DUCHOVNÍ PŘÍČINY NEMOCÍ…Část první-zrádce mozek – fungování a hubnutí těla

09.07.2023 07:58

DUCHOVNÍ PŘÍČINY NEMOCÍ…

++++++++++++++++++++++++++

Část první-zrádce mozek – fungování a hubnutí těla

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

/na okraj- mnohé by řekly- obezitka nám bude kázat o hubnutí…o zdraví…nojo, víte – ono je těžké cokoli zvládat, když vám nefungují plíce a máte poškozenou páteř úrazem/

Když toto někdo vysloví, většina lidí říká- ano, to znám, to je pravda….ale víte, co to opravdu znamená?

Stravou a dýcháním dáváme tělu nějaké základní kameny….a duchovnímu tělu úplně stejně – strava v tomto případě jsou vnější vjemy…. Srdce se páruje s žaludkem, ale také se páruje s plícemi….takové malé vysvětlení – máte strach- špatně se vám dýchá, bolí vás bříško- ano? Tak vysvětleno☺

Toto je jednou z hlavních věcí, které je nutno pochopit- jak hmotné, tak nehmotné tělo krmíme….ale nehmotné tělo krmíme také svými postoji, myšlenkami….často říkáte- já se přece ke každému chovám hezky, s úctou…nojo, ale myslíte na ně úplně stejně? Nebo si řeknete- zmetku jeden, aby tě husa kopla…ale pak se k tomu člověku chováte hezky? Často je to za nějakým účelem, nejčastěji jde o práci a o nucené chování…ale i to znamená vlastní poškozování….

Dalším vlastním poškozováním svého zdraví, je špatné hospodaření s vlastní energií…často přetáhnete svou energii – nejen že díky tomu pak nabíráte kila, ale ztrácíte svou fyzičku…. Není líný ten, kdo správně a dostatečně odpočívá a každý odpočívá jinak. Jeden z nejdůležitějších odpočinků je ale spánek – dostatek spánku je určující, je důležitý nejen pro nabrání sil, ale i regeneraci a uzdravení vašeho těla. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEPODCEŇUJTE SPÁNEK a nepoškozujte se jeho nedostatkem. Ono vám spousta věcí neuteče, když se vyspíte, dopřejete tělu klid na regeneraci…a mnoho věcí stihnete rychleji, lehčeji a uděláte toho více, když bude vaše tělo zregenerované.

Nepřetížené tělo má stejně dobře nastartovanou i sebeobranu – imunitu, nebo-li schopnost se uzdravit a to znamená i upravit svou váhu.

Nedostatek spánku vyvolává únavu a když je tělo unavené, žádá si další a další živiny- tedy čím jste unavenější, tím máte větší hlad….tělo křičí- potřebuji energii- a jdete za sladkým…to je úplně samozřejmé.

Chcete zhubnout? Více spěte- aspon o hodinu déle proti svým zvyklostem….chodit spát po desáté večer není ani zdravé ani správné.  Nejvíce o tom ví lidé pracující na různé směny – noční hlad, chut v noci zobnout něco dobroučkého, nebo naopak nejedení ve dne- až bolení břicha při jedení ve dne, nespavost, stálá únava, upadnutí do tzv. každodennosti- bez radosti něco dělám, musím, tak je ze mne robot…atd.

Více spánku, více energie, více dobré nálady, více pohody a méně nervozity, vyčerpání.

Celé se to dá ukázat na – pro vás nejjednodušším vysvětlení pomocí hubnutí – s tím asi občas v životě bojovala každá žena☺ chlapi to tak u sebe nevnímají, to jen my jsme zatížené tím, že musíme být štíhlé…ale většinou děláme obrovské chyby a ničíme samy sebe a své zdraví.

