PĚTOUR MALOÚBORNÝ

16.06.2021 02:00

PĚŤOUR MALOÚBORNÝ

 

 

Opět jeden nenáviděný a těžko zničitelný plevel….a opět je to i léčivka a dost dobrá.

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora)je jednoletá rostlina, dorůstající do výšky okolo 40 cm, má lysou lodyhu, řapíkaté, jemně zubaté listy a drobné bílé kvítky, podobné sedmikrásce. Největšího rozvoje dosahuje v druhé polovině léta.

Pěťour pochází z Jižní Ameriky, kde byl a je váženou léčivou bylinkou. Koncem 18. století byl jako exotická léčivka dovezen do Evropy a zanedlouho se stal obtížným plevelem. K nám byl údajně zavlečen za napoleonských válek, hodně rychle se přizpůsobil a cítí se tu jako doma

I když peťour není příliš vysoký, překryje, zastíní a oslabí v krátké době všechny kulturní rostliny, které na zahradě pěstujeme

Pěťour je rostlina teplomilná, nesnáší mráz, v zimě přežívají pouze semena, ale jsou vysoce klíčivá dva roky a tak při každém kypření půdy se dostanou na povrch a klíčí. Nekořní hluboko a snadno se odstraní, jeho záludnost je v nepřetržitém množení – na jedné rostlince až 300 000 semen a každé z nich po vyklíčení vykvete za 3 týdny. Semena dokážou dozrát i na vytržené rostlině, vytváří několik generací za 1 rok. Daří se mu v hlinité půdě s velkým množstvím dusíku.Odebírá z půdy živiny a vodu. Vyskytují se na něm svilušky, napadající okurky, papriky, rajčata…

 

 

 

LÉČIVKA

Ode dávna ji využívali i indiáni s tím, že je poměrně univerzální, především pomáhá při

  1. chřipce a nachlazení,
  2. bolestech kloubů, hlavy, zubů,
  3. kožních chorobách,
  4. posiluje organismus
  5. TINKTURA z něj posiluje imunitu, snižuje horečku,
  6. OBKLAD z utržené kvetoucí nati působí proti revmatu.

 

Většinou se pěťour používá jako

  • tinktura,
  • nálev,
  • odvar,
  • obklad a k
  • oupel,
  • ale i jako štáva či
  • do smoothie.

Jeho chuť není zrovna super, takže mícháme např. s mrkví, červenou řepou či jablky

 

 

PĚŤOUR MALOÚBORNÝ OBSAHUJE

  • flavonoidy,
  • bílkoviny,
  • pryskyřičné látky,
  • saponiny,
  • vitamin C a další prospěšné látky.

 

Je považovaný za univerzální léčivku s účinky

  • protizánětlivými ,
  • detoxikačními a
  • dezinfekčními účinky.

 

V LIDOVÉ MEDICÍNĚ se využívá jako lék při

  • horečce,
  • chřipce a
  • nachlazení,
  • bolestech kloubů,
  • kožních chorobách a
  • na špatně se hojící rány (zejména bércové vředy).
  • Žvýkání čerstvých listů je účinnou pomocí při paradentóze.
  • Kašovité obklady z čerstvé kvetoucí natě působí protirevmaticky.

PEŤOUR

  • detoxikuje organismus,
  • posiluje imunitu,
  • zrychluje metabolismus,
  • snižuje krevní tlak,
  • podporuje tvorbu mateřského mléka,
  • pomáhá při chudokrevnosti,
  • působí analgeticky při bolestech zubů a hlavy.
  • má kardiovaskulární účinky,
  • prospívá srdci i cévám a
  • pomáhá při nemocech jater
  • pomáhá při zažívacích problémech.

 

U jihoamerických indiánů bylo prý žvýkání pěťour

u vyhledávaným afrodiziakem.

 

 

SUŠENÍ - SKLADOVÁNÍ

Jako léčivka se sbírá kvetoucí nať, trhat ji je nejlépe za teplého slunného dne.

Rozložíme v jedné vrstvě na sušící plata na vzdušném, suchém místě, uměle sušíme v teplotě do 40 stupnů.

Uchováváme v tmavých uzavřených nádobách.

 

 

DOMÁCÍ TINKTURA NA SNÍŽENÍ HOREČKY A POSÍLENÍ IMUNITY

Používáme 1 díl pěťouru maloúborného na 4 díly vysokoprocentního alkoholu

Čerstvé byliny pokrájíme keramickým nožem nebo natrháme na kousky ručně, složíme do sklenice, zalijeme alkoholem a necháme 3 týdny louhovat, občas protřepeme. Poté scedíme a uskladníme v tmavé lahvičce na chladném místě.

Posílení imunity – 2 týdny užíváme 3x denně 15 kapek.

Horečka, nachlazení - dávkujeme podle tělesné hmotnost a rozdělíme do tří denních dávek: vážíme-li 75 kg, užíváme 3x denně 25 kapek