JAHODY, PLODY A LISTÍ

30.06.2021 01:01

JAHODNÍK OBECNÝ (FRAGARIA VESCA) NEBOLI ZEMNICE

 

 

HUBNUTÍ S JAHODAMI

Ušlechtilé ovoce s vynikající chutí, které si můžeme dopřát i při dietě, neboť kupodivu obsahují méně přírodních cukrů, než jiné ovoce, ale za to obsahuje minerály, vitamíny a mnoho dalších blahodárných látek, jsou výrazným zdrojem tekutin /tekutiny tvoří až . až 87 % objemu/

jahody povzbuzují tvorbu leptinu a adiponektinu, což jsou hormony, které spalují tuky, přispívají ke snižování váhy. Jahody tedy přispívají k menší chuti k jídlu, snižují tělesnou hmotnost a tuk.

 

 

 

Plody nejčastěji konzumujeme čerstvé, lze je ale také zamrazit nebo zpracovat na kompoty, sirupy či marmelády.

K léčivým účelům jsou vhodné pouze lesní jahody a listy, avšak zdravé jsou všechny

 

 

Jahodník (Fragaria vesca L.) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae), řádu růžokvětých (Rosales). V současnosti jsou nejrozšířenější a nejznámější dva druhy: jahody zahradní a jahody lesní.

Jahody nejsou vlastně plodem, je to pouze zvětšené okvětní lůžko. Plody jsou zelená semínka na jahodě.

 

 

 

 

Plody jahodníku obsahují:

  • 40 až 90 mg% vitaminu C (1 mg% znamená 1 miligram ve 100 g čerstvé dužniny)
  • vitamin B
  • menší množství provitaminu A
  • minerální látky (draslík, vápník, fosfor a železo)
  • kyselinu salicylovou,
  • kyselinu citronovou
  • kyselinu šťavelovou  - je vhodné ji neutralizovat, přidáním mléka či jogurtu

 

 

ve 100 g jahod je možno najít asi 66 mg vitamínu C, doporučená denní dávka představuje 60-100 mg za den

 

 

jahodník- listy a jahody - pomáhá s těmito problémy

  • dna – pomáhá obsah kyseliny listové
  • cévní nemoci
  • zácpě - Jahody mají vysoký podíl vlákniny, což pomáhá lepšímu trávení a brání zácpě.
  • hemoroidy
  • chudokrevnost, anémie, blednička
  • průjem
  • kožní nemoci - vyrážka, akné, ekzém,
  • ateroskleroza, zvápenatění tepen
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida - Antioxidanty a detoxikační látky v jahodách pomáhají redukovat artritidu a bolest při dně. Prospívají také jako prevence těchto stavů.
  • zlepšení stavu nervů
  • zlepšení stavu srdce, srdečního svalu
  • zlepšení stavu cév
  • zlepšení stavu ledvin
  • záněty v těle - Jahody snižují zvýšené hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi, což je látka produkovaná játry, která zvyšuje zánět v těle.
  • zadržování vody v těle - močopudný účinek
  • zlepšuje trávení
  • zlepšuje konzistenci stolice
  • detoxikace - "čistí krev"
  • prevence rakoviny - jahody pomáhají bojovat proti rakovině svědčí obsažené látky jako je vitamín C, kyselina listová, antokyany, kvercetin nebo kaempferol, které působí jako skvělé antioxidanty, tvoří obrannou linii v boji proti rakovině a růstu nádorů. Denní příjem jahod je spojen s drastickým snížením přítomnosti a metastáz rakovinných buněk. Studie ukázala, že lyofilizovaný jahodový prášek vykazoval dobré hodnoty prevence rakoviny jícnu.
  • zpomalení stárnutí  - Vitamín C přispívá k tvorbě kolagenu, tedy je účinný proti stárnutí pokožky
  • zlepšují funkce srdce a mozku,  Fytochemikálie, vitamín C a draslík pečují o dobrou činnost mozku. Výzkum  na starších ženách ukázal, že vyšší spotřeba ovoce bohatého na flavonoidy jako jsou borůvky a jahody, přispívá ke zpomalení kognitivního stárnutí.
  • snižují vysoký tlak,
  • posilují imunitu,
  • snižují zánět,
  • působí jako prevence mrtvice,
  • pomáhají při úpravě hmotnosti,
  • v těhotenství přispívají k prevenci výskytu novorozeneckých vad,
  • posilují kosti a vlasy,
  • pečují o kůži, - Kyselina salicylová, alfa hydroxykyselina (AHA) a kyselina ellagická brání akné, snižují hyperpigmentaci a odstraňují mrtvé kožní buňky.
  • mají ani-aging vliv,
  • pečují o oči, - Flavonoidy a další látky v jahodách pomáhají prevenci řady očních chorob, protože odchytávají volné radikály. Díky draslíku přispívají k vyrovnávání tlaku v očích
  • v těhotenství -  Kyselina listová v jahodě je má především význam v tomto období, protože pomáhá předcházet vrozeným vadám.
  • chudokrevnosti,
  • cukrovce, konzumace jahod přispívá k lepšímu stavy glykemického indexu a mohou snížit riziko vzniku diabetu 2. typu.
  • překyselení žaludku,
  • revmatismu,
  • proti žlučovým, ledvinovým a močovým kaménkům,
  • jsou dobré na posílení srdce a nervů,
  • mají pozitivní účinky na tvorbu testosteronu
  • podporují krevní oběh v pohlavních orgánechdíky vysokému obsahu antioxidantů
  • díky vysokému obsah vitaminu C účinné také při nachlazení.
  • Všestranné blahodárné působení na celý organismus
  • zinek v jahodách působí i jako afrodiziakum.
  • pečuje o vlasy - Antioxidanty a vitamíny přispívají také k lepšímu stavu vlasů, zvlhčují je, bojují proti ztrátě vlasů a brání vzniku lupů.
  • jpodporuje zdraví kostí - Vitamíny C a K, mangan a draslík v jahodách pomáhají zlepšit stav kostí a podporují přítomnost vápníku v těle.