Takže…

..řeknete si- každou volnou chvilku se musím hýbat – musím a musím…nojo, jenže po čase si vaše tělo nejen zvykne na pohyb a díky němu už kila dolů nejdou – mozek je nevyzpytatelný lhář… a mimoto - když to budete přehánět, bude vaše tělo permanentně vyčerpané…říkáte si, ale o to jde, spálit co nejvíce kalorií….myslíte, že když se zhroutíte únavou, tak zhubnete?

Vůbec.

Tělo se nastaví ne na spalování tuku, ale na likvidaci veškerých energetických zásob – pozor, neplette si zásoby energie se zásobami tuku…. Hladověním ztrácíte svalovou hmotu, nikoli tuk….. a brzo se vám pořád bude chtít spát, budete více unaveni a co hůř- aniž si to všimnete, budete mít pocit s koncentrací, s myšlením – vaše reakce nebudou tak rychlé, budete trochu zmatení, rozhodování bude složitější, učení těžké….. začnou potíže, zpomalí se váš metabolismus a také přijdou různé nemoci, bolesti.

 A k tomu ten největší lhář, váš mozek – který jednak mluví s vámi, ale jednak hlídá tělo - zapojí výstrahu - doslova poplach - pozor….vyčerpání organismu- musíme ji zpomalit

a když přijde úbytek kil – pozor – něco špatného se děje – ztrácím kila….

on si ten troubelínek neuvědomuje, že máte hodně kil navíc….on své tělo bere tak, jak je nyní, co vše má a s tím hospodaří- on je hrozně přizpůsobivý a proto zrádný……vůbec se nezabývá tím, že máte něco navíc, pro něj je to celek, na který se nesmí sáhnout……, on si hlídá to, co má – takže úbytek kil bere jako nebezpečí a z toho plyne jojo efekt, on si neřekne- hurá, tělo se zlehčí, jeho funkce se z lepší, odlehčí se srdci, plicím atd…kdepak, to je pořádný zrádce, on nedá pokyn ke spalování tuku na energii, aby se dobíjelo tělo, ty si schová, protože tuk- rovná se energie….a poškodí svaly- tam podle něj je úbytek možný….vyšle signály ….a to je to, proč se pustíte do nějakého dietního režimu a po týdnu, dvou, to začne být průšvih….začnou neodolatelné chutě, z jídla, které si naordinujete, se vám dělá zle – tělo chce tuky, cukr…ostatně- tuky jsou potřeba pro dobré fungování mozku….takže místo převedení jistých zásob, kde je to potřeba, si je ještě zamkne pod deset zámků a vyžaduje ty nedostatky doplnit od vás.

MOZEK JE ZRÁDCE

Je stejný zrádce i u nemocí…vezmu jako příklad svou vlastní zkušenost- máte masivní plicní embolii- což je v nějakých 80-90procentech konec…ležíte pod přístroji, pumpují vám do plic kyslík, protože objem dechu vám ho nemůže dodat dostatek…ležíte a máte pocit, že je vše ok, nic vám není- při tomto oproti zápalu plic nekašlete….mozek říká- je ti fajn, jen vyskočit z postele, proč kolem tebe tak skáčou? A jen vás začne tlačit polštář a vy si ho potřebujete srovnat, zjistíte, že ten zrádce pořádně kecá – nadzvednout se je problém..točí se vám hlava, lapáte po dechu….posunout ten zpropadený polštář je úsilí, jako byste složili vagon uhlí….lehnete si, za chvilku máte úplně stejný happy pocit…a není to léky, dostáváte jedině léky na ředění krve- neoblbují vás…nemohou.

A mnozí z vás něco podobného jistě mnohokrát zažili…třeba při horečce, při nevolnosti- dokud si nesednete na lůžku, je vše super ok…ouha, jen se snažíte se zvednout…..

A úplně stejně je to i při hubnutí, při výdeji energie…..

