ČERNÝ BEZ LÉČÍ - LISTY, KVĚT I PLOD
BEZ ČERNÝ
- listy, květy, plody- bezinky
++++++++++++++++++++++
Bez černý se latinsky jmenuje sambucus nigra. Najdeme jej prakticky všude. Tento strom kvete zhruba v měsíci květnu žlutobílými vrcholíky květů, ze kterých se posléze vyklubou sytě černé plody, které označujeme jako bezinky
♥
Bez je účinnou léčivkou a používá se na léčení těchto potíží
- nachlazení a prochladnutí – vypocení se
- hnilobné bakterie
- zahlenění
- otoky, zadržování vody v těle - odvodňování
- zácpa- má mírně projímavý účinek
- rýma- vhodný k inhalaci
- zánět průdušek- bronchitida
- křečové žíly- obklady
- neuritida a nerugalgie trigeminu – trojklanný nerv
- výhřez meziobratlové ploténky – diskopatie, hernie disku- zlepšuje vlastnosti meziobratlového disku
- ischias – různá postižení sedacího nervu
- bolesti hlavy
- bolesti zubů
- bolesti uší
- bolesti svalů a kloubů
- jako prevence – imunita a skleroza
♥
Květ bezu pomáhá s těmito problémy
ČAJ
- Ničí hnilobné bakterie
- Léčí choroby z prochlazení
- Vyvolává pocení
- Čistí zahleněné průdušky
- Má močopudné účinky
- Jemně projímá
- Pomáhá při zánětech dutin
- Snižuje horečku
- Pomáhá při senné rýmě
- Zmírnuje kašel
VNĚJŠÍ POUŽÍTÍ
- k inhalaci nebo do směsí k inhalaci proti rýmě a zánětu průdušek
- ke zmírnění bolesti hlavy
- mírní bolesti obličeje, zubů a uší
- pomáhá při křečových žilách
Plod bezu – bezinky, pomáhají při těchto potížích
ČAJ
- Tiší bolesti nervového původu
- Pomáhají při zánětech nervů – neuritida, nerugalie, například trojklanného nervu, sedacího nervu – ischias
- Pomáhají při výhřezu meziobratlové ploténky páteře
Při všech těchto potížích je doporučeno pít čaj z bezinek 3x denně, popřípadě užívat sirup. Je účinnější, než prášky, protože prášky pouze utlumují bolest, kdežto bez léčí.
Z bezu používáme i listy
VNĚJŠÍ POUŽITÍ
Pomáhají při bolestech a poraněních – masírujeme bolavá místa olejovým extraktem z listů nebo přikládáme směs rozmělněných listů a necháme působit nejlépe do rána
ČAJ
- Podporuje činnost ledvin
- Pomáhá při otocích nohou
- Zahání únavu
♥
sběr
- květy sbíráme od počátku kvetení, nejlépe, když jsou prostřední květy ještě zavřené
Celé květní talíře sbírejte hned na počátku kvetení, když jsou prostřední květy ještě uzavřené.
- bezinky- plody pozorně přebereme a odstraníme všechny nezralé.
Bezinky se mohou sušit, vyrábět z nich sirup, zavařit je jako kompot či zalít vínem atd. Mohou se jíst i syrové- ale pozor- jen v minimálním množství, neboť mají silný projímavý účinek.
- BEZINKY
- Trháme v chomáčcích a sušíme zavěřené mimo slunce, když zaschnou, otrháme je a sušíme při asi 50 °C uchováváme v plátěném nebo papírovém sáčku.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
RECEPTY
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
POLOTOVAR – ŠTÁVA Z BEZINEK – K VÝROBĚ SIRUPŮ, VÍNA ATD
Do dvou třetin hrnce nasypeme bezinky a zalijeme vodou tak, aby byly cca 2-3cm pod hladinou. Přivedte k varu a nechte vařit do změknutí, odstavte, nechte vystydnout.
Je nutné štávu dobře provařit, za syrova je mírně jedovatá – varem se jedovatost odstraní.
Uvařenou štávu přecedíme, plníme do skleněných lahví.
Rozvařené kuličky je možné využít na výrobu marmelády
♣
TINKTURA Z LISTŮ
Listy bezu nadrtíme a naložíme do alkoholu a necháme měsíc za oknem na světlém místě. Poté přecedíme do tmavé láhve a uchováváme v temnu
Používáme při kloubních potížích, otocích nohou a bolestech svalů
♣
OBKLADY Z LISTŮ
Při poranění a bolestech – úraz kolene, ramene atd – nadrobno nadrtíme čerstvé listy - nakrájíme, namixujeme….přiložíme na poraněnou – bolavou oblast a necháme několik hodin
♣
ODVAR Z BEZOVÝCH LISTŮ
Listy povaříme 10-20 minut, scedíme a pijeme teplý k podpoře ledvin , při otocích nohou či při únavě
♣
- SIRUP Z BEZINEK
- Odměříme litr bezinek, přidáme 250ml vodu a pomalu vaříme 15 minut, propasírujeme přes síto.
