PODZIMNÍ ROVNODENNOST

04.04.2021 16:56
Podzimní rovnodennost 23.9.
 
Rovnodennost- ekvinox
První podzimní den letos připadá na dnešek, tedy 23. září.
 
Světlo a stín-tma mají stejnou sílu – je to období magie, magických rituálů a to vše podporují čísla dnešního dne, včetně Luny v Rybách a přechod Slunce do Vah
 
Slunce přechází ze znamení Panny do vzdušných Vah, nastává astronomický podzim. Přichází čas, kdy noci budou stále delší a chladnější, den srovná krok s nocí a postupně se začne zkracovat až do slunovratu. Příroda přebírá energie podzimu, vydává své plody a pro nás je vhodné upřednostnit podzimní plody před masem.
V den podzimní rovnodennosti svítí Slunce kolmo na rovník Země a prakticky pro celou Zemi platí rovnost mezi dnem a nocí – oba trvají 12 hodin.
Den podzimní rovnodennosti není stabilním datem. Na to, kdy nastává podzimní rovnodennost, má vliv pohyb Slunce kolem Země.
 
SUMEROVÉ rozlišovali pouze dvě období roku, a to letní, jež začínalo jarní rovnodenností a zimní období, jehož začátek určovala podzimní rovnodennost
Podle STARÝCH MÝTŮ je začátek podzimu čas, kdy se bůh světla ukryje do temného podzemí – umírá tam a probudí se až v době jarní rovnodennosti, protože v den letního slunovratu utrpěl od svého nepřítele- vládce temnost – smrtelné zranění.
SEVERSKÉ NÁRODY - KELTOVÉ slavily svátek MABON HERFEST či Alban Elfed (někde se píše Elved)., a to 21. září, jako poděkování za úrodu a také jako blížícím konec čarodějnického roku. Své domovy zdobily plody podzimu, včetně klasů obilí a také barvami podzimu- červenou, hnědou a zlatou, vyhýbali se šedé barvě. Toto přetrvalo v jiné podobě dodnes, lidé i dnes zdobí v barvách podzimu svá obydlí, čímž si sem přinášejí pozitivní vibrace. Úcta keltským tradicím a Bohyni /ne bohyni něčeho, ale Bohyni – keltské božstvo/ ozdobte dveře malým věncem se sušenými plody a magickým znakem - stylizovanou uvadající rostlinou.
A není to jen zvyk zemí, kde se oslavuje Halloween, např. Rakušané, především na vesnicích zdobí své domy i zvenku. Především se používá klasů, listů v barvě podzimu a různých tykví.
Svátek byl počítán mezi takzvané vedlejší sabaty.
Podzimní rovnodennost lidé považovali za přechod mezi světlem a temnotou, nyní přichází temné období a blíží se konec keltského roku, svátek SAMAIN. Slunce vychází na skutečném východě a zapadá na skutečném západě. Nastává čas poděkovat za hojnou úrodu. Symbolem se stává ROH HOJNOSTI.
Mabon je oslava sklizně, čas poděkovat za vše, co nám zem dala a také čas bilancování minulosti a plánování budoucnosti
Mabon je den smutku, odchodu slunečního boha do podsvětí za jeho družkou – tedy i my máme poděkovat za vše, čeho se nám dostalo.
K tomuto svátku se pojí několik rituálů
Vnitřní sklizeň
• poděkování za vše, čeho jsme dostali, čeho se nám dostalo a co jsme dokázali, poděkování všem, kdož nám pomohli, bilance uplynulého roku
Domov
• doma si ukliďte – tím zaženete negativní energie, odkliďte všechny „letní“ dekorace
• přineste zvenku plody podzimu – přírodniny, vyzdobte jimi byt,
• odcházející slunce nahraďte svícemi, nezapomeňte na zlatou barvu slunce
• nezapomeňte na dekorace vítající a oslavující podzim. Budete-li je vytvářet spolu s dětmi, bude v nich jejich obrovská energie a bude se z těchto dekorací šířit celý podzim /různí strašáčci, draci, dýně, věnce z listí a další/
Věštění z jablek
• Jablka jsou symbolem podzimu, můžete věštit mnohými způsoby z těchto plodů
• z oDkrojené slupky, z rozříznutého jablka, kutálejícího se jablka…
• také je vynikající přísadou do lektvarů lásky - vždyť jablkem to v ráji začalo
 
