FIALKA- VIOLKA VONNÁ

16.06.2021 19:24

FIALKA – VIOLKA VONNÁ

+++++++++++++++++++++++

 

 

 

je přírodní lék proti kašli a stresu i skvělá pochoutka

 

 

Fialka neboli violka vonná patří mezi první posly jara, první květy se objevují již v březnu, málokdo ale ví, že to nejsou jen krásné a romantické kvítky plné nádherné vůně, ale i plné síly a léčivých sil, které se používají v léčitelství.

 

Ona krásná jemná vůně se užívá k léčení

  • bolesti hlavy,
  • nespavosti,
  • návalů vzteku,

dříve se užívala i jako účinné afrodisiakum pro ženy.

  • Nyní se nejčastěji využívá jako
  • podpůrný lék proti kašli,
  • revmatismu a
  • stresu.

 

 

Nejen květy, ale i mladé listy se uplatňují i v kuchyni jako přídavek jarních salátů a ozdoba dezertů

 

 

Fialka patří mezi nejstarší léčivé byliny.

  • Váženou léčivkou byla už v antice, kdy starověcí učenci doporučovali vdechovat její vůni při bolestech hlavy, nespavosti a návalech vzteku.
  • Římané ve starověku se snažili pomocí violky prodlužovat alkoholové opojení a na hlavě proto nosili preventivně fialkový věnec.
  • Keltové míchali květy do kozího mléka a používali jako zkrášlovací prostředek.
  • V Anglii se vyráběl sirup z květů jako projímadlo pro děti, na léčení epilepsie, žloutenky, kašle a rýmy. Obklady z listů se používaly při rakovině kůže. Vůně fialky spolu s vůní levandule byla pokládána za silné afrodiziakum.

 

 

 

SBĚR A UCHOVÁNÍ

Violka vonná (Viola odorata), u nás známá jako fialka, je vytrvalá rostlina, která vyrůstá brzy na jaře z podzemních oddenků.

Má nezaměnitelnou intenzivní vůní a tmavou barvou květů. Kvete většinou od března do dubna.

Volně v přírodě ji najdeme v listnatých lesích, na stinných místech na krajích cest, v příkopech, na vlhkých loukách a na krajích pasek, ale i v parcích a na zahrádkách. S výjimkou vysokých poloh se vyskytuje všude hojně.

 

sušení- sběr

Celou rostlinu (nať) sbíráme v době květu na přelomu března a dubna, nejlépe ráno kolem sedmé hodiny.

Nať sušíme přirozeným teplem ve vzdušné a suché místnosti na sušicích platech nebo umělým teplem při maximální teplotě 35 °C.

 

 

Violka vonná obsahuje

  • vápník,
  • železo,
  • vitaminy C a A,
  • saponiny,
  • glykosidy,
  • violin,
  • vonné silice,
  • hojivý sliz
  • sloučeninu kyseliny salicylové.

 

V lidovém léčitelství se používá především jako prostředek proti dráždivému a úpornému kašli, protože usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a tlumí bolesti na prsou.

 

 

NÁLEV  se používá

  • Skvělý je v kombinaci s prvosenkou jarní nebo jitrocelem kopinatým
  • uleví při astmatu,
  • při bolestech hlavy,
  • při nadměrné psychické zátěži, stresu a jarní únavě.
  • má také diuretické, detoxikační a antirevmatické účinky.
  • příznivě působí při revmatismu a dně,
  • při různých kožních a vlasových problémech.
  • proti dráždivému a úpornému kašli

 

 

 

FIALKOVÝ ČAJ PROTI KAŠLI I STRESU

1 lžíci květů violky vonné zalijeme 220–250 ml vroucí vody, zakryjeme a necháme louhovat pod pokličkou asi 15 minut, scedíme

Čaj připravujeme vždy čerstvý, můžeme osladit podbělovým nebo sedmikrásovým sirupem

Pijeme dvakrát denně vlažný na podporu vykašlávání, při zahlenění, virozách, potřebě uvolnit dutiny, zmírnit kašel.