- Do litru takto získané štávy, přidáme 0,5 kg přírodního cukru a ještě 10 minut povaříme
- Ještě horkou štávu nalijeme do předehřátých lahví a uzavřeme, necháme vychladnout velmi pomalu- můžeme je obalit dekou atd.
- Sirup pijeme 3x denně po 50ml a zapíjíme vodou
♣
- ČAJ Z BEZINEK
- Do jednoho šálku použijeme 1 lžičku bezinek a necháme 10 minut louhovat
♣
- DŽEM Z BEZINEK
- Kuličky bezu rozvaříme, necháme zchladit a pasírujeme.
- Na litr takto získané štávy přidáme 400 g krystalového cukru a svaříme na polovinu. Přidáme trošku kyseliny citronové a Petosy
- Horký džem lijeme do sklenic, uzavřeme a uložíme
- ♣
- ŠTÁVA Z BEZINEK
- Vyzrálé kuličky opereme, rozvaříme a prolisujeme
- Získanou štávu přivedeme do varu a na litr této štávy přidáváme 300g cukru a 1 kávovou lžičku citronové kyseliny.
- Plníme do lahví a sterilujeme při 80 °C 20 minut.
♣
ČAJ Z BEZOVÝCH KVĚTŮ
Do šálku vložíme 2 lžičky bezového květu, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat
Pijeme proti viroze, při horečkách,nachlazení, kašli, zánětu čelních dutin, senné rýmě jako prevenci např. proti skleroze, na imunitu, odvodnění,
♣
BEZINKOVÝ CUKR – cukr s květy bezu černého
suroviny:
- 200 g hnědého třtinového anebo kokosového cukru
- 100 g očištěných bezových květů
Vyberte plně rozkvetlé květy- nevymývat, pouze odstraňte hmyz. Otrhejte pouze kvítky bez stopeček.
Polovinu květů rozmixujte v mixeru s cukrem- tyčový mixer není ideální – a vytvořte tak lepivou hmotu, ne ale tekutou.
Druhou polovinu květů vmíchejte do směsi a vše rozprostřete na plech, který vyložíte pečícím papírem, vložte do vyhřáté trouby a při teplotě 60°C a sušte asi 1 a ½ hodiny. Poté vypněte troubu, ale hmotu vní nechte – cukr musí jemně zkaramelizovat. Vychladlý jemně rozemneme a skladujeme ve sklenici s víčkem
Použití
Přidáváme 1*2 lžičky do zeleného čaje, vody s citronem, pro dospělé přidáváme do svařeného vína – pozor, alkohol zvýrazňuje léčivé účinky bezu
♣
BEZINKOVÉ VÍNO
3 litry polotovaru- bezinkové štávy
3 litry vody
5 kuliček nového koření
3 hřebíčky
2 kg cukru
Vše krom cukru smícháme, vaříme půl hodiny a přecedíme.
Přidáme 2kg cukru a ještě 10 minut povaříme.
Po vychladnutí přidáme živnou sůl a vinné kvasinky a v demižonech uzavřených kvasnou zátkou necháme v teple kvasit.
Demižony naplňujte do dvou třetin, kvasný proces bývá bouřlivý
Až proběhne bouřlivé kvašení, stočíme do čistých demižonů, zazátkujeme kvasnou zátkou a necháme do vánoc dokvasit.
♣
SIRUP Z BEZOVÝCH KVĚTŮ
40 bezových květů
2 litry vody
1 kg třtinového cukru
Štáva z 1 citronu nebo pomeranče
Postup
Bezové květy zalijeme 2 litry vody a necháme přes noc- jen asi 8-10 hodin louhovat, nádobu nezakrýváme
Ráno scedíme, vymačkáme květy
Do štávy přidáme cukr a štávu z citronu nebo pomeranče a na plotně jen táhneme 15-20 minut, aby byla štáva průhledná.
Ještě horké vlijeme do skleněných nádob, uzavřeme.
Skladujeme na chladném místě. Tento sirup vydrží až půl roku.