Takže – NIKDY SI NENADÁVEJTE, KDYŽ BUDETE CÍTIT, ŽE POTŘEBUJETE PAUZU A PŘEDEVŠÍM – NEČEKEJTE NA POCIT VYČERPÁNÍ – DOPŘÁVEJTE SI BĚHEM DNE ODPOČINEK….stačí pár minut, sednout si, dát si něco dobrého - jako jablko, hrst jahod, zeleninový salát, jogurt, tvaroh…..nějaké dobré pití, jako je minerálka, voda s citronem, ovocná či zeleninová štáva….

NIKDY – ALE OPRAVDU NIKDY – NESAHEJTE PO ENERGETICKÝCH NÁPOJÍCH….ty vám rychle zvednou výkonnost tím, že nastartují rychle energii, srdce, ale pak stejně rychle celá ta supervýkonnost klesá a ohrožujete své srdce infarktem – a rodiče, které navíc ještě podporují své děti v pití těchto energeťáků, připravují své děti na brzký infarkt nebo totální vyčerpání – složí se. A navíc jsou tyto věci návykové, což vám nikdo samozřejmě neřekne, aby neklesala spotřeba těchto velmi nebezpečných věci…..chcete povzbuzení, zvolte vitamíny – nejlépe v přírodní formě, nikoli tablety, v těch je spousta nedobré chemie. A nejde jen o ovoce či zelenina, co vás podpoří, ale i bylinkové čaje, mnohé bylinky obsahují velké množství látek, které vám dodají sílu, pomohou vypořádat se s únavou, obsahují hodně potřebných minerálů a vitamínů a jako bonus osvěží a dodají dobrou náladu.

 

 A nezapomínejte na pitný režim – nedostatek tekutin přináší zvýšenou únavu, bolesti hlavy, bolesti v ledvinách, otoky…pokud budete pít málo, pak tělo začne schranovat tekutinu – to jsou otoky především kolem kotníků – ale pak i dál…kotníky to začíná a mnoho lidí zaměnuje bolest zad a bolest ledvin z nedostatečného přísunu tekutin, myslí si, že má problém se zády – na to velký pozor.

 Jak vám začnou otékat nohy, dejte si pozor, at se nenecháte obloudit vysvětlováním, že potřebujete nějaké produkty na odvodnění - naopak – zavodnit, tím, že do sebe začnete cpát něco na odvodnění, tělo – mozek se ještě více šprajcne, protože mu chcete vzít jeho zásobičky a otoky budou větší a můžete se takovými přípravky i vážně poškodit.  A POZOR- VĚTŠINA „LÉKŮ“ NA HUBNUTÍ JE ZALOŽENA PRÁVĚ NA PŘÍPRAVCÍCH K ODVODNĚNÍ…to je ono slibované zbavení se otoků, rychlé zhubnutí…. Potřebujete zvýšit příjem tekutin a trošku hýbat nohama- procházky…aby otoky opadly, někdy pomáhají i chladné obklady- ale bez toho pití to prostě nepůjde. Nejlepší je čistá voda, ale i s tou může mít mnoho lidí problém. Já ho mám – podivné bylo vysvětlení, že voda je příliš těžká na žaludek, mě je z ní zle, až bych zvracela….ale stačí do ní přidat pár kapek citronu, pomeranče, hodit do vody pár lístků máty, nakrájené jablko, atd…a je to úplně jiné a stravitelné a ještě dobré

Myslet si, že tělu prospěje hladovění, je NESMYSL….stejně jako fenomén půlky století – hladověním zhubnete, tělo bude spalovat zásoby tuku.- večeřet někde ve čtyři, pět hodin odpoledne a jít spát v deset večer…

.to je hladovění….a hladovění startuje co? Už jsme si řekly- uzamčení zásob.

Pochopte to- co uděláte, když budete vědět, že bude nedostatek jídla? Vypotřebujete to, co máte ve špajzu, nebo půjdete nakoupit a své rezervy budete úpěnlivě hlídat, aby rodina nehladověla?

 No a stejně funguje vaše tělo řízené vaším mozkem….

