JITROCEL

16.06.2021 19:57

JITROCEL

+++++++++

 

 

 

Jitrocel má od starověku pověst všeléku.

 

 

Venkovští lidé vědí, že jitrocel je od nepaměti oblíbeným léčivým prostředkem na rány. Jeden sedlák se při práci na poli poranil jakýmsi nástrojem. K mému překvapení si nasbíral čerstvé listy jitrocele, rozmačkal je a položil na ránu. Přesto, že listy nebyly umyté, rána se nezanítila.

 

Švýcarský farář Kunzle, samorostlý přírodní léčitel a znalec velké léčivé síly našich rostlin, píše: „Použít možno celý jitrocel, všechny jeho druhy a to kořeny, listy, květy i semena. Krev, plíce a žaludek pročišťuje tak, jako žádná rostlina. Proto je důležitý pro ty lidi, kteří mají špatnou krev nebo málo krve, slabé plíce a ledviny, bledý vzhled, kteří dostávají vyrážky a lišeje, kteří pokašlávají, chraptí, zůstávají hubení jako koza i tehdy, když je ponoříme do másla. Na nohy postaví slaboučké děti, které se opožďují i při dobré stravě.“

 

 

 

JITROCEL

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá plevelná bylina s krátkým oddenkem a růžicí přízemních listů. Listy jsou vzpřímené a špičaté, někdy lysé, jindy chlupaté.

Na jedné rostlině může vyrůst až 15 stvolů. Vyskytuje se jako plevel zahradách, v přírodě na loukách, mezích, pastvinách, podél cest, v parcích, na ladem ležící půdě a v travnatých příkopech.

 

 

 

LÉČENÍ

Jeho čerstvá šťáva se používala zevně

  1. k čištění a dezinfekci ran a
  2. k zástavě krvácení – na otevřené sečné rány vojáků se přiložily rozžvýkané jitrocelové listy a zavázaly.

Jitrocel se po staletí využíval i jako lék proti

  1. úplavici,
  2. horečce,
  3. bolestem zubů,
  4. začervení
  5. kašli.

 

 

Jitrocel kopinatý patří mezi nejstarší, nejrozšířenější a taky nejznámější léčivé rostliny, je znám především protizánětlivými a antibiotickými účinky

  • Rozmačkané listy pomáhají při léčbě kožních problémů, hojení drobných poranění nebo bodnutí hmyzem,
  • pomáhá s léčbou kašle a rýmy,
  • řeší poruchy trávení
  • bojuje proti chudokrevnosti,
  • používá se k usnadnění odkašlávání
  • při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest,
  • do čajových směsí v kombinaci s mateřídouškou obecnou, proskurníkem lékařským, podbělem lékařským, violkou vonnou nebo diviznou velkokvětou. Ale stoprocentně funguje čaj a sirup ze samotného jitrocele.
  • při všech onemocněních dýchacích orgánů,
  1. zvláště při silném zahlenění,
  2. kašli,
  3. černém kašli,
  4. plicním astmatu,
  5. při tuberkulóze plic
  • účinně řeší trávicí poruchy spojené se zácpou,
  • čistí střeva i žaludek.
  • Kuřáci používají jitrocelový čaj jako podpůrný prostředek při odvykání kouření.
  • pomáhá při zánětech ledvin a močového měchýře,
  • bojuje proti chudokrevnosti.
  • užívá se také při různých gynekologických obtížích, ideálně ve směsi s kontryhelem a hluchavkou bílou.
  • Ve starých „bylinářích“ se dočítáme, že semeno jitrocele působí proti tvorbě kaménků (pozn. myšleno žlučové kameny), užíváme-li denně 8 gramů.

 

 

Rozmačkané čerstvé listy pomáhají

  1. při řezných i tržných ranách,
  2. při bodnutí vosy,
  3. při pokousání psem, jedovatým hadem, či jiným zvířetem. V posledních případech jen jako pomoc v nouzi, není-li po ruce lékař.
  4. Čerstvé listy, rozmačkané rukama a smíšené se solí přiložené na krk léčí vole (strumu na krku).
  5. Vložíme-li list jitrocele do obuvi, pomáhá odstraňovat puchýře, způsobené chůzí.
  6. Každá sebehorší opuchlina zmizí, když se ošetřuje čerstvými, rozmačkanými listy jitrocele.
  7. Listy také pomáhají léčit zhoubná onemocnění žláz, přiložíme-li je na příslušné místo. V tomto případě je však dobré používat ještě čerstvou majoránku v olivovém oleji (v nouzi lze použít i sušenou). Lahvička se naplní majoránkou, zaleje olivovým olejem a nechá 10 dní stát na teplém místě. Nemocné žlázy natřeme majoránkovým olejem, pak přiložíme rozdrcené listy jitrocele a vše zavážeme ručníkem. Zlepšení se dostaví během krátké doby.
  8. Zevně - na obklady (z listů, nálevu nebo masti)
  • při ekzémech,
  • spáleninách,
  • zanícených a špatně se hojících ranách.
  1. Čerstvá šťáva z listů se používá
  • na hmyzí bodnutí,
  • na odřeniny (tzv. silniční lišej) a
  • drobná poranění,
  • mírní nepříjemné pálení a
  • zmenšuje otok.