♣
MED Z KVĚTŮ BEZU
30 květů
1 citron – pokrájíme na kolečka
1,5 kg cukru
Skořice
Postup
Květy, citron a vodu povaříme, necháme do druhého dne
Druhý den scedíme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Pro zvýraznění chuti přidáme skořici
♣
BEZINKOVÉ VÍNO Z KVĚTŮ BEZU
- 1/2 tašky květů černého bezu
- 2 kg cukru
- 2 citrony vinné kvasinky (možno dát i klasické droždí)
- 10 litrů vody
Květy naplníme sklenice od okurek a zasypeme 0,5 kg cukru, zalijeme vodou a uzavřeme.
Ve skleničce rozmícháme několik lžic cukru s decilitrem vody, prohřejeme do rozpuštění, přisypeme sušené vinné kvasnice. Když začnou šumět, nalijeme do sklenice.
Po jednom, dvou dnech přecedíme, nalijeme do 5litrového demižonu
demižonu, přidáme rozpuštěného dalšího 0,5 kg cukru, vymačkáme 1 citron, dolijeme vodou.
Květy namočíme ještě jednou a opakujeme postup- za čtyři, pět dní vznikne jemně sladká a perlivá limonádka, za 10 dní je z ní mléčný „burčák“ – pozor, je velmi zrádný.
Pozor na teplotě, necháváme jej na lince v kuchyni a nešpuntujeme napevno, aby vám při neopatrném otevření nevylítl obsah ven – navíc tuto štávu milují mravenci a cítí ji na velkou dálku.
♣
LIKÉR Z BEZOVÝCH KVĚTŮ
- 30 ks květů bezu (neprat!)
- 800 g cukru
- šťáva z 1 čerstvého citronu (lze nahradit troškou kyseliny citronové, ale pokud se chcete vyhnout chemii, nedělejte to)
- 2 l vodky (možno nahradit rumem)
- 2 l vody
- 1 l jablečné šťávy (džus 100 %)
Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a necháme 24 hodin odstát.
Přecedíme a přidáme štávu z citronu, cukr a vodku, dobře promícháme a necháme odstát nejméně 1 týden
Podáváme s ledem
♣
BEZINKOVÝ LIKÉR S KÁVOU
- 3 l připravené šťávy - BEZINKOVÝ POLOTOVAR
- 1/2 kg krystalového cukru (nebo méně dle chuti)
- 1-2 sáčky vanilkového cukru
- 2 lžičky kvalitní instantní kávy
- 600-700 ml rumu
Postup
Štávu a cukr povaříme, až se odpaří asi půl litru obsahu, přidáme kávu a necháme trochu zchladnout
Přidáme rum a nalijeme do lahví
Můžete nechat likér ještě nějakou dobu uzrát. Skladujeme na chladném temném místě
Dochutit
Můžeme anýzem
♣
BEZINKOVÝ LIKÉR KÁVOVÝ – 2
- 2 l dobře zralých bezinkových bobulek
- 1 l vody
- 1 kg cukru
- 1 polévková lžíce mleté kávy (můžete použít i rozpustnou)
- 0,5 l rumu nebo vodky
Bezinky nasypeme do hrnce, přilijeme vody a povaříme 20 minut.
Štávu přecedíme, přidáme cukr a znovu 20 minut povařit.
Přidejte vanilkový cukr, kávu a ještě 5 minut vařit
Odstavte, nechce zchladnout a do chladné štávy přilijte rum, popřípadě vodku a přelijte do lahví, skladujte v ledničce.
♣
BEZINKOVÝ LIKÉR PRO DĚTI
- 3 l připravené šťávy - BEZINKOVÝ POLOTOVAR
- 1/2 kg krystalového cukru (nebo méně dle chuti)
- 1-2 sáčky vanilkového cukru
- 2 lžičky kvalitní instantní kávy
Štávu a cukr povaříme, až se odpaří asi půl litru obsahu, přidáme kávu a vaříme do mírného zhoustnutí.
Kávu můžeme nahradit citronem
Po naplnění do lahví sterilizujeme
♣
BEZINKOVÝ BURČÁK Z KVĚTŮ
2,5 litru vody
• 500 g cukru
• citronová šťáva
• 15 květů bezu černého, bezinek - neumývá se, aby se nevymyl pyl
• 1/2 kostky droždí
Postup
Vodu svaříme s cukrem, přidáme citronovou štávu.
Když má tekutina mezi 20 a 30 stupni, vložíme květy a pak droždí.
Mícháme a necháme nejdéle 4 dny, pak zcedit.
♣
BEZOVÁ MARMELÁDA Z BEZINEK
- 2,5 kg bez černý - bobulek
- 1,2 kg cukr,
- 1 citron,
- 2 balíčky - pektogel.
Postup
Bezinky nasypeme do hrnce a zahřejeme k mírnému varu – nepodléváme
Několik minut mírně povaříme, propasírujeme a zvážíme. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru a táhneme asi 10 minut.
