ČERNÝ RYBÍZ

27.06.2021 09:25

 

 

ČERNÝ RYBÍZ

 

Rybíz známe jistě všichni a víme, že je bílý, červený a černý…. Mají hodně vitamínů a jsou pro zdraví prospěšné, ostatně, které ovoce ne.☺ Stejně jako plody, i listy rybízu mají léčivé účinky.

V každém případě je černý rybíz nejzdravější prakticky ze všech bobulovitých.

Rybíz je považovaný za velmi ceněný doplněk pro zdraví lidí především od padesáti let, protože pomáhá s oddálením či potíráním závažných chorob či postupného oslabování mentálních schopností stárnoucích lidí.

Zjistilo se, že všechny užitečné vlastnosti černého rybízu se dokonale zachovají i při zpracování plodů (jako džem, kompoty, sušené).

 

 

 

Černý rybíz jsou bobulky velmi bohaté na

  • vitamín C v jeho nejčistší podobě,
  • vitamín E
  • vitaminy skupiny B
  • železo
  • rutin
  • citrín

Už 100 g ovoce pomůže při průjmu a uleví při problémech s trávením.

 

 

Rybíz pomáhá při

  • průjmu
  • problémech s trávením, působí jako jemné projímadlo
  • léčbě zánětu močových cest
  • působí močopudně
  • křečových žilách – zlepšuje jejich průchodnost
  • zvýšené teplotě
  • bolestech v hrdle
  • kardiovaskulárních problémech- udržuje pružné cévy a zlepšuje jejich průchodnost
  • prevenci proti rakovině
  • prevenci proti cukrovce - stabilní hladinu cukru v krvi
  • léčbě chronických onemocnění průdušek a horních cest dýchacích
  • boji proti ledvinovým kamenům
  • při angíně pectoris – čerstvá štáva z bobulí
  • léčbě chudokrevnosti,
  • léčbě hypertenze
  • léčbě žaludečních vředů regeneruje játra a dýchací cesty,
  • nedostatku vápníku v těle
  • při vyrážkách a svědění bez jasné příčiny…odvar z listů
  • pomáhá zabránit vzniku aterosklerózy.
  • posiluje imunitu

 

 

rybíz má účinky

  • protizánětlivé
  • dezinfekční

 

 

 

 

 

 

 

 

 Listy černého rybízu obsahují vitamín C   - více než bobule,

léčivé účinky listů

  • aktivně bojují se zlatým stafylokokům, bakteriemi a záněty
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi, čistí krevní cévy, čímž snižují riziko srdečního infarktu a mrtvice
  • zlepšují zdraví kostí, nehtů a zubní skloviny.
  • pozitivně ovlivňují nervový systém a zvyšují odolnost vůči stresovým situacím.
  • pozitivně ovlivňují metabolismus
  • odstraňují únavu a pocity těžkosti a slabosti.
  • podpůrná léčba při problémech s ledvinovými kameny.
  • detoxikují organismus
  • pomáhají při bolestech hlavy- obklad z listů
  • pomáhají při bolestech kolen – odvar z listů
  • odstraňují z těla toxické látky.
  • pozitivně ovlivňují reprodukční systém.
  • pomáhají během menopauzy
  • odstraňují příznaky bolestivé menstruace.
  • regulují činnost svalů.
  • urychlují léčbu při onemocněních průdušek a horních cest dýchacích.
  • urychlují trávení sacharidů.
  • normalizují fungování centrálního nervového systému.
  • pomáhají odstraňovat z těla přebytečnou kyselinu močovou.

Voda z listů černého rybízu,

  • odstraňuje přebytečné množství purinu a kyseliny močové z těla,
  • používá se jako mírné projímadlo
  • pomáhá při problémech s trávením.
  • pomáhá zmírnit příznaky tuberkulózy a nachlazení.

Odvar z listů černého rybízu je výborným lékem

  • na záněty ledvin, močového měchýře a otoky.
  • pomáhá zničit škodlivé mikroorganismy v trávicím traktu.

Čaj z listů pomáhá

  • při ženských chorobách
  • při slabosti
  • při únavě
  • při bolestech hrdla
  • při zvýšené teplotě

 

 

 

 

 

LÉČIVÁ VODA Z RYBÍZOVÝCH LISTŮ

Na čerstvé listy rybízu nalijeme vroucí vodu a necháme 1 hodinu louhovat

Scedíme a během dne pijeme

Nalijte čerstvé rybíz, zalijte vroucí vodou a nechte 1 hodinu louhovat. Sceďte a pijte během dne.

 

 

ODVAR Z LISTŮ RYBÍZU

Nalijte 300 ml vroucí vody na 50 g sušených listů a vařte 20 minut při nízké teplotě. Sceďte

 

 

ČAJ Z LISTŮ ČERNÉHO RYBÍZU

1 lžičku drcených sušených listů se zalijeme 2 šálky vařící vody, louhujeme 20 minut,

můžeme dochutit medem či cukrem

 

 

 

 

Nejlepší způsob, jak zpracovat rybíz:

ŠŤÁVA PLNÁ VITAMÍNŮ, PŘIPRAVENÁ ZA STUDENA

1-1,5 kg černého rybízu

10 g kyseliny citrónové

třtinový cukr

1 až 1,5 l převařené vychladlé vody

postup:

ovoce rozmixujeme, přidáme vodu a necháme v uzavřené nádobě 1-2 dny odstát v lednici

přidáme cukr – asi 1kg cukru na 1 litr štávy

plníme do sklenic, skladujeme v chladničce.

Pro uchování delší dobu přidáme do štávy konzervační prostředek, jež se přidává zastudena

 

 

 

ODVAR NA BOLEST KOLEN

 

30 listů uvaříme v 500 ml lvody a necháme pod pokličkou ještě 15 min. louhovat

Listy pak dáme na obklad, přiložíme na koleno, překryjeme folií a ručníkem a necháme přes noc

 

 

 

 

SBĚR- SUŠENÍ - UCHOVÁNÍ

Čas na sběr listů se provádí v období od kvetení po plod ,což je zpravidla období června

Sklízejí se pouze střední listy.

 Sušíme v jedné vrstvě v dobře větrané místnosti

skladujeme v plátěném nebo papírovém sáčku.