MĚSÍC LEDEN

15.06.2019 06:37

Měsíc leden

 

Měsíc leden nebyl vždy prvním měsícem roku, teprve gregoriánský kalendář posunul měsíc leden na první místo. Toto pořadí se dodržuje až od roku 153.

První leden jako první den kalendáře zavedl Julius Caesar v Římě- rok 45 před naším letopočtem. Díky Caesarovi se toto datum jako začátek roku slavilo až do pozdního středověku, ovšem římskokatolické církvi se tento zvyk nelíbil a podařilo se mu jej zrušit. Ovšem jen na velmi krátkou dobu. Od 17. století se opět vrací na první místo 1. leden.

V Čechách to bylo složitější. Nejprve 1. leden jako začátek roku převzalo pražské arcibiskupství od roku 1366, ale do povědomí lidí se zapsal až v první polovině 16. století.

Dnes je 1. leden pro valnou většinu obyvatel zeměkoule prvním dnem roku, ovšem jsou národy, kde toto není pravidlem. Např. Čína, islámské země atd.

Původně byl měsíc leden 11. měsícem roku a za první se považoval březen- tedy začátkem roku byl 1. březen.

 

Měsíc leden začíná podle astrologů Sluncem ve znamení Kozoroha a končí Sluncem ve znamení Vodnáře.

Astronomové za počátek ledna považují souhvězdí Střelce a konec souhvězdí Kozoroha.

 

1. leden je stejným dnem v kalendáři jako 1. říjen, není-li přestupný rok. V přestupném roce je shodným dnem v týdnu 1. duben a 1. červenec. Také je 1. leden stejný den v týdnu jako 1. květen předcházejícího roku.

 

Název leden pochází ze slova led- ledový, ledný – tedy studený měsíc plný ledu, sněhu a mrazu.

 

Germánské a románské národy tento měsíc pojmenovaly podle latinského januarius – januar. Srbové a ruské národy převzaly podobný název pro tento měsíc, ovšem např. Malorusové mu říkají sečen a podobným - siečen - i Chorvaté. Pro Poláky je to styczeň- studený, ledový. Proč je pro Slovince tento měsíc prosinec, to nelze najít- je to matoucí, neboť prosincem nazýváme poslední měsíc roku, měsíc vánočních svátků.

 

Slováci mají dokonce svého představitele měsíce ledna – je to podle pověsti starý muž s bílými dlouhými vousy a vlasy.

V jedné z našich pohádek také vystupuje měsíc Leden. Je to pohádka o Marušce, která byla macechou vyhnána v kruté zimě do lesa pro jahody a květiny. Tu je vyobrazen měsíc leden také jako starý muž s bílými dlouhými vousy

V české liturgii je pro český národ a národy křesťanské vůbec nejdůležitějším svátkem ledna svátek Tří králů, povodně Zjevení páně a pro všechny národy světa- samozřejmě – Nový rok.