PLIČNÍK
PLICNÍK
+++++++++
Plicník posiluje plíce, pomáhá při kašli a hojí rány. Jak užívat jarní bylinu?
Plicník je jednou z prvních jarních bylin, jeho květy jsou nejprve růžové a po opylení se změní na modré či fialové.
Už jeho název naznačuje,
- že pomáhá při chorobách plic,
- především při kašli,
- protože uvolňuje dýchací cesty a
- usnadňuje vykašlávání,
- ale taky podporuje správné trávení a
- umí hojit rány, i ty zanícené.
V lidové medicíněse nejvíc užívá jako čaj proti kašli, čerstvé květy jsou jedlé a brzy zjara jsou skvělé do salátů.
PLICNÍK LÉKAŘSKÝ
Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je půvabná drobnější rostlina, která dorůstá do výšky zhruba 25 cm.
Krásné pětičetné květy se objevují zhruba od března do konce dubna a jsou nejprve růžové, po opylení se změní na modré či fialové ve všech odstínech.
Zajímavé jsou i vejčité listy, které mají zpravidla světle skvrnité listy.
Plicník u nás běžně roste v lesích listnatých lesích, smíšených a lužních, na okrajích lesů a v křovinách s vlhčí a hlubokou půdou, kde často tvoří bohatý porost. Daří se mu od nížin po podhůří.
SBĚR- SUŠENÍ- SKLADOVÁNÍ
• Sbírá se kvetoucí nať od března do dubna nebo později, zhruba dva týdny po odkvětu jen listy, když jsou dostatečně velké.
• květy i listy, sušíme rychle hned po sběru rozprostřené na sítu nebo papíře na stinném a hlavně vzdušném místě. Max. teplota je 40 °C.
• Při sušení opatrně převracíme, při pomalém sušení bylina zčerná.
• Správně usušená bylina je bez pachu a má hořce slizovitou chuť.
• květy a listy sušíme odděleně
• skladujeme v dobře uzavřené nádobě, nejlépe na suchém a temném místě s teplotou do 25 °C.
PLICNÍK – LÉČIVKA
Kvetoucí nať a listy plicníku lékařského obsahují
- vitamin C,
- kyselinu křemičitou,
- třísloviny,
- slizy,
- saponiny,
- třísloviny,
- flavonoidy (antioxidační quercetin a alantoin),
- pyrolizidinové alkaloidy,
- organické kyseliny (stearová, myristová)
- a další účinné látky.
Plicník lékařský má účinky
- antibiotické,
- protizánětlivé,
- dezinfekční a
- svíravé
Plicník pomáhá
- při onemocněních plic,
- usnadňuje odkašlávání,
- podporuje správné trávení,
- zvyšuje krevní srážlivost,
- působí mírně močopudně a svíravě.
V tradiční lidové medicíně se využívá– název byliny údajně vznikl podle toho, že listy připomínají nemocné plíce
- k léčbě problémů plic a dýchacích orgánů,jako jsou
- kašel (i černý),
- astma,
- zánět průdušek
- tuberkulóza,
- dokonce se prý kdysi používal k léčbě dýmějového moru.
- pomáhá při nadýmání, plynatosti a průjmu,
- někomu při kocovině.
- Je vhodný pro kuřáky,
- pomáhá i při zánětech dutiny ústní.
Zevně
- pomáhá při hojení krvácejících i zanícených ran,
- pozitivně působí na řadu kožních onemocnění
- popálenin,
- vředů,
- hemoroidů a
- ekzémů.
ČAJ Z PLICNÍKU PROTI KAŠLI
1 lžičku sušeného plicníku lékařského přelijeme 150 ml horké vody, zakryjeme a necháme 15 až 20 minut vyluhovat. Scedíme. Čaj je hořký, můžeme jej sladit medem
Čaj pijeme 3x denně, po doušcích, nikdy déle jak 3 týdny – NENÍ VHODNÝ PRO děti, těhotné a kojící ženy a lidi s vysokou sedimentací.
Užíváme především při kašli, zahlenění, dýchacích nebo trávicích potížích.
ČAJOVÁ SMĚS PRO ZDRAVÉ PLÍCE
směs
3 díly plicníku lékařského
2 díly podbělu lékařského
2 díly prvosenky jarní
2 díly listů jitrocele kopinatého
2 rovné lžíce bylinek zalijeme 600 ml horké vody, přikryté necháme asi 12 minut vyluhovat. Čaj scedíme.
Čaj rozdělíme na třetiny a pijeme ve třech denních dávkách, kůru je dobré dodržovat dva týdny
INHALACE NA UVOLNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST PŘI KAŠLI A RÝMĚ
smícháme
2–3 lžíce sušeného plicníku lékařského a 1 lžičku máty peprné, zalijeme 500 až 700 ml vroucí vody, zakryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut vyluhovat.
Poté sejmeme pokličku a vdechujeme nosem….přes sebe přehodíme velký ručník, aby teplo neunikalo- klasické napařování
PLICNÍK V KUCHYNI
I plicník je jedlou jarní bylinkou.
Kvetoucí nať se užívá v menším množství do salátů, kombinuje se dobře s listovou zeleninou, okurkami, rajčaty či ředkvičkami
Jedlé jsou i květy, které jsou hezkou ozdobou salátů a dalších jídel