ÚPLNĚ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE SEBELÁSKA, SEBEDŮVĚRA A RADOST ZE ŽIVOTA….říkáte si- jak se mám mít ráda, když nejsem dokonalá? A co je – být dokonalá? Každý dostaneme do vínku to, co potřebujeme a dostáváme úkoly, se kterými se můžeme vypořádat, protože na to máme všechno potřebné, a které nás mají něco naučit….každá máme spoustu předností, spoustu talentů…mít se ráda znamená vědět, co mám ráda, dělat, co mám ráda. Ne vždy je naše práce to, co máme rády, ale uvědomme si, že nám i ta nenáviděná práce dává korunky, abychom si to, co máme rády, dopřály…u mne to jsou klubíčka, ze kterých tvořím a internet, na kterém se s vámi mohu potkat….přestante se trápit kily a pečujte o sebe, bavte se, mějte koníčky, nezapomínejte chodit ven a trochu se hýbat….že se nahýbáte dost v práci je trochu zavádějící, jak jsem už říkala- pohyb, na který si tělo zvykne- není efektivní pro hubnutí….opět je ve hře ten neřád mozek, který tělu řekne- tak tohle je náš denní chleba, zvykni si, tohle k tobě patří – ale už neuvolní zásoby tuku….je to jako s drogou – po čase prostě nemá účinek, musí se zvýšit její dávka- tak je to i s tímto….pohyb navíc má být radost…taková procházka venku má mnoho předností….jaké? jednak při správné chůzi se protáhne většina vašich svalů, vyčistíte si hlavu, propláchnete plíce kyslíkem a co je takovým super bonusem, že při půlhodinové procházce se vám začne tvořit hormon štěstí – to je to, co do vás vpravují psychologové v tabletách antidepresiv – kolikrát se vám ani domů nechce, aspon si na chvilku sednete na lavičku, abyste prodloužily ten pocit….lépe se vám spí, jste spokojenější, hlavu plnou nápadů atd….a v dnešní době by si procházky- zvláště v lese, měli dopřávat všichni, kteří byli nuceni nosit roušky v práci celý den – mozek potřebuje regeneraci a váš život také – nepotřebujete běhat kolem města, stačí obyčejná procházka,….nebo si klidně kupte zmrzku, projděte se městem, zastavte se u výkladů a jen tak si říkejte- to je hezké, to se mi líbí, to bych skombinovala s tím, tohle s tamtím- a nejen u oblečení….ale neplette si pobíhání po nákupáku s procházkou kolem výkladů….to je jen stres, vyčerpání z filtrovaného vzduchu atd…..

A další bod programu je péče o sebe sama….i velmi silná žena, když je upravená – říkám upravená, ne napatlaná mejkapem, vůbec nemusí být namalovaná, ale učesaná, voňavá a hezky oblečená…divily byste se, jaké pohledy přitahují silné ženy, které si vezmou hezké šaty a klidně i krátké, upraví vlasy a umí se usmát a vůbec si ti chlapi nevšimnou, že vedle ní stojí dívka v narvaných šponovkách- já vím, že se to jmenuje jinak, já tomu tak říkám☺ se zajímavými tvary, nebo hubendíra v mini, že jí je vidět pomalu do krku….dívám se na to v obchodě pořád….žena, že které vyzařuje pohoda, spokojenost, dobrá nálada a čisté srdce doslova září…..její postava je pak úplně podružná. Neoblékejte se podle toho, co se tvrdí, že je na silné postavy vhodné, ale podle toho, co je podle vás hezké, nehledte na modní výstřelky, ale držte se svého já, včetně střihů a barev. Nezapomínejte na doplňky, které jsou přesně to, co dotvoří vaše oblečení, doplní vaši osobnost a přidá prvky, které odpoutají pozornost od vašich nedostatků.

A nezkoumejte se ve výkladech, jak moc jste tlustá nebo špatně vypadající….věřte, že ty lžou a to nepotřebujete. Dobré zrcadlo je dobrá kamarádka nebo milující muž.

