BRŠLICE
BRŠLICE- KOZÍ NOHA
+++++++++++++++++++
Objeví-li se nám na zahradě, vůbec z ní nejsme nadšení, jen těžko se jí zbavujeme …co nevíme, že je to velmi účinná léčivka
BRŠLICE
Je to plevel s rozsáhlou sítí oddenků a díky tomu velmi rychle se šíří, zbavit se jí lze jen neustálým rytím a vytrháváním jejích oddenků. Prvním rokem vytvoří přízemní růžici listů a pak začne vyhánět dlouhé oddenky a brzy ovládne široké okolí. Vykvétá bílým květenstvím, kterým je strukturovaný okolík.
SBĚR- SUŠENÍ- SKLADOVÁNÍ
Sbírají se její listy i oddenky,
Mladé lístky (bršličky) sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem, oddenek od dubna do září.
Oddenek sušíme, listy je třeba používat čerstvé- nesušit, nejlépe zamrazit.
Mladé, lesklé, světlezelené, sotva rozvinuté lístky bršlice jsou velice chutné a připomínají tak trochu karotku, celerovou nebo petrželovou nať.
Chceme-li mít mladé šťavnaté lístky po ruce nejen na jaře, bršlici posekáme a za zhruba pět dnů můžeme bršličky sklízet.
Matné, staré listy bršlice jsou již nahořklé a méně chutné.
LÉČIVKA
Obsahuje
- silice,
- hořčiny,
- třísloviny,
- organické kyseliny,
- tanin,
- vitamin C,
- provitamin A,
- z minerálů a stopových prvků hlavně železo, mangan a měď.
- Především NA JAŘE - obsahuje velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu
BRŠLICE JAKO LÉČIVKA
Už ve středověku se využívala
jako účinný lék mírnící bolesti při dně a revmatismu, působí silně močopudně, tím zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a kyselých usazenin, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
- zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů.
- Horké kašovité obklady jsou vynikající na bolavé klouby.
- Listy bršlice
Ulevují při komářím štípnutí – stačí jeden rozmačkat a potřít místo vpichu.
- hojí kůži.
- Latinský název - Aegopodium podagraria, napovídá mnoho. Podagra je latinsky dna neboli pakostnice, na kterou má obklad z listí bršlice zklidňující účinek. Pakostnici či jinak podagře se říkalo nemoc králů, protože byla způsobena nadměrným holdováním alkoholu a tučných jídel. Felčaři na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti.
NÁLEV Z LISTŮ
- pomáhá i na hemeroidy a zanícené rány,
- horké obklady z rozdrcených listů jsou skvělé na bolesti kloubů a
- v urologii,
- tlumí bolesti břicha a křeče.
- podporuje látkovou výměnu,
- pomáhá s detoxikací organismu a hubnutím.
- působí na pohyblivost kloubů a jejich regeneraci.
- uvolňuje křeče, zejména v oblasti břicha a
- napomáhá správné funkci střev.
- Je vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě otoků a močových kaméncích.
KUCHYNĚ
Bršlice obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a tanin, na jaře velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu a proto je to delikatesa.
Používáte-li starší listy, stáhněte nich pokožku.
Mladé listy bršlice, jsou nabité vitaminem C, mohou se přidávat do jarního špenátu nebo do nádivky, do salátů, sekané, polévek či jimi posypat chléb, ale také se smaží. Chutí připomíná bršlice trochu celer či petržel.
MOČOPUDNÝ ČAJ Z BRŠLICE
2 lžíce oddenku bršlice přelijeme 500 ml vroucí vody, zakryjeme a necháme 15 až 20 minut vyluhovat. Pak scedíme. Nalijeme do termosky.
Popíjíme po doušcích během dne, ale pozor, ne déle, než 10 dnů, pak počkáme dalších 10 dnů a opět 10 dnů popíjíme…. dlouhodobé užívání se nedoporučuje.
JARNÍ ŠPENÁT S BRŠLICÍ
Ingredience
2 hrsti mladých lístků bršlice
4 hrsti čerstvého špenátu
1 cibule
máslo nebo olej
pepř
sůl
2 lžíce smetany
česnek podle chuti
Bršlici a špenát nakrájíme, krátce spaříme horkou vodou a necháme okapat. Na tuku orestujeme nahrubo nasekanou cibuli, přidáme bršlici a špenát, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Nakonec přidáme lisovaný česnek podle chuti.