Kousek listu stačí jemně promnout mezi prsty a potřít postižené místo. Rozmačkané listy rány čistí a hojí. Používá se také jitrocel větší (Plantago major).

  •  léčí i několik let staré rány
  • léčí i bércové vředy, a to přikládáním listů. Provázejí-li nemoc opuchliny, je dobré přidat koupel ve studeném výluhu slezu nebo přesličky, okraje ran po koupeli potřít mastí z měsíčku zahradního.
  • pomáhá i s žilní trombozou.

 

 

Z jitrocele je možné dělat cokoli –

  • sušit,
  • dělat sirup
  • namíchat mast.

 

 

Jitrocel naše těla většinou dobře snáší a nejsou popsány žádné nežádoucí účinky, navíc se jistrocel snese s jinými léky.

Je tedy možné užívat ho dlouhodobě a pravidelně.

 

 

 

 

SBĚR- SUŠENÍ- SKLADOVÁNÍ

listy se sbírají z rostlin nekvetoucích, v období června až srpna, za suchého počasí, nejlépe kolem druhé hodiny odpolední

• Jednotlivé listy přímo u země můžete seřezávat či odstřihávat, stvoly květů před sušením odstranit.

• Jitrocelové listy jsou náročné na správné sušení, nesmí se pomačkat ani zapařit, protože by při sušení zhnědly a museli byste je vyhodit.

• Sušíme v tenkých vrstvách. Můžeme krátce předsušit na slunci, nejvhodnější sušení je ve stínu, na vzdušném větraném místě – neobracíme

• Umělé sušení max. do 40 °C.

• Správně usušené listy se lámou a mají světle olivovou až hnědavě zelenou barvu, jsou bez zápachu, mají mírně nahořklou až svíravou chuť.

• Velmi snadno plesniví a vlhne, ukládáme v dobře uzavíratelných nádobách

• Cokoli z jitrocele vyrobíte, je nutno chránit před světlem, jinak zčerná

 

 

Jitrocel kopinatý obsahuje

  • glykosid aukubin (má tlumivý účinek na nervovou soustavu a působí antibioticky),
  • alantoin (regeneruje kožní poranění a buňky),
  • množství slizových látek (uvolňují hleny a upravují stolici),
  • enzymy,
  • třísloviny,
  • vitaminy A, E a C,
  • hořčiny,
  • vápník,
  • kyselinu křemičitou
  • draselné soli.

 

 

 

 

 

Sirup z jitrocele

čistí krev od všech nečistot a chorobných látek. Správně bychom jej měli používat stále a brát denně před každým jídlem jednu polévkovou lžíci (děti jen čajovou lžičku).

 

 

 

 

JITROCELOVÝ ČAJ PROTI KAŠLI s mateřídouškou a fialkou

1 díl nasekaných listů jitrocele kopinatého

1 díl květů fialky (violky vonné)

1 díl kvetoucí natě mateřídoušky obecné

250 ml vroucí vody

med nebo bylinný sirup na oslazení

Příprava

Byliny smícháme, odměříme jednu lžíci směsi čerstvých bylin nebo 1 lžičku sušených, zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme přibližně 10 minut vyluhovat. Scedíme. Sladíme medem nebo bylinným sirupem (nejlépe z černého bezu nebo vlčího máku).

Vlažný čaj pijeme 3x denně při onemocnění horních i dolních dýchacích cest nebo při chřipce.

 

 

 

JITROCELOVÝ ČAJ

Ingredience

2 lžičky řezaných sušených nebo 2 lžíce čerstvých jitrocelových listů

250 ml vroucí vody

Příprava

Jitrocel zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme asi 15 minut vyluhovat. Scedíme.

 

  • PŘI ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ - Teplý čaj pijeme 2-3x denně.

 

  • LÉČIVÝ ČAJ - Pijeme ho
  • při chorobách z nachlazení,
  • při žaludečním a střevním kataru,
  • při průjmu,
  • zánětu ledvin a močového měchýře.

 

 

JITROCELOVÝ SIRUP

zakopaný na zahradě

• čerstvě natrhané jitrocelové listy

• cukr hnědý

Listy opláchneme a necháme oschnout,

napěchujeme ve vrstvách s cukrem do sklenice od okurek a všechno dobře stlačíme.

