DETOX A KAŠEL
ČÍŠTĚNÍ TĚLA A KAŠEL
+++++++++++++++++++++
Jak už jste zjistily, mnoho skvělých léčivek roste všude, kam se podíváme….naše těla volají především na jaře po očistě a odlehčení, vitamínech a energii…..v lékárně necháte spoustu peněz a budete stále cpát do těla chemii, zkuste něco z bylinek, které rostou pod okny
JARNÍ DETOX
kopřiva, bříza a medvědí česnek
KOPŘIVA
Výhonky mladých kopřiv čistí organismus!
Uvařte si čaj nebo přidejte hrst spařených kopřiv do salátu, a přidáte tělu mnoho vitaminů C a B, provitaminu A, draslíku, vápníku, železa a mnoha dalších prospěšných látek, povzbudíte metabolismu, snížíte cukr v krvi, pročistíte játra, ledviny i žlučník. Trochu vás prožene při běhání na wc, ale moč odvádí z těla všechno špatné.
POZOR – nepřekračujte dávkování – užívejte 2 šálky denně, maximálně 3 týdny
BŘÍZA
lístky břízy mají silné detoxikační účinky, bříza pročistí a připraví tělo pro léčebný proces jinými účinnými látkami.
MEDVĚDÍ ČESNEK
je nejen chutný, ale i léčivý – krom pořádné porce vitamínů sníží krevní tlak, odhlení pročistí celý organismus včetně žaludku, střev, ledvin a krve.
KAŠEL A NACHLAZENÍ
sedmikráska, fialka a podběl
SEDMIKRÁSKA
Sedmikrásky stačí natrhat, opláchnout a posypat s nimi salát nebo chleba s máslem. Dodají vám potřebný vitamin C, ale také inulin, flavonidy nebo minerální látky. Sirup nebo výluh ze sedmikrásky oceníte při zánětech dýchacích cest, kašli nebo při chřipce, ale také pomáhá látkové výměně v játrech nebo proti otokům.
FIALKA
- léčí astma, uvolňuje a rozpouští hleny, uklidňuje dýchací orgány a pomáhá při chrapotu i chřipce.
Velmi dobře působí hlavně na starší lidi a děti, kterým můžeme připravit teplý výluh rovnou do mléka.
Čaj z violky obsahuje metylsalicylát příbuzný s acylpirinem, který zmírňuje bolesti hlavy, a voňavý odoratin snižující krevní tlak.
PODBĚL
čaj z podbělu se od pradávna užívá na kašel, má dezinfekční a protizánětlivé účinky, používá se při zánětech horních cest dýchacích k lepšímu odkašlávání a k potlačení zánětů.
Čaj
1 čajovou lžičku květů a řezaných lístků zalijete čtvrt litrem vroucí vody, necháte 15 minut louhovat a vypijete.