PĚTOUR MALOÚBORNÝ
PĚŤOUR MALOÚBORNÝ
Opět jeden nenáviděný a těžko zničitelný plevel….a opět je to i léčivka a dost dobrá.
Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora)je jednoletá rostlina, dorůstající do výšky okolo 40 cm, má lysou lodyhu, řapíkaté, jemně zubaté listy a drobné bílé kvítky, podobné sedmikrásce. Největšího rozvoje dosahuje v druhé polovině léta.
Pěťour pochází z Jižní Ameriky, kde byl a je váženou léčivou bylinkou. Koncem 18. století byl jako exotická léčivka dovezen do Evropy a zanedlouho se stal obtížným plevelem. K nám byl údajně zavlečen za napoleonských válek, hodně rychle se přizpůsobil a cítí se tu jako doma
I když peťour není příliš vysoký, překryje, zastíní a oslabí v krátké době všechny kulturní rostliny, které na zahradě pěstujeme
Pěťour je rostlina teplomilná, nesnáší mráz, v zimě přežívají pouze semena, ale jsou vysoce klíčivá dva roky a tak při každém kypření půdy se dostanou na povrch a klíčí. Nekořní hluboko a snadno se odstraní, jeho záludnost je v nepřetržitém množení – na jedné rostlince až 300 000 semen a každé z nich po vyklíčení vykvete za 3 týdny. Semena dokážou dozrát i na vytržené rostlině, vytváří několik generací za 1 rok. Daří se mu v hlinité půdě s velkým množstvím dusíku.Odebírá z půdy živiny a vodu. Vyskytují se na něm svilušky, napadající okurky, papriky, rajčata…
LÉČIVKA
Ode dávna ji využívali i indiáni s tím, že je poměrně univerzální, především pomáhá při
- chřipce a nachlazení,
- bolestech kloubů, hlavy, zubů,
- kožních chorobách,
- posiluje organismus
- TINKTURA z něj posiluje imunitu, snižuje horečku,
- OBKLAD z utržené kvetoucí nati působí proti revmatu.
Většinou se pěťour používá jako
- tinktura,
- nálev,
- odvar,
- obklad a k
- oupel,
- ale i jako štáva či
- do smoothie.
Jeho chuť není zrovna super, takže mícháme např. s mrkví, červenou řepou či jablky
PĚŤOUR MALOÚBORNÝ OBSAHUJE
- flavonoidy,
- bílkoviny,
- pryskyřičné látky,
- saponiny,
- vitamin C a další prospěšné látky.
Je považovaný za univerzální léčivku s účinky
- protizánětlivými ,
- detoxikačními a
- dezinfekčními účinky.
V LIDOVÉ MEDICÍNĚ se využívá jako lék při
- horečce,
- chřipce a
- nachlazení,
- bolestech kloubů,
- kožních chorobách a
- na špatně se hojící rány (zejména bércové vředy).
- Žvýkání čerstvých listů je účinnou pomocí při paradentóze.
- Kašovité obklady z čerstvé kvetoucí natě působí protirevmaticky.
PEŤOUR
- detoxikuje organismus,
- posiluje imunitu,
- zrychluje metabolismus,
- snižuje krevní tlak,
- podporuje tvorbu mateřského mléka,
- pomáhá při chudokrevnosti,
- působí analgeticky při bolestech zubů a hlavy.
- má kardiovaskulární účinky,
- prospívá srdci i cévám a
- pomáhá při nemocech jater
- pomáhá při zažívacích problémech.
U jihoamerických indiánů bylo prý žvýkání pěťour
u vyhledávaným afrodiziakem.
SUŠENÍ - SKLADOVÁNÍ
Jako léčivka se sbírá kvetoucí nať, trhat ji je nejlépe za teplého slunného dne.
Rozložíme v jedné vrstvě na sušící plata na vzdušném, suchém místě, uměle sušíme v teplotě do 40 stupnů.
Uchováváme v tmavých uzavřených nádobách.
DOMÁCÍ TINKTURA NA SNÍŽENÍ HOREČKY A POSÍLENÍ IMUNITY
Používáme 1 díl pěťouru maloúborného na 4 díly vysokoprocentního alkoholu
Čerstvé byliny pokrájíme keramickým nožem nebo natrháme na kousky ručně, složíme do sklenice, zalijeme alkoholem a necháme 3 týdny louhovat, občas protřepeme. Poté scedíme a uskladníme v tmavé lahvičce na chladném místě.
Posílení imunity – 2 týdny užíváme 3x denně 15 kapek.
Horečka, nachlazení - dávkujeme podle tělesné hmotnost a rozdělíme do tří denních dávek: vážíme-li 75 kg, užíváme 3x denně 25 kapek