Čaj pomáhá při virozách a bronchitidách, proti jarní únavě, stresu a špatné náladě

 

 

 

FIALKOVÝ OCET

Ingredience

500 ml ovocného octa

hrst čerstvých květů violky vonné

Postup

Do jablečného nebo vinného octa přidáme čerstvé fialkové květy v poměru hrst čerstvých květů na 500ml octa. Necháme v chladu nejméně 2 týdny, občas jemně protřeseme. Po vylouhování scedíme a květy vymačkáme

Ocet pomáhá při bolestech hlavy a zvýšené únavě

Užívá se ředěný – 1 lžíce ve sklenici vody.

Fialkový ocet báječně dochutí zeleninové saláty, polévky a omáčky. Má příjemnou chuť, vůni i barvu.

 

 

 

FIALKOVÝ SIRUP PROTI SUCHÉMU KAŠLI

Ingredience

3 hrsti květů violky vonné vložíme do uzavíratelné sklenice, zalijeme 1 litrem převařené studené vody a necháme 1 den louhovat, scedíme, květy vymačkáme, přidáme 1,5kg cukru a pomalu vaříme, až se vytvoří sirup. Naplníme do lahviček a uchováváme v lednici

Fialkový sirup užíváme při problémech se suchým kašlem 3x denně 1 lžička.

Sirup je výborný také na ochucení teplých i studených nápojů, výborná je fialková domácí limonáda.

 

 

 

FIALKOVÁ TINKTURA PROTI REVMATISMU A DNĚ

směs

1 díl květu violky vonné

1 díl rozmarýnu lékařského

1 díl mateřídoušky obecné

Směs bylinek zalijeme čirým alkoholem nebo francovkou, aby byly všechny rostliny potopené, Necháme 7 až 10 dní louhovat. Scedíme a skladujeme v chladu.

Při dně a revmatismu potíráme bolavá místa

 

 

 

FIALKOVÝ OLEJ

Poměr – vrchovatá hrst čerstvých květů - 250ml oleje na pokožku – olivový, mandlový, slunečnicový

Do oleje dáme plnou hrst čerstvých květů a necháme 10 dní na tmavém místě. Když květy fialek vyblednou, scedíme. Uchováváme na tmavém a chladném místě.

Fialkový olej

  • zklidňuje pokožku po přílišném slunění,
  • redukuje podráždění a začervenání,
  • pomáhá s akné, opruzeninami a kožními záněty – dermatitidy
  • Je možné jej využít i v kuchyni do salátů, ovšem musí být použit olej jedlý

 

 

 

FIALKOVÁ KÚRA PROTI VYPADÁVÁNÍ VLASŮ

1 lžíci květů violky vonné zalijeme 150ml vroucí vody a necháme louhovat 15 minut, scedíme

  • Při vypadávání vlasů proplachujeme každý druhý den vlasy vlažným nálevem
  • Můžeme ale použít též jako ČISTÍCÍ PLEŤOVOU VODU

 

 

FIALKA V KUCHYNI

Pokud chceme použít fialku v kuchyni, vybereme jen ty nejkrásnější květy, nezvadlé a čerstvé….přidáváme do omelet, zapékaných pokrmů, do polévek, salátů a pomazánek.

Květy se dávají do octa nebo oleje, které se pak používají jako zálivka do salátů.

V cukrářství jsou nádhernou ozdobou dortů a moučníků

 

Dříve se fialka v kuchyni používala velmi hojně, asi nejvíce k výrobě domácích likérů.

 Z květů lze

  • dělat sirup,
  • ocet,
  • přidávat do marmelád,
  • macerovat v bílém víně.
  • velmi oblíbenou metodou konzervace fialek je krystalizace. Květ se napřed namočí v bílku nebo arabské gumě a následně v práškovém cukru. Internet se recepty jen hemží.
  • Novodobější kuchyňské experimenty zkouší ze sirupů i sorbety.

 

 

KANDOVANÉ FIALKY

Stále větší oblibě se těší kandované květy fialek.

Bílek lehce napěníme vidličkou a potřeme jím čerstvé květy fialky. Pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme uschnout při pokojové teplotě

Bonbony- fialky milovala už císařovna Sissi