Slunovrat a rovnodennost
Plody a semena dozrávají. Je čas sklizně, doba, v níž archanděl Michael a jeho nebeské sbory táhnou do boje s nastupující temnotou. Slunce prochází znamením Panny, dcery bohyně Země Démétér a nebeského otce Dia, která ze svého plného rohu hojnosti zasypává zahrady a pole ovocem, plody, obilím a květinami. Zvolna však přibývá chlad a vlhko, neboť Slunce sestupuje stále hlouběji do nižších znamení Zodiaku. Lunární rostliny, jako jsou vyšší houby a lišejníky, “kvetou”, zatímco Slunce přechází Váhami směrem k domu smrti, do znamení Štíra, a ztrácí svou vládu nad Měsícem.
Podzimní rovnodennost a naši předkové
ŘÍMSKÁ HISTORIE TOPOLU
Stromovým symbolem podzimní rovnodennosti, ale i stáří, se stal bílý topol, někdy se tak označuje i osika, jsou to stromy těch, co vyrábějí štíty
Podle starých pověstí do Řecka poprvé přinesl z Epiru Herakles větve bílého topolu, kterými si ověnčil hlavu poté, co v doupěti v Aventinu v Římě zabil obra Káka…listy na jeho čele zbělely žárem, které vydával.
Je to mýtus jež vysvětluje odlišnosti mezi černým a bílým topolem a jejich rituálních použití.
Černý topol považovali Řekové za pohřební strom zasvěcený Matce Zemi
Ze starých análů je znám rituál s použitím černého topolu a stříbrné jedle, kde jedle znamená naději a topol ztrátu. Podobný rituál byl znám jinde, kde dívka dává chlapci břízu na povzbuzení k lásce, nebo lísku- collen – aby se nesnažil.
V IRSKU byla měřící tyč výrobců rakví, zvaná „fé“ vyrobena ze dřeva bílého topolu jako připomínka duší zemřelých, a že smrt není konec
V MEZOPOTÁMII ve třetím tisíciletí před Kristem dávali do hrobů zlaté čelenky z osikových lístků
 
KULT WICCA
Bohyně rozdává štědré dary a Bůh se chystá na smrt.
Slavnosti jsou pořádány jako poděkování za bohatou úrodu, oltářní ubrus a svíce musí být červené. Kruh se vyzdobí symboly podzimu, jako jsou jeřabiny, šišky, tykve, žaludy, ovoce a květin, včetně chmelu
Pronáší se básnička či písnička na oslavu Boha a Bohyně – každý si tvoří vlastní
Připraví se nápoj a koláčky, jež jsou hlavními body hodování po obřadu. Nápojem může být jablečný mošt, džus z plodů podzimu, víno, bezinkové víno, koňak, ořechovka, hruškovice, nebo podzimní bowle z podzimního ovoce, kvalitního vína, vodky a ovocného džusu.
Koláčky se připravují běžným způsobem, plní se povidly, např. jablečnými a sypou sekanými ořechy
Slané koláčky se připravují ze zelí, cibule, sýra, ořechů a masa
 
MAGIE
Mabon je svátek vřelých přání a snů.
MABON- SVÁTEK TKALCŮ
Proč na to poukazuji? Je to den, kdy každý může splétat své sny a touhy do pevných provazců života – utkat si svůj provaz přání….. který přinese to, co si budeme přát. Je doba splněných přání.
 
OČISTA OBYDLÍ
Je třeba fyzicky uklidit – vymést pavučiny, utřít prach – zahnat negativní energii, vyleštit okna, podlahy a zrcadla…
Nezapomeňte sebrat vše zapomenuté, zbytečné, přebytečné, co syslíme a nemáme pro to využítí….abychom netahali zbytečně náklad na svých bedrech do dalších období.
Mabon- je doba zbavení se nepotřebného
Poté vezmeme bylinky – šalvěj, sladkou trávu – tomkovici vonnou nebo větvičky asparagusu.
Nyní buď vykouříme bylinkami všechny místnosti, nebo bylinky naložíme do vody a jako svěcenou vodou „pokropíme“ vždy několika kapkami každý roh všech pokojů
 
MABON- DÍKŮVZDÁNÍ
Známe Díkůvzdání, kde je hlavním chodem krocan….zde není krocan podmínkou, ovšem je třeba hostinu vystrojit ze všeho, co přinesla úroda. Především jsou to pokrmy jablečných, pečená jablka, jablecné koláče i mošt.
Spojuje se s oslavami VINOBRANÍ, kdy se hodí čerstvý burčák a dobré víno
Takovou oslavu můžete připravit pro své blízké a známé, třeba jako „poslední grilování“
 
