ČERVEN - DEN OTCŮ - 19.6.

15.06.2023 14:36

DEN OTCŮ

 
 
++++++++++++++++++++++++++++
 
 
 
ČERVEN - 18.6.

 

 

 

 

 

 

Den otců se neslaví všude stejně, ponejvíce však třetí neděli v červnu. Je to svátek, jež vznikl v Americe, ale přesto je zajímavý a důležitý. Převzali jsme mnoho jiných svátků, proč si nepřivlastnit i den, kdy je oslavována úloha muže v rodině jako ochránce a vychovatele.

MEZINÁRODNÍ DEN OTCŮ

Mezinárodní den otců je svátek pohyblivý - stejně jako svátek matek. Ovšem v každé zemi se slaví v jiný den. Např. ve Skandinávii je to druhá listopadová neděle, ale nejčastěji jsou otci oslavování třetí červnovou neděli, tak jak je tomu v USA. S tímto datem se začíná ztotožňovat i naše zem, ovšem velmi sporadicky a individuálně.

Za den otců vděčíme Sonoře Smart Dodd, jíž vychovával sám otec William Smart.. Matka jí brzy zemřela a tak jí a jejich 5 sourozenců vychovával ovdovělý otec. Na počest W. Smarta uspořádala jedna z jeho dcer velkou oslavu jako důkaz vděčnosti a lásky.

To se stalo v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910.

V té době bylo zvykem dát děti v takovém případě na vychování k příbuzným nebo kmotrům a nebo se muži velmi rychle oženili. Ani jedno z toho William neudělal.

Sonoru inspirovala Anna Jarvisová snažící se o oslavy Dne matek. Sonora měla dojem, že její otec si zaslouží stejnou pozornost a proto na jeho narozeniny uspořádala tuto slavnost, jež započala tradici Dne otců. William Smart se narodil v červnu a proto byl v USA zvolen za měsíc oslav otců právě červen.

V roce 1924 prezident Calvin Coolidge navrhl ustanovení Národního dne otců, jiný prezident - Lyndon Johnson v roce 1966 prohlásil za společný den otců třetí neděli v červnu. Oficiálně se ovšem slaví až od roku 1972, kdy jej ustanovil prezident Nixon, ale přesto se Den otců slaví už sto let na celém světě, například v Německu, Austrálii nebo USA, kde také vznikl.

Z Ameriky přebíráme spoustu zajímavých i podivných svátků, je škoda, že Den otců není mezi nimi. Den otců prosazují různé organizace, např. Liga otevřených mužů a Síť mateřských center.

V roce 2009 se tyto instituce pokusily přesvědčit Radu vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, aby ze svátku otců udělaly oficiální významný den ČR. Podle jejich výzkumů je pro zařazení Dne otců mezi oficiální svátky asi 70 procent obyvatel. Svátek se u nás zatím přes veškerou snahu Ligy otevřených mužů a Šítě mateřských center nepodařilo prosadit, ovšem ve svém snažení neustávají.

V roce 2010 jej propagovali celostátní kampaní - již pátým ročníkem - tentokrát nazvanou Táta dneska frčí, v níž se snaží přimět české muže k většímu zapojení do života rodin. Tato kampaň se střetla s velkým ohlasem.

Nový svátek - Den otců by měl uzavírat soubor svátků oslavujících rodinu. Prvním v roce je Den matek první květnovou neděli, následuje Mezinárodní den rodiny (15. května), dále pak Mezinárodní den dětí (1,červen) a Dnem otců třetí červnovou neděli by byl završen.

Matka je pro dítě velmi důležitá, vždyť mu dává život, Otec ale v rodině zastává nezastupitelnou funkci a přiznejme si, že v naší zemi je trend spíš otce nedoceňovat. V západních zemích je celkem běžné, že se otcové starají o své děti již od narození, u nás by se dalo na prstech počítat, kolik otců se o své děti stará, zatímco matka pracuje nebo se rodina rozpadla.

Naprostým zvykem v Čechách je nezastupitelnost péče mateřské u malých dětí a svěřování malých dětí do péče matky. Otcové jsou v takových případech vytlačování na druhou kolej. Mezi lidmi panuje všeobecně mylná domněnka, že muži nejsou vybaveni jako ženy k péči o děti od narození.

USA

Den otců v USA je na třetí neděli v červnu jako oslava otce jako sploditele a ochránce rodiny.

Podle některých pramenů se v USA slaví podle vzpomínkové bohoslužby pro zemřelé muže - otce za důlní nehody v Monongah v Západní Virginii roku 1907.

oslavy dneška

Je běžnou praxí, že děti vyrábějí pro své otce přáníčka a dárky, i dospělí pro své staré otce.

Den otců zde patří ke dnům spíše sportovním. Otcové vyjíždějí se svými dětmi do přírody, kde kempují i celý víkend.

Co se týče komerce, krom prodeje různých přání a dárků otcům, pořádají se prodejní trhy nářadí, sportovních a kempingových potřeb - věcí, které souvisejí s otci.

Ovšem každá rodina má svůj vlastní rituál. Někde pořádají rodinnou oslavu, jinde se pořádají veřejné oslavy atd.

Den otců je však většinou obyčejný pracovní den a je jen individuální, mají-li lidé volno - obecně je normální všechní neděle.

A proč vlastně vůbec pořádat Den otců? Trochu tomu napomohl svátek matek v květnu

AUSTRÁLIE

Den otců v Austrálii se slaví první neděli v září. Tento den se vzdává hold a uznání otcům za jejich péči a lásku. Mezi otce se počítají i opatrovníci.

Australané tento den nejčastěji tráví v parku při pikniku, nebo zajdou do ZOO či do kina nebo jinam podle rodinné tradice. Tradičně se konají oslavy jídlem - společná večeře, oběd či snídaně, nejlépe v trávě.

Jako dárek nejčastěji dávají děti otcům ručně vyrobená či koupená přáníčka, ale také čokoláda, oblečení, sportovní vybavení atd. jako v každý dárkový den. Mezi speciální dárky otcům jsou řazeny např. plavání mezi žraloky, slaňování.

Další "otcovskou" tradicí v Austrálii je uveřejňování článků v tisku o hrdinských činech otců či dokonce vybírání nejlepšího, nejsympatičtějšího atd. otce v tom kterém místě.

Televize a rozhlas vysílá na Den otců pořady věnované otcům.

Ani v Austrálii není Den otců státním svátkem, ovšem mnoho restauračních a zábavních podniků na tento den nezavírá, ačkoli je neděle, ale zve na různé oslavy u příležitosti tohoto svátku.

Podle australanů je jednou z možností vzniku Dne otců pohanské uctívání slunce, neboť některé frakce pohanské nazývají slunce otcem vesmíru.