PTAČINEC

16.06.2021 02:22

PTAČINEC PROSTŘEDNÍ

(STELLARIA MEDIA) – ŽABINEC

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

 

Ptačinec žabinec nebo také ptačinec prostřední, má několik lidových názvů, jako kozí střevo, kuří mor nebo hadí tlama, lebenec či pochcaný Honza?

lidově zvaný ptačinec žabinec nebo jen žabinec je plevel, který ničíme, ale bojuje s námi urputně. Je to spíše rostlina plazivá, lodyhu pokrývají chloupky,malé zelené lístky mají vejčitý tvar, kvete drobnými bílými kvítky. Vytváří neproniknutelný koberec, vyplní i každou spáru. Dorůstá do výšky asi 5-30 cm. Podle toho, kdy se jeho semena uchytí a vyklíčí, roste jako bylina jednoletá nebo dvouletá. V délce kvetení nemá konkurenci.

Nejvíce kvete od března do května, ale stále vyrůstají nové a nové rostliny, které dokáží vykvést kdykoliv po celý rok. Pokud panuje teplá zima, tak klidně i v lednu. Květy jsou bílé, drobné a velmi četné.

 

 

 

SBĚR

Z žabince sbíráme hlavně na jaře celou nať, nejlépe horních asi 10 cm, později se otrhávají jen lístky – lodyha tuhne

Čerstvýá bylinka připomíná mladý hrášek nebo kukuřičku, nedá se dobře sušit a proto se užívá čerstvá a nebo zamražuje

 

 

LÉČIVKA

  • Bylina obsahuje
  • tanin,
  • hořčiny,
  • třísloviny,
  • saponiny,
  • organické kyseliny,
  • vitaminy A, C a E,
  • draslík,
  • hořčík
  • a další zdraví prospěšné látky.

 

LODYHY obsahují

  • vysoký obsah vitaminu C a E,
  • třísloviny,
  • hořčiny a
  • saponiny,
  • draslík a
  • hořčík.

 

 

 

ÚČINKY

  • silné detoxikační,
  • protirevmatické a
  • močopudné účinky,
  • pomáhá při potížích s odkašláváním,
  • rozpouští hleny,
  • dříve se také používala proti TBC,
  • pomáhá při kožních chorobách jako je lupénka, atopický ekzém, akné,
  • zmírňuje revmatické potíže.
  • JAKO OBKLAD na záněty kůže,
  • Ulevuje bolavým kloubům a svalům

 

 

 

 

ČERSTVOU ŠŤÁVU UŽÍVÁME

  • na pročištění organismu a
  • na nastartování přirozené obranyschopnosti imunity, a to 1 lžičku 3-4x denně před jídlem zhruba 2 týdny

 

 

ČAJ PROTI KAŠLI Z PTAČINCE ŽABINCE

hrst čerstvé natě ptačince přelijeme 500 ml studené vody, necháme asi 5 minut stát, pak pomalu přivedeme skoro k varu – nevaříme, hned sejmeme a necháme asi 10 minut vyluhovat, scedíme, sladíme medem, uchováváme v termosce

Toto množství pijeme po doušcích po dobu 7 dní - rozpouští hleny a pomáhá s odkašláváním.

 

 

KUCHYŇ

Čerstvě natrhané lístky dobře chutnají, přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.

 

 

JARNÍ ŽABINCOVÁ POMAZÁNKA

1 lučina nebo žervé

3 lžíce másla

1 najemno nasekaná jarní cibulka

několik nasekaných lístků medvědího česneku podle chuti

sůl

pepř

nasekaná nať ptačince žabince podle chuti

Příprava

Lučinu nebo žervé smícháme se změklým máslem, přidáme nasekanou cibulku, ochutíme solí a mletým černým pepřem, nakonec vmícháme nasekanou nať ptačince a medvědího česneku.

 

 

PTAČÍ SALÁTEK

V názvu se odráží jedno z využití žabince. Pokud máte doma nějaké opeřence, je pro ně žabinec skvělou zelenou zásobárnou vitaminů po celý rok. Hodí se nasekaný do míchanice pro papoušky i jako zelené krmení pro slepice.

 

 

ŠTÁVA

Sbírá se kvetoucí nať, nejlépe koncem dubna, lisuje se z ní šťáva, ÚČINKY

  • močopudné účinky a
  • upravuje metabolizmus,
  • pomáhá při atopickém ekzému,
  • hojí postiženou kůži,
  • tiší revmatické bolesti,
  • používá se jako obklad,
  • pomáhá s rýmou i kašlem – rozpouští hledy.

 

 

ČERSTVÁ ŠTÁVA

Nať rozmixujeme s troškou vody v odšťavňovači nebo v mixéru.

Užíváme po dobu asi sedmi dní, 3x denně jednu čajovou lžičku.