SVÍČKY A MEDITACE
Začíná podzim, postupné ukládání se přírody ke spánku, člověk by se měl začít obrace do své duše. Podzimní rovnodennost by měla být zastavením, vyrovnáním se s minulostí a uzavření, tedy i bilance. Je čas najít svou rovnováhu, rozloučit se s tím, co v našem životě nemá už místo a vítat budoucnost tím, že zavřeme dveře a nedovolíme zasahovat naší minulosti do naší současnosti a ničit nám naši budoucnost. Poučení není zásah, poučení z minulosti je vědění, které si neseme po celý život.
K MEDITACI PODZIMNÍ ROVNODENNOSTI, ale i prostě podzimní meditaci, použijeme dvě svíčky tmavočervené barvy
Jednu zapálíme, provedeme hluboký nádech, který věnujeme vzpomínce na vše důležité, co přinesl uplynulý rok. Poté v sobě zpracujeme všechno, co jsme prožili. Snažte se přijmout vše tak, jak se událo a pak se podívejte do plamene, sfoukněte svíčku….přitom myslete na to, co patří minulosti a co má v minulosti zůstat a že co tam patří, to tam takjé zůstane
Zaměřte svou pozornost na druhou svíčku, myslete na vše dobré, co vám může budoucí rok přinést a svíčku s optimismem a nadějí v srdci zapalte…..nechte dohořet
 
DOMOV – PODZIM
Vytvořte si malý oltářík v barvách podzimu- červené, hnědé a zlaté, krom aster se hodí vlčí máky, bodláky, omamné rostliny, např. tabák či myrha, podzimní listí, ořechy, ovoce, kukuřice, dýně, sláma, doplňte vyřezávanými výrobky , žaludy, kaštany a kameny – karneol, topaz, pro duchovní rozjímání laspis lazuli a fialový ametyst. Připevněte roh hojnosti, aby ve vašem domově našla místo prosperita.
 
PODZIMNÍ ROVNODENNOST V PŘÍRODĚ
Je to menší velký den v roce
Je to krásný čas k procházkám v přírodě, v lese, kde můžeme sbírat semínka, sušit rostliny na čaje i ozdobu obydlí či rituály.
Sbírejte v přírodě sílu, nechte se okouzlit barvami podzimu, jemně melancholickými, ale překrásnými, teplými barvami, nechte je působit na své podvědomí, povedou vás k rozjímání a prožívání všeho, co je třeba odžít a prožít, abychom mohli uzavřít svou minulost, srovnat si myšlenky a najít rovnováhu a odpovědi, které máme hluboko ukryté ve své mysli.
 
ZDRAVÍ
Den se zkracuje, noci prodlužují, je brzo tma a často prší, je nepříjemně, větrno, vítr strhává ze stromů jejich oděv a ony obnažené působí depresivně. Chlad sám na člověka působí depresivně, deštivé období přináší melancholii.
Brzké stmívání na mnohé lidi působí velmi depresivně, psychika trpí a tím následně trpí i fyzické zdraví
Vynikající pomůckou je vyzdobení si vlastního obydlí krásnými barvami podzimu, které „rozsvítí“ pokoje a na okno si pověste sluníčko, které si necháte nakreslit či vyrobit některým z vašich malých potomků. Právě vyrobené od dítěte má v sobě obrovskou zásobárnu energie. Pověste jej na okno, kam se nejčastěji díváte…nechte se dobíjet tou obrovskou silou a dovolte si úsměv.
Úkolem nostalgie podzimu není nám uškodit, ale najít ve své duši klid, uklidit si tam a doplnit si novou sílu a nová přání.
 
.BABÍ LÉTO – INDIÁNSKÉ LÉTO
Babí léto je přechod mezi teplem léta a pošmourným obdobím podzimu. Je to čas žní, čas poděkování za všechny dary přírody.
Je to doba, kdy jsou procházky a pobyt v přírodě velmi kouzelné a příjemné. Není vedro, je příjemné teplo a vše se skví nádhernými barvami a vůněmi,.
Je čas příprav na dlouhé zimní období, tedy hledání vlastní rovnováhy, harmonie.
Ve vzduchu je možné uvidět pavučinky, ale i chmýří topolů a nejen jejich.
Dny se zkracují, Sluneční bůh slábne, příroda se připravuje ke spánku, bůh se připravuje na svůj odchod a Bohyně matka cítí ve svém lůně růst svého dítěte…..příroda se ukládá ke spánku a vydává své poslední plody
Je to doba vztahu dcery a matky
V tomto období je starým zvykem obětovat polím, stromům, domácím duchům, je čas magie, léčení, kouzel a kouzel milostných za použití bylinek nasbíraných v létě
Za zmínku stojí například bylinné čaje, tajemná směs do vína, bylinky v sáčcích na ochranu – talismany neboli škapulíře. Např. máta ochraňuje před uhranutím a pomáhá obchodním jednáním.