ČERVENÉ VÍNO - SVAŘÁK - punč
ČERVENÉ VÍNO – SVAŘÁK
ČERVENÉ VÍNO
Má mnoho prospěšných účinků-
-
čistí cévy,
-
zlepšuje trávení,
-
pomáhá při hubnutí,
-
je prevencí proti chudokrevnosti.
-
má antivirální a antibakteriální účinky- tedy ničí bakterie i streptokoky /původci angíny/ angíny a také viry /původci chřipek, rým aj.viroz./.
-
obsahuje třísloviny posulijící imunitní systém
Známá věta- alkohol v těle ničí imunitní systém – ano, ale ne v malých dávkách vína- nikdo netvrdí, že opíjení se vínem pomůže zdraví
Ve víně jsou totiž třísloviny, které naopak imunitní systém podporují. Víno je tedy podle posledních výzkumů prevence proti virovým onemocněním chřipkou
SVAŘÁK
Příprava
Na „sedmičku“ vína použijeme asi 1 decilitr vody,
,Vodu dáme vařit do hrnce
do ní vhodíme 6-8 hřebíčků, 2 dvoucentimetrové kousky skořicové kůry, 2+3 špetky citronové kůry
– někdo, jako já, přidává vanilku a cukr..
řádně svaříme do zlatavé vonné esence, pak přilijeme víno a prohřejeme maximálně na 80 stupňů- víno se nesmí vařit.
U nás doma děláme i
PUNČ
Postup
Já antialkoholik dávám víno a čaj napůl- správný poměr je díl čaje na dva až tři díly vína.
Ano- čaje.
Dáme vařit vodu – do ní skořici, vanilku, cukr, hřebíček,
na půl litru vína jeden pomeranč a jeden citron nakrájené na tenká kolečka- svaříme,
necháme vylouhovat černý čaj /musí to být dávka na hodně silný čaj/, dodává zemité chuti
přidáme víno a prohřejeme,
zdobíme kolečkem ovoce- lépe čerstvého, nebo proslazeného /na talířku kolečka zalijeme vařícím cukrovým sirupem a necháme, než uvaříme punč/
Někde se do punče přidává rum, griotka, nebo vodka – u nás akorát rozinky☺