SILVESTR

15.06.2019 06:37

Silvestr - 31. 12.

Dá se říci, že středem vánočních svátků v původním pojetí je Silvestr. Ke křesťanským svátkům původně nepatří, protože se konec kalendářního roku v minulosti neslavil. Od 16. století, od přijetí gregoriánského kalendáře, se chodili věřící loučit 1. ledna modlitbou se starým rokem. 
Teprve 20. století zařadilo svátek Silvestra mezi významné a všeobecně slavené svátky, kdy se konají velkolepé oslavy loučení se starým rokem spojené s tradičním půlnočním přípitkem a tradičním novoročním přáním, ať už v rodinném kruhu nebo na ulici.

Legenda
Jméno Silvestr je latinské jméno vyjadřující výraz les nebo lesní obyvatel.

Datum narození Silvestra není zaznamenáno, bylo později vypočítáno na rok 292. Narodil se v Římě, jeho rodiči byli Rufus a Justa. Jako mladý se nechal pokřtít a schovával se před císařským pronásledováním v lesích poblíž Říma. Dne 31.1. 314 byl zvolen po smrti papeže Miltiada papežem. Díky tomu, že vyléčil císaře Konstantina a přivedl jej na víru, mohl upevnit moc církve.

Císař Konstantin roku 313 Milánským ediktem povolil křesťanství, posléze svolal i Nicejský sněm (Silvestr ho za to káral, že porušil jeho papežské pravomoci) v zájmu sjednocení víry a císařství. Silvestr založil Vatikán na pozemku, jež mu Konstantin daroval, a vystavěli spolu zde několik nádherných staveb. V jedné z nich - bazilice svaté Priscily, byl po své smrti dne 31.12. 335 Silvestr pochován. Jeho ostatky pak papež Pavel I. v 8. století přestěhoval do chrámu San Silvestro in Capitol.

Svátek svatého Silvestra se slaví v den jeho smrti, je ale uctívaný všeobecně jako mezník. Stejně jako je symbolem konce pronásledování křesťanství a začátek slavné mocenské éry křesťanské, je mezníkem mezi starým a novým rokem.

Silvestr patří k prvním uctívaným světcům Evropy, je patronem zvířectva a dobré úrody, proto je zobrazován v papežském hávu s knihou a mušlí nebo býkem.

Silvestrův pontifikát (papežské panování) trval 21 let 11 měsíců a 1 den - tím je osmým nejdéle vládnoucím papežem.

Nový rok 1.1, a Tři králové 6.1.
Pro nás sice nezvykle, ale přeci jen patří i tyto dva svátky k vánočnímu liturgickému cyklu. My je v dnešní době pojímáme spíše jako samostatné.