Přidáme pektogel rozmíchaný v trošce cukru a pak zbytek cukru – pozor, pektogel sypaný do horké směsi hrudkovatí
Až je cukr rozpuštěný, přidáme 6 lžic citronové štávy a vaříme, až směs zřelíruje.
Možné dochucení
- skořice, hřebíček či pomeranč
VARIANTA S JABLKY
1kg bezinek
1kg strouhaných jablek
1/2kg cukru
Želírovací prostředek
Postup
Vše svaříme za stálého míchání do zhoustnutí
Příchutě
Můžeme přidat citronovou štávu
Dochutit lze skořicí, hřebíčkem a kapkou rumu – takto pak připomíná vánoce, nebo se používá na vánoce
♣
BEZINKOVÝ TVAROH
- 2 lžíce medu
- 250 g zralých bezinek
- ½ šálku mléka
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 1 lžíce citronové šťávy
- lístečky meduňky na ozdobu
postup
bezinky nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme med, citronovou štávu a svaříme. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout
tvaroh ušleháme s mlékem, rozdělíme do misek a přelijeme bezinkovou směsí, necháme chvíli v chladničce, zdobíme medunkou
♣
KOSMATICE- SMAŽENÝ BEZOVÝ
Těstíčko na obalení
Pivo
Vejce
Polohrubá mouka
Mletý zázvor
Sůl
Pepř 4 barev
Postup
Přísady na těstíčko vyšleháme do hladka.
Květy namáčíme v těstíčku a vkládáme do rozpáleného oleje, smažíme dozlatova, podáváme teplé. Studené už nejsou křupavé.
Těstíčko můžeme doplnit o strouhaný sýr
♣
BEZINKOVÝ KOMPOT
- 2 l bezinek
- 300 g cukru
Bezinky nasypte do sklenic, posypte cukrem a nechte 1 den stát.
Druhý den přisypte další plody a znovu zasypte cukrem a nechte další den stát.
Třetí den opakujte totéž, ale tentokrát sklenice uzavřete a sterilujte 13 minut při teplotě 80 °C.
♣
BEZINKOVICE
Co největší množství květů se nechá macerovat v hroznové štávě – nejméně 100l, aby bylo co pálit. Macerujeme několik týdnů, někdy to trvá i několik měsíců, aby proběhlo řádné kvašení
Takto vznikne tzv. bezinkovice – destilát z květů bezu
Dá se konzumovat hned, ale lépe je si ji uschovat
♣
BEZOVICE
Bezinky vylisujeme a tu necháme zkvasit- pozor nesmí tam být stopky, zkazily by chut.
Necháme týdny až měsíce kvasit. Pak můžeme pálit
♣
BEZINKOVÁ POVIDLA
1litr štávy – polotovaru z bezinek
3 lžíce medu
200g cukru
50g strouhaného perníku
Štávu z 1 citronu
1-2 lžíce rumu
Postup
Vše vložíme do hrnce a vaříme, dokud nejsou povidla dostatečně hustá
Plníme do lahví a 15-20 minut sterilizujeme při 80 stupních
+++++++++
PRO ZAJÍMAVOST NÁZVY, JAK SE ŘÍKÁ BEZU ČERNÉMU
baza ☼ bazičky ☼ bez domácí ☼ bez psí ☼ bez smradlavý ☼ beza ☼ bezinka ☼ bezinky ☼ bezová duše ☼ bezoví ☼ bezový květ ☼ bílý bez ☼ bílý květ ☼ blivánky ☼ bzí ☼ bzina ☼ bzinčí ☼ bzinky ☼ černá bezinka ☼ černá bzinka ☼ černý bez ☼ čertův strom ☼ dryáda ☼ ellhorn ☼ habzina ☼ habžina ☼ hulák ☼ hular ☼ hural ☼ chabza ☼ chabzda ☼ chabzdě ☼ chebdový květ ☼ chebst ☼ chebz ☼ chebzí ☼ chebzík ☼ chebzinky ☼ chebzový květ ☼ chebži ☼ kalina ☼ kašička ☼ keř čarodějný ☼ kobzina ☼ kobzinky ☼ kosmatice ☼ kozíček ☼ kozičky ☼ kozinky ☼ Lady Elder ☼ píšťalkový strom ☼ psí bez ☼ psí víno ☼ psounský bez ☼ pukač ☼ rostlinná apatyka ☼ smradinka ☼ smradinky ☼ smradlavej bez ☼ smradlavý bez ☼ smradlavka ☼ strážní strom ☼ strom velké Bohyně ☼ strom víl ☼ zebzový květ