FILIPOJAKUBSKÁ NOC

15.06.2019 06:17

FILIPOJAKUBSKÁ NOC

Proč filipojakubská noc?

¨Filipojakubská noc prý proto, že je to noc mezi svatým Filipem a Jakubem podle církevních svátků. Je ale fakt, že jsem pátrala v různých análech a encyklopediích a oba tito svatí připadají na 3. května - což mi připadá divné, ale z různých pramenů z našich dějin víme, že i prostí lidé tuto noc nazývali filipojakubskou jako přelom mezi svátkem Filipa a Jakuba. V křesťanském kalendáři církevním - kalendáři svatých jde osvatého Filipa, apoštola a svatého jakuba Mladšího , apoštola. Oba měli být učedníky Ježíše Krista.

Ovšem o těchto svatých je známo několik pověstí, z nichž je nejznámější ta, jež tvrdí, že Jakub s Filipem na svých cestách světem zavítali také na Hlučínsko a přenocovali v jednom z domů, Zde je objevili Židé a označili si stavení zelenou větvičkou, aby jej ráno poznali. Z nebe byl však seslán anděl na jejich obranu a vše vyřešil jednoduchou lstí- každý z domů v širokém okolí označil stejnou větvičkou jako byl ten, v němž apoštolové nocovali, aby je pronásledovatelé nemohli ráno najít. 'Zidé tak nepoznali, kde vlastně apoštolové byli a apoštolům se díky tomu podařilo ve zdraví šťastně zmizet.

Na památku této pověsti se na hlučínsku o filipojakubské noci zdobí domy zelenými větvičkami. 
Větvičky se musejí ovšem natrhat před východem slunce, aby měly zázračnou moc. Dívky hledají na mezích a strácních bylinku zvanou "přiďkumě", která by měla přivábit mládence. Pověst tvrdí, že každá dívka, byť sebeošklivější byla, když má za ¨ňadry zastrčenou tuto bylinku, dojde svého štěstí v lásce a určitě se do roka vdá. Ovšem problém je v tom, že jde pouze o pomyslnou květinku se zázračnou mocí, která kvete prý pouze o fili¨pojakubské noci.

dalším zvykem filipojakubské noci jsou knížečky z dřívek, které si dívky vyráběly, aby je mohly pak pouštět po vodě. Tak věštily, která se kam vdá podle toho, jak daleko a kam dopluly tyto knížečky. Tento zvyk známe spíše s uvitým věnečkem hozeným z lávky nad řekou či potokem.

Jiné zvyky zase říkají, že kytička nasbíraná před slunce východem za rosy nebo jinde zase o půlnoci, se dává pod polštář a ve snu navštíví dívku milý, kterého dostane a takových zvyků je spousta , v každém kraji je dodržován trochu jinak.

I když jde stále o jeden a tentýž svátek, či spíše oslavu, každžý z názvů, používaných pro tuto noc míá svůj základ ve vlastních tradicích a pověrách a ve vlastní magii. Filipojakubská noc je především
o věštění o lásce,
o tom, zda se dívka vdá či zůstane svobodnou nebo najde svého milého a dojde štěstí v lásce. 
Tuto noc se kouzlí především za pomocí přírody, a to květů sbíraných přesně o půlnoci či za ranního kuropění