PEPŘ

17.06.2021 18:54

PEPŘ

++++

 

 

 

 

Černý pepř je tak univerzálním kořením, že ho používají téměř všechny světové kuchyně.

 

 

Pepř je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a dnes se pěstuje i v dalších subtropických a tropických zemích.

 

Podle některých zdrojů jich existuje asi dva tisíce druhů.

V Evropě se poprvé objevil ve čtvrtém století – Alexandr Makedonský ho přivezl ze svého indického tažení. Po dlouhou dobu patřil k velmi drahocenným komoditám.

 

Proč si dát pepř?

  • Tělo vylučuje kyselinu chlorovodíkovou, která je nezbytná pro proces trávení. Černý pepř zvyšuje vylučování této kyseliny, což usnadní trávení jídla.
  • Pravidelná konzumace černého pepře pomáhá zmírňovat depresi, což moc pěkně zlepšuje funkci mozku.
  • Pepř pomáhá tělu absorbovat více živin z potravin. Ideální je konzumace černého pepře s ovocem, zeleninou nebo jiným podobným pokrmem – tak pomůže tělu vstřebat živiny z potraviny – využije se tak potenciál potraviny na maximum.
  • Hubnutí – pro hubnutí musí být tukové buňky rozbity. Vnější tmavá vrstva pepřového zrna urychluje rozpad tukových buněk a pomáhá zvýšit rychlost metabolismu, což vede ke snížení hmotnosti.
  • Srdce – pepř se doporučuje na problémy se srdcem. Pepř pomáhá odstraňovat cholesterol v tepnách (je to spíše prevence tvorby cholesterolu) a pomáhá předcházet onemocnění nazývané ateroskleróza

- Černý pepř udržuje zdraví pomocí velkého obsahu minerálů, např. draslík pomáhá s kontrolou srdeční frekvence a krevního tlaku, vápník posiluje kosti a zuby

  • Zuby -  pomáhá při snižování bolesti zubů i onemocnění souvisejících s dásněmi svými antimikrobiálními a antibakteriálními vlastnostmi,  zabraňuje šíření bakterií v ústech a může být aplikován na bolestivou oblast smíchaný se solí.
  • Šedivé vlasy - Funguje jako prevence šedivých vlasů

Recept

smíchat čtvrtinu čajové lžičky černého pepře v polovině šálku bílého jogurtu. Vmasírujte tuto směs do pokožky hlavy a nechte působit asi tak půl hodiny. Pak důkladně opláchněte. Pravidelné používání této směsi bude mít významný účinek.

  • artritida a dna - Esenciální pepřový olej působí na oteplování kůže a tím pomáhá při cirkulaci krve – tím zbavuje bolesti.   Dále pomáhá odstranit kyselinu močovou a jiné toxiny z těla
  • pleť - černý pepř je plný zdravých živin, pravidelná konzumace pomůže dosáhnout krásné pleti. Pepř může být taktéž použit jako exfoliátor (látka, která čistí pleť) přidaný do medu nebo jogurtu.
  • Piperin v pepři pomáhá zdraví pomáhá při léčbě poruchy pigmentové kůže nazývané vitiligo
  • složky z černého pepře pomáhají při odvykání kouření. Byla testována pára z esenciálního oleje z černého pepře
  • aktivní látka v černém pepři vykázala antioxidantní, protirakovinné a protizánětlivé účinky, stále probíhá výzkum prospěšnosti pepře při léčbě rakoviny

 

 

 

Pepř

  • podporuje hubnutí
  • stimuluje spalování tuků,
  • podporuje srdeční činnosti
  • zlepšuje trávení
  • urychluje metabolizmus.
  • Odstraňuje nadýmání.
  • Je vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce.
  • stimuluje nervový systém
  • podporuje vylučování hlenů a odkašlávání
  • skvělý je také na střevní potíže.
  • V ajúrvédě se využívá jako detoxikant. 
  • Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – proto působí proti bolesti.
  • považuje se i za přírodní afrodiziakum.
  • stimuluje také pocení a močení – tím pomáhá odstraňovat jedy z těla.
  • odrazuje tělo od tvorby střevního plynu.
  • pomáhá při hubnutí – piperin zlepšuje trávení a zamezuje vzniku nových tukových buněk, ovšem, aby bylo dosaženo snížení váhy pomocí pepře, museli bychom denně spolykat 140 kuliček pepře, proto se prodávají přípravky na hubnutí s látkou z pepře- piperin
  • urychluje metabolismus
  • zvyšuje tělesnou teplotu
  • urychluje okysličování tukové tkáně
  • pomáhá při chřipce, nachlazení, virozách – podporuje pocení
  • jeho zahřívací schopnost je dobře využitelná i při pomalejším krevním oběhu – zimnici nebo studených rukou a nohou
  • pomáhá při sexuálním nechuti,
  • má také antibakteriální vlastnosti
  • piperin, což je velmi prospěšná látka pro osoby trpící depresí.
  • Piperin v pepři pomáhá zlepšovat funkce mozku a zlepšit paměť.
  • Pomáhá s lepší absorpcí živin. Piperin zvyšuje schopnost těla absorbovat betakaroteny, selen a vitamíny skupiny B (pyridoxin, riboflavin, thiamin a niacin), stejně jako další živiny z potravy.
  • Černý pepř je bohatý na antioxidanty a je protizánětlivý, což pomáhá uklidnit žaludeční vředy.
  • Černý pepř pomáhá posílit obranyschopnost sliznice.
  • bojuje proti problémům, které vznikají v důsledku příjmu etanolu.
  • Pomáhá při artritidě a dně
  • Pomáhá s šedinami
  • Pomáhá s pletí
  • Je prospěšný srdci
  • Pomáhá s bolestmi a záněty zubů a ústní dutiny
  • Látka piperin je toxická pro parazita, který způsobuje malárii.

