ČARODĚJNICE- BELTAIN

15.06.2019 06:15

ČARODĚJNICE / BELTAIN

Z knihy Wicca, první zasvěcení , wikipedia a jiné encyklopedie

30. dubna nabo noc z 30. dubna na 1. května slavíme většinou dnes jako "čarodějnice" svátek jako připomenutí upalování čarodějnic na základě inkvizice, kdy bylo upáleno a obviněno z čarodějnictví obrovské množství lidí někdy jen proto, že někdo chtěl jejich majetek nebo se jim prostě nelíbil.

Tento den či tuto noc nazýváme také May Eve, Vlapružina noc, Vlapurga, Rudemas a nebo Beltain.

Symboly: 
májka, květiny, košíky, vejce
Byliny: 
dub, hloh, trnka, javor, břečťan, jeřáb, mařinka vonná, měsíček, jetel a taky všechno co kvete
Kameny: 
sluneční kámen, jantar, karneol
Barvy: 
červená a bílá
Legenda
V tuto posvátnou noc se spojí Bůh s Bohyní, aby oplodnil nejen její lůno, ale i celou krajinu. Bohové žehnají polím, aby byla dobrá úroda, lesům, aby byla zdravá a silná zvěř i lidem, aby jejich děti rostli do krásy. 
Svátek Beltaine je jeden z nejstarších svátků vůbec a jeho tradice se ztrácí hluboko v minulosti - a slaví se v podstatě dodnes.
tradice
Spojení Boha a Bohyně se slaví spojením muže a ženy - takže se tančí, zpívá, zapalují se ohně a pije medovina a víno. Tuto noc je každý muž bohem a každý žena bohyní, panuje veselí, milenecké dvojice pod rouškou noci uléhají na trávu a věnují se tělesné lásce. Staví se ozdobené "totemy" - májky, opletené květinami a barevnými stužkami, nejčastěji červenou a bílou, které opět symbolizují boha a bohyni.

Beltain je keltský svátek a podle keltského smýšlení je to nejdůležitější svátek koloběhu roku, jemuž se říká "Kolo roku". V postatě je to zase a jedině původně oslava slunce, zrodu nového života - vše se zelená, rodí se mláďata - tepla. Beltain je přesně oslava síly, jež prostupuje vším a všemu dává život. Podle keltů má rychlost větru, sílu ohně, je ve všem a všemu vdechuje život, může být ženou i mužem, světlem i tmou, spojuje protiklady v jednotnou sílu. Keltové věří, že jde o sílu sexuální a spojuje ženy s muži. Proto je také tento svátek nazývíán svatbou Boha a Bohyně a svátkem plodnosti. Je to den spojený s bohem Belenem.

Beltine znamená zářící oheň či Belenův oheň

Svatba Boha a Bohyně je spojená právě s Beltainem. tento den jsou spojeni jeden s druhým. Oslava plodnosti není myšlena jen plodnstí ženy, ale zasetím semen rostlin a podporováním jejich plodnosti. Plodnost naši předkové považovali za základ blahobytu, života i smrti. Při ohřadu pak Bohyni a Boha nahrazuje kvěžka a kněz. Bohyně označuje tři ženské aspekty - Bohyně panna, Bohyně matka, Bohyně stařena (to pravděpodobně souvisí s fázemi měsíce). Měsíc je považován v této době jako kosmické těleso, které odpovídá bohyni, ovšem ona má jinou moc a úkol, než kosmickou funkci. Bůh je pak nejlépe označován jako slunce. Začátkem zimy odchzí do podsvětí a o zimím slunovratu se Bohyni narodí syn, kterýnajaře dospěje, je rozverný a dovádivž, ovšem podzim mu přináší stáří a smrt.
Tento den se odedávna zapalovaly velké vatry, což se dochovalo v povědomí lidí dodnes, stejně jako některé rituály přetrvaly staletí a zachovaly se v dalších lidových zvycích. Křesťanská církev se sice snažila tyto zvyky, jako mnohé jiné, vymýtit, ale - stejně jako u jiných - se jí to moc nepovedlo. Navíc svátek sexuality a plodnosti nemůže být včleněn do křesťanských svátků, protože odporuje učení o čistotě ducha i těla atd. Proto jej církev chtěla vymýtit, když jej nemohla využít.

Jak jsem se již zmínila, v tento den se zapalovaly všude obrovské vatry. Tak činíme dodnes. Oheň byl v keltské době i později a vlastně dodnes považován za moc očistnou a životodárnou. Ohněm se očišťovla těla i mysl lidí a zvířat a to nejen od špatných myšlenek, ale také od všech nemocí, pohrom a neduhů vůbec. Také měl oheň chránit před temnými silami. Odtud také vzniklo upalování čarodějnic, protože se věřilo, že jen oheň může čarodějnici ublížit a zničit jí, stejně jako všechny čarodějné a zlé síly. i toto je pravděpodobně základ v pálení čarodějnic. Nejprve tuto myšlenku převzali inkvizitoři a upalovali na hranicích lidi obviněné z čarodějnictví a posléze se tento zvyk udržovat jako připomínka všeho zlého z dob inkvizice. Alespoň takto je vysvětlován původ našich "čarodějnic" a ohňů o této noci. Keltové dokonce věřili, že oheň, který se tuto noc zažehne, je nejmocnější, proto se všude v hospodářství oheň uhasil a v noci se znovu zažehnul nový oheň na ohništích. Ohně na návrších kolem vesnic se považovaly za ohně ochranné ¨proti všem zlým silám.

