KAJENSKÝ PEPŘ
ÚČINKY KAJANSKÉHO PEPŘE
Kajanský pepř je poměrně populární, užívá se jako přísada do jídel, ale i v medicíně pro své vynikající léčebné účinky a obsah živin.
Při pravidelném užívání dokáže zlepšit krevní cirkulaci, tím i výživu buněk, napomáhá zlepšit stav celého organizmu.
Hlavní účinnou látkou je
- capsaicin, který dodává koření jeho typickou ostrost.
- vitamín E, C
- betakarotenoidy
- je bohatý na stopové prvky, jakými jsou draslík, mangan a vápník.
ÚČINKY KAJENSKÉHO PEPŘE
Stimulace krevního běhu
- kajenský pepř podporuje
- správnou cirkulaci krve
- redukuje nadměrnou krevní srážlivost.
- posiluje srdce, tepny a kapiláry.
Pokud máte obtíže s nějakou částí těla, důvodem může být právě nedostatečné zásobování této oblasti krví, a tedy i potřebnými živinami. Kajenský pepř odstraní blokády, které znemožňují dostatečný přívod krve do postižené oblasti, a tím se její stav zlepší.
antibakteriální účinky
Složky kajenského pepře vykazují silný antibakteriální efekt.
imunita
jeho další složky také příznivě ovlivňují celkový stav imunitního systému.
Bolest
Hlavní složka pepře (capsaicin) blokuje pocity bolesti tím, že snižuje tvorbu tzv. substance P. což je hlavní přenašeč bolesti mezi periferními senzorickými nervy a mozkem. Analgetický účinek je významný zejména při lokálním užití. Užívá se při
- různých chronických bolestech,
- bolestech v krku,
- hlavy
- bolestech zubů.
trávicí trakt
Zklidňuje trávicí trakt,
podporuje produkci žaludečních šťáv a slin,
čímž celkově příznivě ovlivňuje trávení.
KONTRAINDIKACE
- Kajenský pepř není doporučeno užívat současně s antikoalugačními léky (např. Warfarin) bez souhlasu lékaře.
- Dále není vhodný pro děti, pro těhotné a kojící ženy.
- Dbejte vždy na to, aby se nedostal do očí.
- Pokud jste kajenský pepř nikdy neužívali, je dobré začít jen pozvolna. Dobrá počáteční dávka je 1/16 čajové lžičky rozmíchaná v nějaké šťávě. Dávky můžete postupně zvyšovat