BRAMBORY POMÁHAJÍ, NEJEN SYTÍ

15.06.2019 06:29

BRAMBORY POMÁHAJÍ, NEJEN SYTÍ

VODA Z VAŘENÝCH BRAMBOR.
ŠTÁVA ZE SYROVÝCH BRAMBOR.

Voda z vařených brambor

Podobně blahodárné účinky, i když o trochu slabší, má i voda z vařených brambor. I ta je bohatá na hořčík a draslík. I ona dokáže hojit, ale i uklízet:

Jeden pohár této vody týdně stačí k postupnému odvodnění a snížení kyselosti organizmu.
Může se stát základem rychlé polévky, je dobré ji využít k “nastavení” polévek.
I tato voda se používá jako kloktadlo na hojení zánětů v ústní dutině či léčbě paradentózy.
Pokud uvaříte brambory bez soli, voda se hodí jako přírodní prostředek proti mšicím – stačí ji jen dát do rozprašovače a rostliny postříkat.
Vychladlou a nesolené vodu z brambor si také můžete dát na vlasy – budou potom krásně lesklé.
Je tím správným prostředkem proti kocovině, uklidní podrážděný žaludek – na to se hodí voda osolená is kmínem. Pijte ji během dne, ale jen po lžičkách.
Horká a slaná voda z brambor je skvělým čistidlem – umyjete ní připálené hrnce, vyleštíte sklo a příbory, funguje i na připálené sklo ve dveřích trouby. Můžete ji použít i jako úklidový prostředek k vyčištění špinavého linolea – bude jako nové.

Šťáva ze syrových brambor
Až příště nastrouháte a vytisknete hromadu syrových brambor, rozhodne se šťávy nezbavujte! Může pomoci s mnoha problémy. Pokud ji používáte na pleť nebo vlasy, po asi deseti minutách působení ji omyjte čistou vodou.

Příznivě ovlivňuje trávení, má lehce projímavý účinek. Hodí se i pro lidi, kteří trpí žaludeční nebo dvanácterníkové vředy – tím se řadí pít půl sklenice denně po dobu asi jednoho týdžňa. Pro chuť lze přidat trochu medu.
Pokud trpíte pálením žáhy, dejte si lžíci této šťávy před jídlem.
Pokud se potřebujete zbavit zápachu z úst, kloktejte ji. Stejně ji můžete využít i při zánětech mandlí, aftech nebo zánětech v ústech.
Rada seriózních lékařských výzkumů se zabývá schopností bramborové šťávy působit jako přírodní antibiotikum.
Pokud trpíte ekzémy, suchou pokožkou či revmatismem, přidejte si šťávu do koupele. Protože hydratuje a současně působí antibakteriálně, je skvělá při potížích s akné.
Odstát šťáva ze syrových brambor je skvělým pleťovým tonikem. Zbaví vás přebytečné mastnoty kůže, nečistot i bakterií.
Čistá šťáva ze syrových brambor je bohatá na enzymy a vitamíny, solanin je účinný při regeneraci namáhané pokožky, popraskané kůže a péče o nehtová lůžka.