KARMA

06.04.2015 07:59

Karma

 

Všichni, kdo se zajímáte o věštění, o numerologii, setkáváte se často se slovem karma, někdy těžká karma, karmické vztahy…nahání to trochu hrůzu, že? Ve skutečnosti nejde o žádnou hrozbu, o strašáka, v češtině bychom spíš řekli náš osud. A jaký je? Jsou dva názory na karmu

     Jeden říká, že svůj osud píšeme od svého narození – životem zde na zemi, tím, jak využíváme svých schopností, jak na sobě pracujeme, jak nás vychovala naše rodina. Každý dostáváme do vínku dobré, ale i špatné vlastnosti a s těmi se musíme vypořádat.

    Jiný výklad tvrdí, že je to naše duše, která řídí náš život, duše, která prochází mnoha životy. Karmický dluh je něco, co naše duše nesplnila, nebo za co musí pikat, tedy spravedlnost vyšší moci. Naše duše si vybere, kde a jak prožije svůj život pozemský a jak odčiní svůj karmický dluh.

    Jednoduše řečeno- dobrý člověk je najednou postižen zlou nemocí, zatímco člověk, který je považován za zlého či špatného, nelidského zůstává zdravý a stále zajištěný – je to spravedlivé? Připadá nám, že není, ale ve skutečnosti jde o splnění si karmického dluhu a jen dobrými vlastnosti lze tento dluh odčinit.

   Také lze karmu- osud- spojit s pojmem spravedlnost, nebo také vyváženost. Všimli jste si, že funguje? Ne?  A zase jsme u jiného způsobu vysvětlení, které se neshoduje s tím předchozím tvrzením- ale jen zdánlivě – tvoříme si další problémy. Ne? Ale ano. Všimněte si, jak někdy rychle působí naše špatné myšlenky zvraty v našem životě – vysmíváte se někomu, kdo je tlustý – a za rok, dva sami  zjistíte problémy se svou váhou. Vysmíváte se někomu, kdo zůstal sám, opuštěn- třeba vlastní vinou – a ejhle- nastanou problémy ve vašem partnerském životě – jen vy si už neuvědomíte, že jste někomu přáli jeho neštěstí….ano, tak to je….

 

Milovat lidi a chovat se k nim s láskou

„Co odsoudíš v druhém, stane se tobě“

"Co zaseješ, to sklidíš"

„odbouráním příčin karmy – osvobodíš se “

 

NESUĎ A NEKRITIZUJ

Není na nás soudit druhé, že žijí špatně, že si nezaslouží co mají, věřte, že všichni si zasloužíme, co máme. A to ze dvou důvodů- pokud se nám děje něco zlého, je třeba si uvědomit, proč. Bud jsme neposlouchali našeptávání osudu a naší intuice- našeho srdce, co bychom měli v životě dělat, jak bychom se měli chovat, nebo děláme zlé věci, aniž si to uvědomujeme. V každém případě jde o to, že se nemáme bát, či plakat nad svým osudem, ale hledat příčinu, proč se nám takto děje, neboť je to upozornění, že se máme zastavit, ohlédnout do své minulosti a poučit se, napravit své chyby a pak se dostaví uvolnění a splnění našich přání.

    Člověk je nádoba hříšná, říká se – no proč ne, vždyt do života dostáváme i ty špatné vlastnosti, máme své přání, své sny, věci, které nám vadí, nesnášíme je, máme kolem sebe lidi, které nemáme rádi, vadí nám, nebo je naopak velmi milujeme. Nemusíme doslova milovat všechny kolem nás, ale je třeba nesoudit, nekritizovat, uvědomit si, že každý z nás má svůj osud a každý si jej píše sám.

 

SPRAVEDNOST

Obecná definice spravedlnosti je přiměřený trest za spáchaný čin- a tak je tomu i v životě – i karta tarotu se jmenuje Spravedlnost a je obsažena v různých druzích vykládacích karet. Především nabádá k zodpovědnosti za své činy, dává důraz na rovnováhu názorů, citů, konání, přijímání i vydávání, at jde o city, energie, myšlenky…připomíná, že vše se nám vrátí jako bumerang. To dobré i to špatné.

 

ODPUŠTĚNÍ

Odpuštěním můžeme svou karmu zrušit, ano, je to tak jednoduché. Ale je odpuštění jednoduchá záležitost??? No není, ani trochu ne.