 

 

 

Schopnosti pepře - účinky

  • protizánětlivé,
  • antioxidační,
  • antibakteriální
  • protirakovinné
  • protinádorové
  • i vlastnosti zlepšující imunitní systém.

 

 

 

 

POZOR,

  • MŮŽE VYVOLAT NEVOLNOST  - DRÁŽDÍ
  • DLOUHODOBÁ VYŠŠÍ KONZUMACE PEPŘE ŠKODÍ JÁTRŮM A LEDVINÁM
  • ZVYŠUJE ÚČINEK NĚKTERÝCH LÉKŮ
  • NADMĚRNÁ SPOTŘEBA PEPŘE VŠAK VEDE KE ZVÝŠENÍ KREVNÍHO TLAKU
  • V PŘÍPADĚ NĚKTERÝCH DRUHŮ PEPŘE BYLO POZOROVÁNO BLOKOVÁNÍ MOČI.
  • OBSAŽENÝ PIPERIN MŮŽE BÝT V ŽALUDKU NITROSOVÁN ZA VZNIKU LÁTEK A MUTAGENNÍMI VLASTNOSTMI.

 

 

 

Kuličky pepře obsahují

  • Vitamín K
  • Vápník
  • Chrom
  • Železo
  • V zeleném pepři byly prokázány dvě nové fenolické látky, které nejsou přítomny v černém pepři, jež působí proti určitým kmenům bakterií.

 

 

 

PETŘ A AFRODIZIAKUM?

Podle jednoho zdroje z toho vychází rčení „Pepříš jako Kančev“ – tento šlechtic byl proslulý spotřebou pepře a počtem milenek.

Za afrodiziakální nápoj se díky obsahu pepře považuje i např. koktejl, zvaný „Bloody Mary“.

 

 

 

Jedna lžička pepře (6 gramů) má

  • necelých 16 kalorií,
  • 4,1g karbohydrátů,
  • 3 mg sodíku
  • 2 gramy vlákniny.
  • Mangan

 

 

 

PEPŘ OBSAHUJE

Obsahuje bílkoviny – cca do 10,95 mg na 100 gramů.

 

Ostrou chuť a aroma pepře způsobují

  • pryskyřice,
  • éterický olej
  • alkaloid piperin.

Hlavními součástmi éterického oleje jsou:

  • sabinen,
  • imonen,
  • beta-karyofylen,
  • alfa- a beta-pinen,
  • D-3-karen, myrcen,
  • alfa-thujen,
  • alfa-fellandren,
  • p-cymen,
  • beta-bisabolen,
  • 1,8-cineol,
  • piperonal,
  • kyselina máselná
  • 3-metyl máselná
  • a další.

V některých odrůdách lze prokázat až 250 těkavých sloučenin.

Ostrou chuť způsobuje asi

  • 60 různých amidů.
  • 50 % zrna pepře tvoří škroby,
  • 6 až 8 % tuky
  • pryskyřice kavicin.

 

30 gramů pepře obsahuje z doporučené denní hodnoty:

  • 79% denní doporučené hodnoty manganu
  • 57% vitaminu K
  • 45% železa

 

 

 

Bílý, černý, zelený, červený…….

Podle toho, jak se tyto plody upraví, mohou mít čtyři barvy.

  • Černý pepř je zralý plod usušený na sluníčku. U černého pepře se občas vyskytuje zatuchle plísňový pach vyvolaný přítomností mikroorganismů na povrchu zrna.
  • Bílý pepř je zbavený slupky po namáčení ve vodě, poté se usuší. U bílého pepře se objevuje podivný pach (stájový nebo fekální pach), vznikající při dlouhém skladování zvyšováním se obsahu skatolu, piperonalu, p- a m-krezolu a také vytěkání některých vonných látek, které nepříjemné pachy maskují. Možnost vzniku pachu se potlačí, když se zkrátí doba fermentace za současného zvýšení průtoku vody.
  • Červený pepř je sklizený jako zralý a naložený do nálevu.
  • Jedině zelený pepř je nezralý, je sušený horkým vzduchem nebo zmrazením. Může se také nakládat, podobně jako červený, do nálevů.
  • Růžový pepř patří mezi koření, které má sice v názvu pepř, ale ve skutečnosti jde o jiný druh rostliny. Můžete jej najít také pod názvy čínský nebo peruánský pepř, ve skutečnosti to jsou sušené plody pirulu, pepřovce obecného. Má nasládlou chuť a ve větším množství může být toxický pro drůbež, děti a těhotné ženy. Do směsí se přidává zejména pro svou krásnou barvu.
  • Kajenský pepř