 



 

 

 

 

SBĚR – SUŠENÍ – UCHOVÁVÁNÍ

LISTY jahodníku sbíráme brzo zjara, než začnou kvést, nejpozději začátkem kvetení

Mnohé recepty doporučují fermentaci listů, které se potom více podobají ruskému čaji. Jde o zahřívání.

Profesionální bylinkáři to ale nedoporučují - fermentace snižuje účinné síly jahodníku.

Čaj z jahodníku je lahodný a chutný, ale i zdravý.

 

Je výborný i samostatně, ještě lepší je však v kombinaci s plody šípku a listy borůvky, maliníku a ostružiníku.

 

 

 

ČAJ

Můžeme jej užívat neomezeně, tím se stává nejdůležitější, zdravotně preventivní rostlinou. Každý, kdo si chce zachovat zdraví, měl by častěji místo černého čaje nebo kávy vypít jahodový čaj.

 

 

 

JAHODOVÉ DNY

v sezoně je třeba jíst co nejvíce plodů.

 Známé jsou takzvané jahodové dny - jeden až tři dny jíst jen jahody, které dokáží výborně pročistit a zregenerovat celý organismus. Plody obsahují značné množství vitaminů (A, B, C), působí mírně močopudně, čistí krev, upravují trávení a stolici.

 

 

 

 

POZOR

 Jahody považujeme za tzv. ostré ovoce a nedáváme jej miminkům, protože díky velkému obsahu vitamínu C se mohou osypat, ale i citlivější lidé mohou na jahody reagovat vyrážkami a svěděním. V tom případě je lepší pouze pít čaj z listů.

Nadměrná spotřeba jahod totiž může způsobit průjem a plynatost, onemocnění jater, zadržování vody, nemoci ledvin, alergickou reakci nebo i zánět výstelky dýchacího ústrojí.

 

 

UNIVERZÁLNÍ ČAJ S JAHODNÍKEM

Vytvoříme směs

list jahodníku 5 (dílů)

plod růže šípkové 3 (dily)

list borůvky 3

list maliníku (ostružiniku) 2

květní plátky růže šípkové 1 (díl)

2 lžíce směsi zalijeme 0,5l vroucí vody a přikryjeme a 15 min.louhujeme, poté scedíme, přidáme  šťávu z poloviny citronu a sladíme medem či přírodním nebo hroznovým cukrem

Pijeme podle chuti, po jídle, studený, na žízeň…atd

 

 

 

ČAJ Z FERMENTOVANÝCH LISTŮ JAHODNÍKU

listy z lesního jahodníku (maliníku, ostružiníku, černého rybízu)

necháme jeden den ve stínu zavadnout,

druhý den navlhčíme utěrku, listy podrtíme válečkem a zavineme do utěrky jako do štrůdlu nebo rolády. Utaženou utěrku uložíme na teplém místě ve stínu, raději ji ještě zatížíme a necháme 2 dny fermentovat (čili kvasit). Poté rozbalíme, nakrájíme na malé kousky a dosušíme opět ve stínu.

Používáme jako běžný černý čaj - kávovou lžičku zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat pod pokličkou.