    Všimli jste si, jak se vaše osudy vrací stále zpět k bodu nějakého problému, který jste nedořešili, kde jste nedošli k odpuštění? Ne? Ale nepovídejte. Nejvíce je to vidět na našich vztazích – jeden se nám kdysi pokazil, pořád máme v srdci bolest z opuštění, podrazu, nevěry…vzpomínáme na milovaného člověka, který je vepsán v našem srdci, cítíme k němu lásku a zároveň zášť, protože nám ublížil -  ano, to je ono. Nikdy jsme se s tím nevyrovnali, nepropustili jsme ho ze svého srdce, neodpustili jsme mu. Až toto dořešíme,  odpustíme chyby milovanému a také sobě, což je vůbec to nejtěžší, pak volně vydechneme a najednou poznáme člověka, který nám do života přinese lásku, podporu, znovu nám ukáže krásy života, štěstí a náš život se změní. Vypadá to prostě, že??? Kdo to zkusil, ten ví, že není – a to je právě ono- nic nedostaneme zadarmo, musíme si vše zasloužit, otevřít své srdce a projít tou těžkou zkouškou. Výsledek stojí za to.

 

MINULÉ ŽIVOTY

     Z minulých životů si právě neseme tyto karmické zátěže a o to větší byly, čím větší uspokojení a uvolnění cítíme, když se nám povede karmu „rozpustit“ svým odpuštěním a smířením se se sebou samým a svým životem a lidmi kolem nás.

     Nezapomínejme – lidé, stejně jako situace, vstupují do našeho života s nějakým )kolem, mají nám něco předat, něco nás naučit a mají v našem životě vymezené časové místo. Jak tento proces proběhne, zda bolestně, či radostně, to už záleží na nás a na našem vnímání běhu světa, života pozemského a spravedlnosti-karmy vůbec, jak se umíme poučit, jak umíme vnímat a jak posloucháme našeptávání zhůry. Jistě, jsou lidé, kteří jsou v tomto smyslu vnímavější, o to mají lehčí cestu, pokud poslouchají, co poslechnout mají.  Ale to vedení, to máme všichni a když se vynasnažíme, bude naším rádcem a pomocníkem.

 „chybami se člověk učí“

„ V těžkých dobách se naučíme více, než v dobrých“

 

     Nezapomínejme, kolik energie nám ubírá naše neodpuštění- a co to je, to neodpuštění??? To je náš pocit ukřivdění, zloba, zášť, potřeba pomsty, sebelítost, sebedestrukce z důvodu nějakých chyb, chybných kroků, kterých jsme se dopustili, sebeobviňování, závist, nesnášenlivost, neláska, necitelnost…..

   Vadí vám křik dětí pod oknem? Dívejte se chvíli na ně, kolik energie z nich sálá, kolik jsou schopné vám jí předat. Ne, neruší vás, vy jste jen uzavřeni ve svých ulitách, kde domněle toužíte po klidu a tichu, provokuje vás jejich smích a hlahol, protože vám chybí, chybí vám jeich energie- načerpejte ji, děti jí vydávají mnoho a nechybí jim- usmějte se nad jejich hrami. To, že nám něco vadí je první známkou, že je něco špatně – na něco jsme zapomněli, něco jsme v sobě potlačili, uzamkli svá srdce a své city.

    Usmějte se aspoň na jednoho člověka za den- darujte mu svůj úsměv, svůj pozdrav, jen tak- z čistého srdce, ne z povinnosti. Dívejte se kolem sebe, kolik krás nám dává svět, vnímejte tu krásu každým vdechnutím, udělejte krásno kolem sebe- a to neznamená vycídit byt- to ne, sterilita je nudná a strohá. Vytvořte třeba jen maličkost svýma rukama a potěšte sami sebe, nebo ještě víc potěšte své srdce a darujte ji někomu, třeba jen sousedce- jen tak- jak vás to napadne…tělem se vám rozlije příjemný pocit- a to je ta cesta, kterou máte jít. Dávat dobro a ono se vám vrátí.

 

SPLATIT KARMICKÝ DLUH

To není cesta bolesti, to je poučení, změna směru životní cesty, uvažování, cítění – změna našeho srdce a konání, to je to pravé ořechové.

    Nikdo vás nemá rád, nemůžete najít lásku? Ukliďte si ve svém srdci, rozdávejte lásku kolem sebe a bude vám přáno a dostanete lásky kolik jen vaše srdce unese v mnoha podobách. Nemusíte projít údolím trápení, pokud jím procházíte, pak jen proto, že jste upozorňováni na to, že děláte chybu, nemáte rádi sebe, lidi kolem sebe a v srdci schováváte nevyřešené vztahy.

 

LÁSKA VE VŠECH SVÝCH PODOBÁCH

JE ZÁKLADNÍM KAMENEM LIDSKÉHO BYTÍ

 

    Odpírat si lásku, je stejně špatné jako ji nedávat.