–  je ve skutečnosti velmi pálivá paprika se používá hlavně v mexické kuchyni, a to k ochucení fazolí. Kvůli špatnému překladu se mu česky říká pepř. Kajenský podle přístavu Cayene ve francouzské Guayaně.

  • Meleguetský (guinejský) pepř, rajská zrna

– pochází ze západní Afriky a může pepř nahradit, nedráždí žaludek tolik jako černý pepř.

  • Sečuánský pepř

– toto čínské koření bylo velmi ceněné a používané jako obětina bohům. Tento plod žlutodřevu, keře podobného akátu, se nazývá občas také fagara, japonský, nebo čínský pepř. Je poměrně aromatický a ostrý až palčivý. Při opražení předtím, než jej namelete, se zvyšuje jeho aromatičnost.

  • Novou odrůdou vyšlechtěnou nedávno v USA je „Charleston“- je 25x ostřejší než obvyklé odrůdy.

 

 

 

 

SKLADOVÁNÍ

Ke skladování jsou nejlepší tmavší vzduchotěsné nádoby v suchém místě. 

Pepř by neměl zešednout, jinak ztrácí aroma i léčebné účinky.

Mletý pepř vydrží maximálně 3 měsíce, zatímco celé kuličky se mohou skladovat několik let.

Pepř se může také zmrazit, ale jeho chuť se může trochu změnit, může být ještě výraznější.

 

 

 

PÁLIVOST A AROMA

U pepřů rozlišujeme jejich pálivost a chuť (aroma). Pálivost je daná obsahem alkaloidu piperinu a piperidinu. Nejpálivější je černý, nejvíce aromatický zase zelený. Barevný pepř, který můžete běžně koupit, je směsí černého, zeleného, bílého a růžového.

 

 

KVALITA

Kvalitu poznáme podle nerozemletých kuliček a jejich váhy. Čím větší a těžší jsou kuličky, tím jsou kvalitnější. Naopak, vysušené a malé kuličky mezi kvalitní pepř rozhodně nepatří.  U mletého pepře si můžete kvalitu zjistit jednoduše: nasypejte ho do sklenice s vodou a pokud prášek klesne, tak je z nekvalitních bobulí pepře.

 

 

 

 

ZIMOMŘIVÉ NOHY

Pokud je vám často zima od nohou, přidejte si do ponožek pepř, ten vám studené nožky pěkně prohřeje!

 

 

PEPŘ NA KAŠEL

Pepř také uvolňuje hlen, takže ho můžeme doporučit jako lék proti kašli.

čtvrtinu lžičky pepře vmíchejte do polévkové lžíce medu a snězte.

 

 

 

ZAJÍMAVOSTI

Kromě slaných jídel se pepř hodí i do sladkostí. Perník se třeba dříve nazýval peprník, právě podle pepře (v němčině dokonce stále pepřové koláčky, Pfefferkuchen). Užijete jej ale i do svařeného vína.

 

Pepř pochází z Indie. Indové, Řekové a Římané mezi sebou s pepřem čile obchodovali.

Arabská legenda zase vypráví o tom, že černý pepř se pěstoval v lesích mezi stromy, ale hlídali jej hadi. Aby lidé hady zahnali, používali oheň a díky tomu ohni koření zčernalo

Do 10. století byl pepř nejpopulárnějším kořením, obchod s ním rozšířili italští a němečtí obchodníci. V některých částech Evropy se pepř považoval za hodně luxusní koření.

Ve 14. století se přístav Janov stal významným překladištěm při obchodování s pepřem.

Vasco de Gama byl poslán na misi, aby nalezl námořní cestu, která přivede křesťany a přinese toto vzácné koření portugalskému králi Manuelovi.

 

 

 

 

MAGIE

Černý pepř dříve používali lidé na ochranu domova. Pepř se solí se sypal kolem domu, aby byl chráněn proti zlu a negativním vlivům.

 

 

 

CITRONOVÝ PEPŘ

Vyrobte si skvělé koření

Je skvělý na steaky, ryby nebo jako přídavek do salátů.

Postup

Směs

  • strouhaná kůra z 5 citronů
  • 2 lžíce (ne vrchovaté) čerstvě umletého pepře
  • 1 lžíci soli.

Směs dejte na pečicí papír na plech a nechte v troubě na hodinku vysušit na nejnižší stupeň. Celou směs pak umelte v mlýnku a máte hotovo!

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++