MAJORÁNKA

16.06.2021 14:04

MAJORÁNKA

++++++++++++

 

 

Nejlevnější koření a přitom tak zajímavá bylinka…

U nás je tradice – ČESKÁ ČTYŘKOMBINACE KOŘENÍ – sůl, pepř, česnek a majoránka

Málokdo by věřil, že majoránka je exotické koření – pochází ze středomoří a používá se od starověku.

 

V MAGII

se majoránka používá na zahánění negativní energie, tedy pokud si ji pěstujete před domem, na okně či balkoně, máte jistotu, že se u vás bude dařit pozitivní energii.

 

Antikové ji považovali za mocné afrodiziakum, byla totiž zasvěcená bohyni lásky Afroditě a staří Řekové ji pro její účinky přidávali do vína.

 

O majoránce se v dávných dobách tvrdilo, že přičaruje lásku a předchází hádkám.

Když uvážíme, že láska prochází žaludkem, není pochyb - a dobře nabaštěný pán domu nemá důvod se hádat, že☺

 

Ve starověkém Řecku a Římě věřili, že majoránka upevňuje lásku a sílu srdce, a proto se z ní vily věnce pro novomanžele jako symbol lásky, štěstí a cti, zvyk se dochoval dodnes v některých oblastech jižní Evropy

 

Později byly objeveny i léčivé síly majoránky a také se užívala jako lék na nešťastnou lásku a zlomené srdce.

Majoránka byla oblíbená jako koření, i jako léčivo.

 

I sám velký Hippokrates se ve svých dílech zmiňuje o několika lékařských využitích majoránky.

 

V antickém Řecku ji vysévali na hroby, věřili, že duším zemřelých přinese věčný mír a blaženost.

 

Majoránka byla dávnými čaroději povýšena s oreganem na ochrannou bylinku čistící negativní energie a navozující pocit štěstí, proto ji v 15.století užívali při magických rituálech jako vykuřovadla a jako součást elixíru lásky

 

My známe magii majoránky také dost dobře, ač si to ani neuvědomujeme- používá se do vánoční purpury a snad každá hospodynka ví, že když něco lehce připálí, nebo jí něco kápne na rozpálenou plotnu, hodí na teplou plotýnku špetku majoránky a krásně to provoní celou kuchyň a zápachy jsou fuč

 

 

ODKUD POCHÁZÍ?

Přesná kolébka majoránky není dobře známa, pravděpodobně je její kolébkou severní Afrika, pravděpodobně Libye, ale také možná jižní Asie, přesněji Indie.

Pěstovali ji už ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě. Velice záhy zdomácněla téměř v celé oblasti Středomoří.

Do Evropy se rozšířila až v 16. století.

V dnešní době se vyskytuje v oblasti Přední Asie a Středomoří a v různých zahradách po celém světě

 

 

PĚSTOVÁNÍ

Majoránku je třeba pěstovat na slunečných a teplých stanovištích, chráněných před větrem, potřebuje lehkou půdu bohatou na živiny, bude prospívat i v suchém prostředí – nesnese mráz.

Zalévat je jí třeba přiměřeně, nezapomínejte na organické hnojivo. Jinak nepotřebuje zvláštní péči.

 Lístky stříhejte z bylinky za slunného počasí, nejlépe kolem poledne, stříhejte asi 5cm nad zemí, aby znovu obrostla.

Lze ji sklidit 2-3x v sezoně, naposledy na podzim, než uhodí první mrazíky.

 

 

SKLADOVÁNÍ- SUŠENÍ

Nemusíme se namáhat se sušením, za pár korunek koupíme kvalitně vysušenou majoránku. Je důležité ji dobře uchovávat v uzavřených suchých nádobách

Pokud máte přístup k bylince jako takové, suší se třeba v troubě, ale ne více, jak na 40 stupňů, nebo se věší jako svazeček bylinek na vzdušné místo – je to i hezká dekorace a provoní kuchyni.

Nejlepší místo k sušení je ale někde v podkroví či na půdě, nikdy ne na slunci.

Naše babičky ji uchovávaly v plátěných pytlících, my raději zvolíme dobře uzavíratelné nádoby

Lze ji naložit i do oleje.

Správným skladováním neztrácí své aroma- proto pozor, pokud vám nevoní ani když ji jemně rozemnete mezi prsty- vyhodit, je špatná, a má mít šedozelenou barvu

NÁKUP

Dnes se dá majoránka koupit v jakékoli podobě, dá se pěstovat i na balkoně- pozor, listy musí být sytě zelené- nažloutla barva nebo hnědá je hodně špatně…to nebrat.

 

 

KUCHYŇ

Je mnoho jídel, které si dávno bez majoránky nedovedeme představit, a to je dobře, protože pomáhá těžká jídla snášet bez újmy…je vhodná do bramborových pokrmů- bramborák, bramboračka, ale i do masitých tučných jídel, luštěnin a zelí , hodí se prakticky ke všem druhům masa, včetně ryb, skopového – tam neutralizuje i nepříjemný zápach masa, hodí se k přípravě zvěřiny, mletého masa i nádivek, zabijačkových pokrmů, salátů, omáček, polévek i těstovin.

