé sobotě  a tím si získal pověst velmi mocného muže. Na zasvěcení krále zvolil tento den, aby zapálil velikonoční oheň a tím si na svou stranu obrátil druidy. Ne vždy se setkal s pochopením, ale to jej neodradilo, pohanské svátky nahrazoval křesťanskými a tím i druidy a bardy obrátil na křesťanství, uděal z nich mnichy a z kněžek řeholnice.

Roku 444 zřídil patrik biskupství v Armaghu – ale nejen toto, zřizoval i další biskupství a dosazoval do nich služebníky boží z jiných zemí. A to je důvod, proč se Irsku říká „ostrov svatých“. Učil Iry, že chudoba je nejlepší cesta k božímu ráji a vykonal mnoho zázraků. Založil přes třista chránů a klášterů a pokřtil  přes sto tisíc lidí.

Za třicet let svého života v Irsku – prakticky z pohanského Irska udělal |Irsko křesťanské. Zřizoval školy a čil své ovečky číst, psát a světil je na kněze.

Dosáhl stavu biskupského, stal se opatem a biskupem z Armaghu.

. Zemřel kolem roku 461. V Dublinu se dosud uchovává jeho zub a zvonek. Tvrdí se také, že je to jeho čelist, uchovávaná ve stříbrné svatyni, která se užívá jako zázračná léčivá moc proti epilepsii, neplodnosti a jako ochrana proti čarám – začaování, učarování, uhranutí

Pohřben byl v Down Cattedral v Downpatricku – zde odpočívá i svatá Brigita a svatý Kolumb – patroni Irska.

Patrik byl uctíván již krátce po své smrti – díky jeho pohřbu vyvstala bitva o ostatky svatého Partika.

 

Jsou známa pouze dvě díla, jež uvádějí informace o životě svatého Patrika – obě napsal on sám. Jedno  dílo je duchovní životopis Confesso a druhé Epistola-  veřejné odsouzení britského útlaku na irských křesťanech. Patrik zde sebe popisuje jako pokorného služebníka božího a jeho oslavovatele.

 

ATRIBUTY

Symbolem svatého Partika jsou hadi, biskupský úbor, ale hlavním je trojlístek – vysvětloval jeho pomocí význam nejsvětější Trojice,  Trojlístek je i národním znakem Irska, stejně jako zelená barva.

.

LEGENDY tvrdí, že Patrik

*      vyhnal z Irska hady a dodnes prý se proto na ostrově žádní nevyskytují. Ve skutečnosti jde spíš o přenesený význam a nešlo o hady, ale o staré druidy – pozůstatek keltských pohanů a nahrazení jejich náboženství křestanstvím. V Irsku nikdy hadi nebyli a nejsou- Irsko je část kontinentu, odděleného na konci doby ledové

*      Pomocí trojlístku vysvětloval princip Nejsvětější Trojice a proto se stal jetelový trojlístek jeho symbolem . Ukazoval na něm, jak tři nezávislé elementy mohou tvořit jeden smysluplný celek

*      Na vrcholu hory Croahg Patrick strávil 40 dnů bez jídla. Dodnes na tuto horu zamíří tisíce Irů ročně a především  poslední neděli v červenci, kdy sem konal prý Patrik svou postní pout

 

PATRON

Svatý Patrik je především patronem Irska a ochránce proti všemu zlu

Dále je  paronem Nigérie, kadeřníků, vorařů, inženýrů, kovářů, horníků, bednářů, , ochránce zvířat- především dobytka a jejich ochránce proti nemocem, ochráncem proti obtížnému hmyzu, strachu z hadů a jejich uštknutí a také jako ochránce zajatců.