Necháme do druhého dne usadit. Pak doplníme jitrocelem a cukrem, aby byla je sklenice úplně plná a bylo v ní co nejméně vzduchu. Poslední vrstvou musí být cukr. Sklenici zavážeme trojnásobně pergamenem nebo celofánem.

V zahradě na chráněném místě vykopeme jámu a sklenice do ní vložíme. Nad sklenici dáme desku, zatížíme kamenem a celé zasypeme zeminou. Deska i kámen mají zůstat viditelné.

Za stálé teploty v zemi zkvasí cukr s listy na sirup.

Po třech měsících sklenici vyjmeme, šťávu vylisujeme ovocným lisem (ne přes hadřík), převaříme, naplníme do lahví a dobře uzavřeme.

TIP - Nemáme-li zahradu, dáme naplněnou sklenici za okno na slunné místo. Po zhruba dvou týdnech, až se cukr rozpustí a sirup ztmavne, scedíme a přelijeme do lahví.

Použití

Domácí jitrocelový sirup užíváme po lžičkách jako léčivý sirup při nachlazení, zahlenění, kašli a kýchání.

Domácí jitrocelový sirup

  • bojuje s nemocemi –
  • hojí vnitřní poškození organismu,
  • pomáhá tlumit zimnice a kašel,
  • usnadňuje vykašlávání a vylučování hlenu.
  • Je možné jej užívat i preventivně k posílení imunity,
  • sladit jím čaj či vodu

 

 

 

SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA

Tento postup už chronicky známe….do lahve plníme listy jitrocele, prokládáme cukrem, necháme na temném místě, dokud se nevytvoří sirup, scedíme a ukládáme opět na tmavé místo

 

 

 

DOMÁCÍ JITROCELOVÁ MAST

• 3 vrchovaté hrsti listů jitrocelu kopinatého

• 500 g čistého nesoleného vepřového sádla

• několik kapek levandulového nebo rozmarýnového esenciálního oleje

V kastrolu rozehřejeme sádlo (nesmí se začít smažit!!!) a vmícháme do něj natrhaný jitrocel.

Necháme nejméně týden v temnu a chladnu.

Mast pak znovu pomalu rozehřejeme, scedíme přes pláténko, můžeme přidat pár kapek esenciálního oleje a rozdělíme do kelímků. Necháme ztuhnout. Mast vydrží v lednici zhruba rok.

Použití

potíráme bodnutí hmyzem, oděrky a odřeniny.

Ulevuje při křečových žilách, urychluje vstřebávání otoků a modřin, pomáhá při proleženinách a bércových vředech.

 

 

 

JITROCEL V KUCHYNI

Na jídlo trháme jen mladé lístky zprostředka růžice, nakrájené na proužky je přidáváme do zeleninových salátů, burgrů, tortil nebo sendvičů, jsou skvělou ozdobou obložených chlebíčků. Výborné jsou obalené v těstíčku a osmažené na rozehřátém sádle.

 

 

ČAJ NA BRONCHITIDU

Do šálku studené vody dáme kolečko citronu a vrchovatou cukru kandysového cukru, přivedeme k varu – necháme 4 – 5x vzkypět, pak přidáme vrchovatou lžičku čajové směsi….bud jitrocele nebo jitrocele smíchaného s mateřídouškou ve stejném poměru… a necháme louhovat půl minuty. V těžších případech nutno čaj připravovat a pít 4-5x denně.

Čaj se pije po doušcích tak horký, jak jen sneseme

Tento čaj pomáhá také při onemocnění jater a močového měchýře

 

 

 

OBECNÉ RADY PRO POUŽÍVÁNÍ JITROCELE

• Čajový nálev: 1 vrchovatou čajovou lžičku listů na 1/4 litru vody, jen spaříme a krátce necháme vyluhovat.

• Čajová směs: Jednu čajovou lžičku vrchovatě naplněnou směsí jitrocele a mateřídoušky (rovné díly) spaříme v 1/4 litru vody.

• Obklady z listů: Čerstvé listy jitrocele kopinatého nebo většího umyjeme, na desce válečkem na nudle rozválíme na kaši a přiložíme na nemocné místo.

 

 

 

Jak se jinak říká jitrocelu kopinatému:

Babí list ☼ Babyka ☼ Beraní jazyk ☼ Celníček ☼ Celník hojílek ☼ Cendelín ☼ Cendolín ☼ Hojínek ☼ Jazejček ☼ Jehněčí jazyk ☼ Jitrocel špičatý ☼ Jitrocil ☼ Myší ocas ☼ Myší ouško ☼ Olověný jazýček ☼ Psí jazýček ☼ Psí uši ☼ Ranocel ☼ Skorocel ☼ Stopa bílého muže ☼ Veverčí ucho ☼ Volský jazyk