PRVOSENKA JARNÍ - PETRKLÍČ

16.06.2021 19:12

PRVOSENKA JARNÍ – PETRKLÍČ

+++++++++++++++++++++++++++

 

 

PETRKLÍČ ZNÁTE- ALE ZNÁTE PETRKLÍČOVÉ BONBONY?

 

 

Žlutá prvosenka jarní, lidově petrklíč či primulka Prvosenka jarní (Primula veris) je lidově petrklíč, primulka, prvnička, housátka, kropáček, kropenka, bylina sv. Petra, či Petrovo kvítí

 

Pověst praví, že první prvosenka vyrostla tam, kde svatý Petr upustil své klíče od nebeské brány a proto lidově petrklíč

 

Prvosenka se užívá zejména na vykašlávání, tlumení kašle, na posílení nervů, zklidnění stresu a tišení zánětů.

 

 

 

 

Prvosenka jarní (Primula veris) je drobnější vytrvalá bylina (lidově petrklíč, primulka, prvnička, housátka, kropáček, kropenka, bylina sv. Petra či Petrovo kvítí) s holým stvolem a listy vyrůstajícími přímo z oddenku. Má poměrně velké žluté květy uspořádané do okolíků na vrcholu stvolu, které voní medem. Petrklíč kvete zhruba od března do května. Roste na vlhkých, ale slunných loukách a stráních, v řídkých lesích a na pasekách, především ve vápenité půdě, sama se množí.

Sbírají se květy, mají slabě medové aroma a nasládlou chut, pokud se nesprávě suší, pak květy zhnědnou a účinnost se ztrácí

SBĚR – SUŠENÍ

VE VOLNÉ PŘÍRODĚ JE PRVOSENKA JARNÍ CHRÁNĚNÁ ROSTLINA A JE TEDY JI ZAKÁZÁNO POŠKOZOVAT, SBÍRAT KOŘENY, ODDENKY ….KVĚTY VŠAK JE DOVOLENO SBÍRAT….nedivte se, jako děti jsme jich trhali kytice a ejhle- už není možno….

• Žluté květy sbíráme opatrně i se zelenými kalichy bez stvolů v době plného rozkvětu brzo po poledni

• Květy sušíme rychle v polostínu na vzdušném místě, aby si zachovaly přirozenou barvu. Sušíme do 40 °C.

• Správně sušené květy mají slabě medové aroma a nasládlou chuť, nesprávně sušené zhnědnou

• Sušenou bylinu skladujeme v hermeticky uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě.

 

 

PETRKLÍČ - LÉK PROTI KAŠLI A STRESU

Výjimečné léčivé schopnosti petrklíči dodává obsah mnoha cenných látek

  • saponinů
  • silic, které dávají květům sladce medovou vůni.
  • flavonoidy,
  • glykosidy
  • primaverin a
  • primulaverin,
  • kyselinu křemičitou a
  • vitamin C.

 

 

Je dobrým pomocníkem při

• nemocech z nachlazení

• chorobách dýchacích cest

• zánětu průdušek

• usnadňuje vykašlávání, tlumí a zvlhčuje kašel, uvolňuje hleny, tiší podráždění, odhleňuje a tlumí kašel.

• Působí dezinfekčně a protizánětlivě

• celkově uklidňuje (a to i zevně), proto se používá při

ü stresu

ü melancholii

ü splínu

ü psychické únavě

ü nespavosti

ü bolestech hlavy a migréně

• má močopudné a mírně projímavé účinky,

• pomáhá při detoxikaci a je mírně potopudný.

• v lidovém léčitelství se prvosenka jarní doporučuje při i revmatismu a dně.

 

 

 

UŽÍVÁNÍ

Prvosenka jarní se hodně používá

 do průduškových čajových směsí s dezinfekčním a odhleňovacím působením.

do inhalačních směsí,

bylinných koupelí při revmatismu a nemocech kloubů a svalů i dalších onemocněních, při kterých se uplatní její schopnost uklidnit organismus zevně.

 

 

historie

Staří Keltové a Galové věřili v kouzelnou moc petrklíče coby afrodiziaka a připravovali z jeho kořenů nápoj lásky.

Ve středověku se z květů vyrábělo víno a medovina, čaj se podával při bolestech hlavy a nespavosti.

Dokonce se věřilo, že dokáže vyléčit obrnu.

 

 

 

PETRKLÍČOVÝ LÉČIVÝ ČAJ PROTI KAŠLI A STRESU

1 lžičku sušených nebo 1 lžíci čerstvých květů prvosenky jarní zalijeme 220 ml horké vody, přikryjeme a 10 až 15 minut vyluhovat. Scedíme. Můžeme osladit medem.

Při stresu, psychické únavě či při kašli pijeme teplý čaj večer a ráno

 

 

 

PRVOSENKOVÝ ČAJ PROTI NESPAVOSTI

směs

100 g květu prvosenky jarní

60 g levandule lékařské

30 g třezalky tečkované

250 ml horké vody

Příprava

Všechny bylinky smícháme, 2 lžičky směsi přelijeme vody, zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme. Před podáváním přidáme lžičku medu.

Čaj vypijeme po doušcích přibližně 40 minut před spaním.

 

 

 

PETRKLÍČOVÉ BONBONY

Květy zalijeme trochou vody a necháme je zeslizovatět. Pak pomalu zahříváme a postupně za stálého míchání dřevěnou vařečkou přidáváme cukr, dokud hmota nezhoustne. Sejmeme a necháme za občasného promíchání částečně zchladnout.

Pak lžičkou vytvoříme bonbony a necháme rozložené na pečicím papíře vychladnout.

Místo cukru můžeme použít med.

Med- jakýkoli, dobře krystalizuje za použití kyseliny citronové