Jedním z pozůstatků Beltainu jsou májky, které se dodnes v tyto dny staví na vsích a vysoko se tyčící ozdobené věnce vítají dny slunce a tepla. Ne každý ví, odkud tyto májky pocházejí, většinou se považují za symbol 1. května jako symbol lásky..

A jsme u podstaty věci.
Prakticky dodnes Beltain uctíváme, i když ani netušíme, že jde o tento název. Květen, nebo-li máj, je lásky čas. První den května především a pak i celý měsíc je oslavován jako čas lásky, plodnosti a svazku milenců. V předvečer Beltainu se milneci v době keltské vydávali do lesů a tím byl zahájen květen jako svtáek milostných her - odtud pravděpodobně pochází náš lidový zvyk líbání se pod rozkvetlým stromem.

Dále je Beltine spojován s počátkem pasteveckého roku. Tento den se všichni vypravovali na první výhon svého dobytka na louky ze stájí a chlévů.

Tradičním jídlem v tento den byly koláče.

Zde vidíme, že vlatně uznáváme stále keltské zvyky. Je velkou pravdou, že keltové byli velmi moudří lidé a většina jejich svátků, zvyků a pověrečných obřadů a magií byla založena na znalosti života a běhu času a přírody. Mnohé z nich - a to nejen máj- lásky čas - se dochovaly dodnes, avšak nesou jméno, které ničím nepřipomíná oslavy našich chytrých předků.

KELTOVÉ
Keltové je tajemný národ, který žil na našem území kolem šestého století. Dnes u nás působí Občanské združení Brtrstvo Keltů, které vzniklo v roce 1995. Zabývá se propagací a šířením starých keltských zvyků a tradic, přednášejí o keltské kultuře, mytologii a další obory vědění, vydává odborné knihy. Každým rokem také pořádá dvoudenní festival Beltain o keltské kultuře a k tomu další menší adce jko např. Keltské vítání jara.

Svátek Beltain neboli Beltine je znám také v Irsku. Mystické pověsti tvrdí, že v den Beltine se zjevily Tuatha Dé Danänn - lid bohyně Danu - což byli hezcí blonďatí keltští duchové, jež měli vládnout Irsku. Prý tam přiletěli na křídlech větru a před ostrovany byli kryti magickou mlhou. Jiná legenda tvrdí, že přiletěli na tmavých mračnech, či připluli na lodi a lodě pak spálili, aby se nameohli vrátit zpět. V každém případě prý přišli ze severu, kde jsou čtyři bájná města, v nichž se mladí bohobé učili všemu vědění

Pálení čarodějnic
Vzniklo z tradice, kdy se slaměné panenky, naplněné negacemi a smutky hážou do ohně, aby je spálil a očistil.
Křesťané také věřili, že lidé, kteří se scházejí tuto noc u ohňů a tančí a slaví jsou čarodějnice a čarodějové, kteří zaslouží trest - a jaký je lepší trest pro čarodějku, než ji hodit plamenům.
Přesto tento zvyk nemá nic společného s černou magií, naopak, vzývá prastaré síly Přírody, božský pár, který spojuje svá těla v tanci lásky, aby se z něj pak narodilo dítě - jehož narození připadá na svátek Yule a stane se z něj nový rok.

Rituály:
Rituál Beltain I.
Beltinový oheň byl považován za očistný
Zvolte si nejlépe jednu konkrétní věc (vlastnost, zlozvyk, chování, vzorec myšlení,…), které se chcete zbavit. P
Z klubka vlny odpovídající barvy (nejlépe takové, která koresponduje s vaší negací) vytvořte jednoduchou panenku.

Postup: Namotejte přízi na kus kartonu, poté ji z kartonu stáhněte. Na jednom konci namotané nitě zavažte, čímž vznikne hlava. Stejným způsobem pak můžete vytvořit ruce (oddělíte si část nití), trup, případně nohy. Dolní konec namotaných nití rozstřihněte nůžkami.
Hotovou panenku si pak přivaže k sobě tak, že si zavážete provázek nebo stuhu kolem pasu a ze zbytku vytvoříte jakousi pupeční šňůru - na její konec přivažte panenku.
Nyní si představte, jak z vás zvolená negace odchází nití a vstřebává se všechna do panenky, až ucítíte, že vaše negace přešla do panenky, odstřihněte ji od sebe, obalte větvičkami šalvěje hodte do ohně

 

Rituál Beltain II.
Tento rituál je vhodný pro páry a partnery, manžele a snoubence. Nejlépe je jej provádět v přírodě, kde vás nikdo nebude rušit, v noci o Beltainu, nejlépe poblíž tekoucí vody.
Potřeby: nádoba na pití, jarní kvítek, stuhy, věneček
Na klidném místě pod širým nebem zapalte oheň, drže se za ruce a dívejte se do ohně, myslete na Boha a Bohyni, procitujte svou lásku a touhu. Nádobu naplňte nápojem, vhodte do něj jarní květ. Nejprve muž dá pít ženě, pak žena muži a pritom pronášejí: "Jsi bohem, já jsem bohyní. Jsme božské bytosti z jejichž posvátného spojení může vzejít nový život. Ať je dnešní noc a každá další plná lásky a touhy."
Věneček z trávy a květin, upletený společnými silami omotáme stuhami, na které napíšeme své milostné vztahy, vyznání a přání a hodíme jej do vody se slovy
: "Bohové, posvěťte naši lásku, tuto noc a každou, která přijde po ní."
O magické noci se pomilujte před zraky bohů a hvězd. 
Pozor, v tuto noc je plodnost silnější než jindy a neplánujete-li potomka, dejte pozor na ochranu:)