Základní stavební kámen je – přestat si říkat- jsem tlustá….

Vy už víte dobře, že co vysíláme, to přitahujeme…no a když budete říkat – jsem tlustá- co asi přitáhnete – štíhlost? Ale no tak, holky, myslím….už víte? Super☺

Deprese z váhy jsou u žen velmi časté a velmi ničivé….žena v depresi z váhy se o sebe přestane starat, její vlasy, plet i vše ostatní povadá a nemluvě o její sebeprezentaci a oblečení….to, že se v něčem cítíte pohodlně, neznamená, že je pro vás správné a že se v jiném nemůžete cítit pohodlně….většinou jde o poslední dobou dost vnucované takové ty pytle nebo tepláky v různé úpravě….právě v těchto pytlích je nejvíce vidět, že máte nadváhu- ony v tom i štíhlé ženy vypadají jako obezitky☺myslete na to, až se budete oblékat- taková volně přehozená rozepnutá vestička udělá víc, než hadr velikosti tří pytlů, správně zvolené vzory zakryjí více, než si myslíte. Nebojte se ukazovat své přednosti…a jedna taková malá rada…když máte výstřih, především volte výstřih do V, nikoli kulatý- to rozšiřuje….tak když vám náhodou něco trošku přeteče z podprsenky, není to takové nevzhledné a nehezké, jako když máte výstřih ke krku a je to na tkanině vidět☺většina silnějších žen má i větší hrudník- i když zase když se kouknete na oblečení, máte dojem, že si všichni ti návrháři a prodejci myslí, že tím, že žena tloustne, se jí její vnady zmenšují nebo ruce se totálně zúží….šaty s dobře voleným řešením výstřihu a třeba takovými těmi motýlkovými rukávky vám udělají obrovskou službu…stejně takové halenky a k tomu tmavé kalhoty.

Nikdy nezapomínejte na ÚČES A OBLIČEJ..upravený neznamená zmalovaný, ani přehnaný – upravený – to stačí srovnané obočí, čistá plet a vyčištěné zoubky. A účes, to je koruna ženy…styl učesaná roštím před obchodem, nebo drdol slepého není zrovna pozitivní.

 

Změnte jídelníček, i vy štíhlé….které si nemusíte hlídat, co jíte – pomůžete svému tělu být vitálnější….všechny to znáte- více ovoce, více zeleniny, tmavé pečivo, libové maso…..větší půlka z nás ráda mlsá…jogurty, dortík, zmrzlinu atd….i to může být dietní a přitom super☺ cukr zaměníte za sladidlo nebo med. Internitské moc neschvalují sladidla, protože způsobují rakovinu několika orgánů najednou- poučení mé kardiolog-internistky….dost se u toho rozohnila☺

Vybírejte si méně tučné jogurty a tvarohy a když do nich nastrouháte nebo na menší kousky nakrájíte ovoce, zjistíte, že sladit netřeba – lžička medu do jogurtu nebo vaničky tvarohu dělá zázraky….můžete si dopřát i čokoládu- stoprocentní, nebo kakao rozmíchané do medu….a najednou máte spoustu možností na dobrůtky. Zmrzku? No a proč ne? Udělejte si ji doma – z toho, co vám kila nepřidá – ovoce, tvaroh, jogurt….

Jezte častěji, i když méně….základ nedopustit hladovění – jinak je vaše úsilí zase v háji….

Nečekejte úbytky váhy nijak rekordní, ono to není zdravé – hrozil by kolaps…většina kardiologů varuje před hubnutím více, jak jedno až tři kila měsíčně, aby nedocházelo k poškození…rychlý úbytek váhy je šok pro organismus a může vás poškodit…. - u zdravého člověka je kilo, dvě týdně asi tak správně.

Vaše tělo také netloustlo rychlostí deset kilo za týden….