Dobře ladí s tymiánem, bramborami, rajčaty i česnekem.

Užívá ji nejen česká kuchyně, ale i americká, různé evropské i africké kuchyně, pouze asijská kuchyně ji nemá moc v oblibě.

 

Čerstvá majoránka je vynikajícím kořením vhodným k aromatizaci octů a olejů, hodí se do bylinkových másel, tvoří součást tzv bouquet garni, což je v překladu zdobená kytice.- je to svazek čerstvých bylin k přípravě polévek, vývarů či dušených pokrmů.

Svazky bylin byly vkládány do připravovaných jídel už v době středověku, ale skutečně první bouquet garni začali používat francouzští kuchaři v 17. století.

 

Drhnutá majoránka, což je sušená směs listů a květů, učiní řadu jídel, zejména mastných a těžkých, snáze stravitelnými a provoní je, luštěniny a zelenina ztrácejí nadýmavost. Ale pozor- je třeba ji používat přiměřeně a uváženě

Při tepelné úpravě je třeba ji přidávat až v poslední třetině. Majoránka je úzce spjata s českými a slovenskými pokrmy, ale i s řadou jiných národních kuchyní.

 

 

PIVO Z MAJORÁNKY?

Možná se budete divit, ale než lidé poznali opěvované vlastnosti chmele, používala se v pivovarnictví místo chmele právě majoránka.

 

 

LÉČIVKA

Majoránka

  • působí především blahodárně na trávení,
  • pomáhá
  1. při průjmech,
  2. plynatosti,
  3. nadýmání,
  4. nechutenství – podporuje chuť k jídlu
  • stimuluje tvorbu žaludečních šťáv,
  • má i pozitivní vliv na ženskou sexualitu,
  • zahání bolest hlavy,
  • menstruační bolesti,
  • kašel i nachlazení,
  • pomáhá při nespavosti svými zklidňujícími účinky.

V lidovém léčitelství se majoránka používá

  • ke zlepšení trávení,
  • výrazně zlepšuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči,
  • pomáhá při nechutenství,
  • nadýmání,
  • průjmu,
  • zácpě a
  • bolestivých křečích ve střevech.
  • má jemné močopudné účinky,
  • mírní nevolnost,
  • odstraňuje plynatost
  • uklidňuje žaludek,
  • uvolňuje dýchací cesty při nachlazení,
  • působí proti kašli,
  • má antivirové, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.
  • je účinná při senné rýmě a v případě astmatu.
  • snižuje krevní tlak,
  • zmírňuje bolesti hlavy,
  • působí proti stresu a nespavosti.
  • prospívá při únavě, pocitech slabosti a nervovém vyčerpání, působí jako mírné sedativum a
  • posiluje kardiovaskulární systém,
  • pomáhá při roztroušené skleróze.
  • Lze využít k ulehčení průběhu menstruace
  • Ovlivňuje tvorbu mateřského mléka při kojení,
  • zklidní podrážděné hlasivky,
  • pomáhá při zápachu z úst,
  • pomáhá zvýšené kazivosti zubů i paradentoze,
  • tlumí revmatické bolesti
  • pomáhá s kožními problémy.
  •  

 

 

 

Majoránka obsahuje

  • velké množství éterických olejů,
  • hořčiny a
  • třísloviny.

 

 

 

 

POZOR

Ve větším množství však může působit trochu omamně,

což však neplatí v případě kocoviny - od té naopak ulevuje.

 

 

INHALACE

  • Odvar inhalujeme
  • při rýmě a
  • nachlazení i
  • astmatu,
  • při senné rýmě se doporučuje vkládat do nosní dírky tampon namočený v odvaru z majoránky

 

Majoránku používáme jako

  • čaj,
  • kloktadlo,
  • koupel,
  • ústní vodu,
  • inhalaci

 

 

 

MAJORÁNKOVÝ ČAJ

1 polévkovou lžíci sušené majoránky 2 šálky horké vody, nechte chvíli louhovat a pak sceďte…popíjejte po doušcích celý den

  • Čaj pomáhá při problémech se střevy a žaludkem, s podrážděnými nervy a stresem,
  • Pro zlepšení funkce trávení se doporučují 2-4 šálky čaje denně, dokud se vám neuleví.
  • Při menstruačních bolestech či křečích pijte 2 šálky denně

 

 

ODVAR Z MAJORÁNKY

Do studené vody vložíme několik stonků či lístků majoránky a přivedeme ji k varu. Pak se voda odstaví a nechá 15 min. louhovat.

 

 

ČAJOVÁ SMĚS NA MIGRÉNU

Směs

– po pěti dílech – majoránka, medunka, levandule, prvosenka,

- po třech dílech - vachta, třezalka, kořen kozlíku

2 polévkové lžíce směsi zalijeme 0,5litrem vroucí vody, přikryjeme a necháme 20 minut louhovat, scedíme a pijeme 3x denně.

Při bolestech hlavy při migréně používáme i jako obklad- vlažné☺