HROMNICE - 2.únor

15.06.2019 06:36

DNES KROM NELY JE I HROMNICE - DEN SVÍCÍ

Hromničky, se říkalo též svíčkám proti bouřkám- aby hrom či blesk neuhodil do domu, zapalovaly se při bouřce

HROMNICE - 2. únor

Na Hromnice o hodinu více....

Hromnice jsou svátek s pevně stanoveným datem, a to 40 dnů po narození Páně (což je 25. 12.). Tento svátek je pevně spjat se strachem našich předku z blesků a hromů a také se svíčkami-hromničkami, ale také otevírá období završené veselým a bohatým masopustem.

HROMNICE - 2. února

Církevní pojetí svátku

Církevní teze o Hromnicích

Svátek Hromnice prošel za celá staletí mnohými změnami – název Hromnice je ryze lidový. Jméno svátku a svíce také někteří badatelé odůvodňují tím, že Hromnicemi začíná hromová letní polovice roku (období tepla a bouřek)

Původně jej slavili křesťané jako svátek Svaté rodiny – podle Nového zákona Josef s Marií přinesli svého syna Ježíše do jeruzalémského chrámu, aby jej zasvětili bohu a současně jej symbolicky vykoupili z povinnosti kněžské služby (staré zákony o prvorozených synech) a také Marie završila 40denní očistu po porodu (Boží zákon Mojžíšův o očišťování šestinedělky) a setkali se zde se starcem Simeonem a prorokyní Annou. Simeon poznává v dítěti dlouho očekávaného Mesiáše a nazývá jej „světlem ku zjevení národům“.
Na základě této události se svátek původně nazýval Hypapanté – setkání a až později se nazýval Obětování Panny Marie a dnes jej církev slaví jako Uvedení Páně do chrámu. Východní národy říkají Hromnicím Cpapant - pokání

Tento den se koná průvod kolem kostela s hořícími svícemi k tomuto účelu speciálně posvěcenými. Tento zvyk je dílem papeže Gelasiuse (494) ve snaze vytěsnit průvod s hořícími svícemi o pohanské slavnosti Luperkali konávaný ve stejnou dobu.

Díky zmíněnému Simeonově proroctví o Ježíši vznikl zvyk šířící se pravděpodobně již od 11. století v tento den – světí se svíčky hromničky, které se během bouřek dávaly zapálené do oken spolu s modlitbou měly chránit před bouřkami. Posvěcené svíce se schovávaly celý rok. Také se dávají do ruky umírajícím věřícím.

Svátek Hromnic je ovšem také tradičně spojován i s ochotou zasvětit svůj život předurčenému poslání – v církvi je slaven také jako Den zasvěceného života – tedy zasvěcují se řeholníci a řeholnice.
Světlo a oheň

Tento svátek už od jeho prvopočátků před křesťanstvím provázela symbolika světla. Od 5. století je ustáleno církví v tento den procesí se svíčkami.

Žehnání svící bylo zavedeno již v 10. století

Roku 1376 popisuje předhusitský český kazatel Tomáš ze Štítného používání svěcených svíček na ochranu proti ďáblovi a hromu. Hromničky – svíce se zapalovaly až do nedávné doby (především na vesnicích) při bouřce s modlitbou na ochranu – oheň zažehnutý bleskem byl velmi nebezpečný v době, kdy celé vesnice byly postaveny ze dřeva a navíc si prostí lidé ještě neuměli vysvětlit některé přírodní zákony a katastrofy jinak, než nadpřirozenými silami, mýty a pověrami.
V některých krajích bylo na Hromnice zakázáno šít, aby špička jehly nepřilákala blesk, nesmělo se klít a vůbec používat neslušná slova. Na Chodsku se tradovalo, že ten, kdo tento den tancuje – do roka umře.

SVĚTLO
bylo od prvopočátků lidstva považováno za nejvýznamnější věc a díky tomu, že původně světlo vydávalo jen slunce nebo oheň, přiřazovali mu lidé od pravěku o to větší moc a sílu. Dokázalo zvítězit nad temnotou, přinést životodárné teplo (oheň, slunce) a tím i zvítězit nad zimou a zlem.

V katolickém podání je světlo velmi ceněno jako symbol víry.

SVÍČKY
Základem svíčky je hořlavý knot obalený materiálem, který se pomalu rozpouští. Tento princip je velmi starý.
Původní svíce byly lojové, poté se vyráběly z vosku získávaného z voskových pláství ze včelích úlů (včelí vosk – známý a ceněný dodnes)
19. století
Výrobu svíček usnadnily a zlevnily teprve objevy 19. století. Byl zde stearin (vedlejší produkt při výrobě mýdel), parafín, umělý vosk (v podobě bílých krystalů se získává z ropy nebo hnědouhelného dehtu)
Knot také došel změn. Začal se používat pletený textilní knot

 

SOUČASNOST
20. století přineslo také gelové svíčky, ale zároveň se vrací obliba svíček z původního materiálu – přírodního a voňavého včelího vosku
V obchodech je nabízena nepřeberná řada druhů a vůní svíček z různých materiálů s různým nápaditým zdobením ať již vně či kolem svíčky.