Chcete si pomoci „pilulkami“? sáhněte po vitamínech, po bylinkách na pročištění organismu, zrychlení metabolismu, nechte si vyšetřit štítnou žlázu, která také velmi podstatným způsobem řídí vaše hubnutí nebo tloustnutí. Jak bylo řečeno- pozor na ty, kde jde o odvodnění…snad jediná pomoc by byla termogeneze, která podporuje spalování uložených tuků.

VŽDY JE DŮLEŽITÉ DETOXIKOVAT- VYČISTIT TĚLO…kopřivou, poslední dobou moderním ostropestřcem na čištění jater atd….vždy ale berte v úvahu působení bylin na organismus kontra vaše léky – ne vždy to může být vhodné.

++++++++++

Suma sumárum – pokud děláte hokusy pokusy se svou váhou, můžete poškodit své srdce, žaludek, metabolismus, imunitu, ledviny i svaly. A to nemluvím o psychice.

A hlavně- nezapomínat na pozitivní naladění- zvládnu to, všechno bude, jak má být….můžete si sebe představovat jako štíhlou ženu- ale nepochybovat, nenadávat si za každou chybu, pochválit se, usmát se na sebe…někdy je dobré i říci si- no a co, tak jsem tlustá, ale to neznamená, že se nebudu radovat ze života a bude ze mne bubák….což samozřejmě neznamená, že si budu lebedit ve svých kilech….ony i ženy, které říkají- jsem tlustá, ale spokojená, si ve skutečnosti v duchu neříkají- zhubnout, chci zhubnout…ale prostě si z toho nedělají takový stres a věří si tajně, že to zvládnou. A také je to taková obrana proti hnusným reakcím lidí okolo….většina z těch, kdo nadávají tlustým, že jsou tlustí a že jsou líní atd, nemá ráda ani sama sebe….

Vždy jsem kvůli tomu brečela, kvůli zlu lidí, od mala jsem byla mezi silnějšími – a už ve školce mi nadávali a moc jsem brečela, vagon a špek, a tlustoch …děti jsou kruté..navíc jsem byla ve školce nová, všichni se znali a já žila dost v izolaci…chyba mé matky….později se to lepšilo na základce, ale pocit hnusnosti sebe sama přetrvával a držel se mě celý život – a to i v době, kdy jsem si šila šatičky, které když dnes vidím- jsou jak pro panenku….106-68-106….ale i můj muž pořád řval, že jsem prase tlusté….při pěti dětech stále stejná postava…šesté, to už byl průšvih☺ …ale uvědomte si, že o žádném člověku, ani hubeném, ani tlustém vůbec nic nevíte, nevíte, s čím se potýkají, co mají za problémy – kdokoli může být velmi nemocný, jen to nedává najevo…vidíte do něčího těla? Mysli? Srdce? Ne….berte lidi podle chování, ne podle postavy – moc jim tím pomůžete.

Mapy strachu nejen, že ukazují možnost, proč se nám tu či onde ukládá tuk, ale i ukazují na další problémy- tedy proč nás kde bolí a proč máme ty či ony potíže či nemoci

Když už mluvíme o psychologických příčinách nemocí- obezita je nemoc- to si uvědomme…..pak víme, že i ukládající tuk, je známka našich obav….např. obava o zajištění rodiny se hromadí v břiše,

Např. přehnaná chut k jídlu ukazuje, že máme strach, že něco ztratíme, že nemáme žádnou ochranu před vnějším světem a zlem, bojíme se citů, bojíme se projevovat své city, bojíme se výsměchu, bojíme se citů a ublížení…naopak pokud ztrácíme chut k jídlu, je to sebeobrana, ukazuje na strach ze života, z nebezpečí – nejíme, jako bychom nechtěly žít, aby nám život neublížil- zní to trochu nesmyslně, ale při hlubší úvaze je to jasné.Hýždě- zadeček nabírá, když máme strach být silné, nebo že nebudeme dostatečně silné ke zvládnutí všeho, co je potřeba, že nemáme sílu něco zvládnout- nesebedůvěra….atd